x Kotikatu

Siirry sivustolle

Tiedotus

TÄLLE SIVUSTOLLE PÄIVITETÄÄN OHJEITA KOTIKATULAISILLE
Päivitetty 26.3.2020

Some of the content is in english, see here

Kaikkien kotikatulaisten terveys ja turvallisuus on meille ykkösjuttu. Pidetään huolta toisistamme ja asiakkaidemme turvallisuudesta noudattamalla ohjeistuksia. Ohjeistukset koskettavat kaikkia kotikatulaisia, työskentelit sitten Catevassa, Kotikadun paikallisyksiköissä tai toistaiseksi omilla nimillään toimivissa kiinteistöhuollon yhtiöissä.

Tilanteet muuttuvat nyt päivittäin, joten ohjeistustakin päivitetään sen mukaisesti. Seuraa päivittyvää tietoa tältä sivulta.

Kaikissa epäselvissä tilanteissa ole yhteydessä esimieheesi. 

Kun kaipaat lisää tietoa tai haluat kysyä jotain tarkemmin koronaviruksesta, Terveystalossa on koronavirusneuvontalinja puh. 030 63 39669 (ma-su 8-20) sekä Chat (24/7): www.terveystalo.com

 • Toimintaohjeet koronavirustartunnan ehkäisemiseksi

  • Hyvä käsihygienia ehkäisee tartuntoja: käytä saippuaa.
  • Käytä käsidesiä, jos ei ole mahdollisuutta käsienpesuun vedellä ja saippualla.
  • Tervehdi, mutta älä kättele tai halaa omaa väkeä tai asiakkaita.
  • Älä koskettele käsillä kasvojasi suun ja nenän alueelta.
  • Aivasta tai yski nenäliinaan ja jos sinulla ei ole nenäliinaa, tee se puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Maaliskuun aikana vain välttämättömät palaverit pidetään ja tällöinkin ensisijaisesti Teamsilla, Skypellä tai puhelimitse.
  • Älä liiku turhaan eri yksiköidemme välillä (varikoilla tai toimistoilla).
  • Varikoille tai muihin yksikön tiloihin ei kokoonnuta työnjakoon vaan se suoritetaan puhelimessa.
  • Tarviketäydennyksiä ja tiedotenoutoja jne. voi tehdä varikoilta tai toimistolta – varmista asia ensin esimieheltäsi.
  • Ruokailut porrastetaan eikä kokoonnuta tauoille tai ruokailemaan yhteen paikkaan. Mahdollisuuksien mukaan voi ruokailun hoitaa eväillä muualla kuin omalla varikolla tai muissa omissa tiloissa.
  • Mikäli mahdollista, pidetään asiakkaat ja kaikki ulkopuoliset pois henkilökuntamme tiloista.
  • Tutustu tarkasti siivouksen ja kiinteistöhuollon työohjeisiin, jotka löydät sivun vasemmasta reunasta.
  • Noudata tarkasti esimiehen sinulle antamia työohjeita, jotka voivat olla yksityiskohtaisempia kuin ylläolevat.
 • Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin

  Ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveydenhuollon päivystykseen, jos

  • sinulla on kuume- ja hengitystieoireita JA
  • olet ollut tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa TAI
  • olet itse oleskellut tartunta-alueella.

  Ilmoita tilanne VÄLITTÖMÄSTI esimiehellesi ja pidä häntä ajan tasalla tilanteen kehittymisestä.

 • Sairaspoissaolot ja alle 10 v lapsen sairastumminen

  Haluamme, että pääset terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotolle ja saat hoitoa myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

  Lataa Play-kaupasta puhelimeesi Terveystalon Oma Terveys -sovellus. Pystyt varaamaan sovelluksen kautta lääkäri-, hoitaja tai chat-lääkäriajan. Myös verkkoajanvaraus www-sivuilta onnistuu kätevästi. Kirjaudu palveluihin verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Puhelinajanvaraus voi olla ruuhkautunut.

  Mikäli oireesi viittaavat flunssaan tai koronavirukseen, on mahdollista olla esimieheen yhteydessä soittamalla ja sopia lyhyestä sairauspoissaolosta. Poissaolo voi kestää 1-7 päivää, mutta esimiehen kanssa on keskusteltava (soita esimiehellesi) terveystilanteesta  kahden päivän välein. Esimies ei tee diagnoosia eikä arvioi hoidontarvetta ja työntekijällä on aina oikeus hakeutua hoitoon. Työnantajalla on kuitenkin oikeus velvoittaa toimittamaan lääkärintodistus perustellusta syystä. Tämä käytäntö on voimassa koronatilanteen ajan.

  Sama ilmoituskäytäntö pätee myös alle 10-vuotiaan lapsen lyhyeen sairauteen 1-7 vuorokauden ajan. Palkallinen poissaolo lapsen hoidon järjestämiksesi tai hoitamiseksi on 1-4 päivää. Yli 10-vuotiaan lapsen sairastuessa ei ole oikeutta palkalliseen hoitojaksoon.

 • Palkanmaksusta huomioitavaa

  Haluamme turvata työntekijöidemme toimeentulon tässä poikkeuksellisessa tilanteessa ja mikäli sinulla on haasteita täyttää normaali työvelvoitteesi esimerkiksi lasten hoidon järjestämisen vuoksi, ole yhteydessä esimieheesi ratkaisun miettimiseksi. Olemme ottaneet käyttöön joustavat työajat tai mahdollisuuden lyhennettyyn työaikaan.

  Tilanteet muuttuvat nyt päivittäin, joten ohjeistustakin päivitetään sen mukaisesti. Seuraa päivittyvää tietoa tältä sivulta. Lue matkustamiseen ja palkkaan liittyvät huomiot matkustusohjesta.

  Tässä poikkeustilanteessa muutokset normaaliin työskentelyyn sovitaan aina esimiehen kanssa.

  Palkkaa maksetaan, jos

  • Täytät työvelvoitteesi normaalisti.
  • Toimenkuvasi mahdollistaa etätyön tekemisen ja siitä on sovittu esimiehen kanssa.
  • Teet työvelvoitteesi joustavalla työaikaratkaisulla huomioiden esim. kaupunkien järjestyssäännöt tai sopimuksissa määritellyt työtehtävien suoritusajat. Ilta- ja yölisät maksetaan TES:n mukaisesti. Työn suoritusaika pitää sopia esimiehen kanssa ja se voi vaihdella tarvittaessa päivittäin. Työaika voidaan sijoittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa, edellyttäen että se sopii sinulle ja työnantajalle.
  • Lyhennät työaikaasi, jolloin palkka maksetaan tehtyjen tuntien mukaisesti
  • Pidät tähän asti kertyneet lomasi tässä yhteydessä

  Palkkaa EI makseta, jos

  • Jäät pois työstä terveen varhaiskasvatusikäisen tai kouluikäisen hoitamiseksi.
  • Mikäli kyseessä on viranomaisen määräämä karanteenitilanne (todistus viranomaiselta). Tässä tilanteessa voit hakea itse tartuntatautilain mukaista päivärahaa Kelasta Linkki hakuohjeeseen
 • Älä matkusta ulkomaille!

  Toimimme 12.3. annetun viranomaisohjeen mukaisesti ulkomaille suuntautuneiden vapaa-ajan matkojen suhteen:

  • Jos olet lähtenyt matkalle ennen 12.3.2020 annettua ohjetta ja olet palaamassa Suomeen, ole yhteydessä esimieheesi ja selvitä, miten ja milloin työhön paluu voi tapahtua. Karanteeniajalta maksetaan palkkaa. Mikäli toimenkuva mahdollistaa etätyöskentelyn, sen toteuttaminen karanteeniajalla sovitaan esimiehen kanssa.
  • Huomioithan matkustuspäätöstä tehdessäsi: Mikäli lähdet ulkomaille 12.3.2020 jälkeen, mahdollinen paluun jälkeinen karanteeni on palkatonta.
 • Työmatkat ja julkinen liikenne

  Julkinen liikenne on myös varautunut poikkeustilanteeseen. Vuorovälejä on harvennettu, joten tarkista oman kaupunkisi tilanne verkosta. Voit hyvin tulla töihin julkisilla liikennevälineillä, vaikka voimassa on yli 10 hengen kokoontumiskielto. Noudata kuitenkin hygieniamääräyksiä myös työmatkustamisessa.

 • Liikkumisen rajoittaminen Uudellamaalla

  Liikkumista Uudenmaan ja muun Suomen välillä tullaan rajoittamaan voimakkaasti. Suunnitelmien mukaan liikkumisen rajoittaminen alkaisi perjantaina 27.3. Viranomainen on linjannut, että työpaikan ja kodin välistä matkustamista ei tulla rajoittamaan maakuntien välillä (Liikkumisrajoitukset koskevat lähtökohtaisesti kaikkia, joilla ei ole erikseen perusteltua syytä liikkua Uudeltamaalta muualle Suomeen tai muualta Suomesta Uudellemaalle). Sujuvan liikkumisen varmistamiseksi, työntekijällä on hyvä olla mukana työnantajalta saatu selvitys ja Kotikadun henkilökortti, kun hän on ylittämässä Uudenmaan rajan. Työnantajan selvityksessä esitetään välttämätön tarve työmatkaliikkumiseen.

  Mikäli ylität Uudenmaan rajan työmatkallasi, pyydä selvityslomake esimieheltäsi helpottamaan liikkumista.

  Lisätietoja liikkumisrajoituksista löydät poliisin sivuilta täältä.

 • Mikäli kuulut riskiryhmään, lue tämä

  Haluamme varmistaa, että jokainen työntekijämme pääsee terveenä töistä kotiin. Mikäli kuulut koronaviruksen riskiryhmiin, keskustele tilanteestasi esimiehesi kanssa. Ratkaisuksi voidaan löytää esimerkiksi työtehtävän vaihto toistaiseksi tai työn suorittamisen ajankohdan muuttaminen.

  Mikäli lääkäri on suositellut sinulle poissaoloa töistä terveysriskin vuoksi, voimme myöntää sinulle palkattoman poissaolon. Tilanteet ovat aina yksilöllisiä, joten keskustelu esimiehen kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

 • Mitä tietoa tarvitsemme poikkeustilanteissa asiakkailtamme työnteon tueksi?

  Pyydämme asiakkaitamme ilmoittamaan meille huoltopyynnön yhteydessä, jos työn suorittamisessa on tarpeen ottaa huomioon erityistoimenpiteitä, kuten esimerkiksi henkilökuntamme suojautuminen, tiettyjen tilojen välttäminen tai riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kontaktoinnin välttäminen.

  Tieto auttaa meitä suojelemaan henkilökuntaamme mahdolliselta altistumiselta, jos tiloihin on tarpeen tulla kiireellisiä huoltotöitä tekemään, eikä huoltotyötä voida siirtää toiseen ajankohtaan. Emme säilytä tietoa sen pidempää aikaa, kuin mikä on tarpeen huoneiston huoltokäynnin hoitamiseksi. Kotikatu ei kerää eikä tallenna tai muutoinkaan käsittele yksittäisten henkilöiden terveystietoja, kuten esimerkiksi tietoa henkilön koronavirustartunnasta tai sairaudesta.