Taitaja 2021 -kisoista kotiutettiin SM-pronssia ja 5. sija

10.06.2021 – Ajankohtaista

Jyväskyläläiset puhtaanapidon ammattilaiset Henna Hurskainen (kuvassa vasemmalla) ja Tanja Lipponen (kuvassa oikealla) osallistuivat Taitaja 2021 -kilpailuun: puhdistuspalvelulajissa Henna saavutti SM-pronssia ja Tanja upean 5. sijan. Taso oli kova, samoin jännitys kameroiden kuvatessa suorituksia virtuaaliyleisölle. Kannustajina toimivat Kotikatuun kuuluvan TL-Maintin kollegat ja esimiehet.


Taitaja-tapahtuma oli kokemuksena ensimmäinen ja ikimuistoinen sekä Hennalle että Tanjalle. Vaikka he kilpailivat vastakkain, oli toinen tärkeä tuki ja turva alusta aina palkintojenjakoon asti. Ammattitaitokilpailun semifinaalit käytiin ensin ympäri Suomea viidellä eri paikkakunnalla, josta kärkikastin matka jatkui toukokuun loppupuolella Oulussa pidettyihin kolmipäiväisiin finaaleihin.

– Koko siivoustiimi oli fiiliksessä mukana, ja heille olimme voittajia jo uskaltautumalla kisaan mukaan, toteavat Henna ja Tanja.

– Työnkuvaamme kuuluu asuinyhtiöiden sekä toimitilojen ylläpitosiivoukset, mutta toimimme eri alueilla. Emme ole työpari, vaikka jaetun kisakokemuksen jälkeen kuulostammekin vanhalta avioparilta, kaksikko naurahtaa.

Kisaidea syttyi kollegoiden suosituksesta

Henna ja Tanja tutustuivat toisiinsa paremmin TL-Maintin tarjoaman, oman työn ohessa suoritettavan oppisopimuskoulutuksen kautta.

– Toimitilahuoltajan oppisopimuskoulutus mahdollisti osallistumisemme Taitajan ikärajattomiin lajeihin, joista yksi on puhdistuspalvelut. Opettajamme Gradialta koutsasi meidät ”kisakuntoon”, ja kävimme hänen kanssaan läpi eri työvälineitä, lattiamateriaaleja sekä koneiden käyttöä. Myös TL-Maintin puolelta saimme kannustusta ja joustoa niin harjoittelun kuin kisapäivienkin järjestelyiden suhteen, Tanja kehuu.

Osallistumisidea syttyi kollegoiden suosituksesta, sillä TL-Maintlaisia on edustanut finaalipaikoilla aiemminkin.

– Olin utelias kokeilemaan, mihin kaikkeen itse pystyn, ja kisan kehuttiin olevan kerran elämässä -asia, joka kannattaa kokea. Jätin myös tarkoituksella kysymättä liikaa etukäteen, jotta en olisi jännittänyt niin paljoa, Henna kertoo.

Finaalitehtävä: oppimisympäristön ylläpitosiivous

Oulussa kisatussa finaalissa kisat näytettiin kameroiden välityksellä virtuaaliyleisölle.

– Kamerat toivat lisäjännitystä tekemiseen, ja kaikki tuntui aluksi enemmän näyttötehtävältä kuin kisalta. Päivät olivat pitkiä, mutta kiinnostavia, Henna pohtii.

Puhdistuspalvelulajin finaalitehtävässä suoritettiin luokkahuoneen ylläpitosiivous, joka sisälsi jaksoittaisten työtehtävien suunnittelun sekä oman työn kirjallisen itsearvioinnin. Kisatuomaristo valvoi myös lattiapinnan koneellista peruspuhdistusta ilman kemikaaleja.

– Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota työsuorituksen ergonomiaan, valittuihin työvälineisiin sekä käytettyyn aikaan. Oli myös huomioitava ympäristönäkökulmat veden ja puhdistusaineiden kanssa, Tanja summaa.

Onnistumisesta varmuutta omaan tekemiseen

Haasteita Tanja ja Hennan mielestä tarjosivat koneet, joita ei omassa työarjessa aktiivisesti käytä. Etumatkaa taas tuli kokemuksen harjaannuttamasta silmästä.

– Molemmille tekeminen itsessään oli tuttua: osasimme heti toimia ja lähteä etenemään arvioiden samalla, mitä urakalta vaaditaan.

Finaalitehtävien jälkipuinti käytiin illalla hotellihuoneessa.

– Kisatilanteessa molemmille sattui kömmähdyksiä, joita ei ikinä normaalisti tekisi. Toisaalta osasimme hyvin perustella toimintamme – ja tunnistimme myös tekemämme virheet, kaksikko toteaa yhteistuumin.

Tulosten ratkettua päällimmäinen tunne oli yllättyneisyys ja hitunen harmistustakin, sillä voitonnälkä oli kasvanut matkalla.

– Nopeasti kaikki kääntyi iloksi ja kollegoiden riemun myötä itsestäkin alkoi tuntua aivan mahtavalta. Tämähän oli loistava suoritus, joka taatusti antaa paljon positiivista itsevarmuutta, Tanja hymyilee.

– Tuli myös tunne, että tästä lähdetään kohti suurempia haasteita. Me näytämme taitomme kisakentillä uudestaan, kenties jonain päivänä yritysten välisissä mittelöissä, Henna ideoi.

Jaettu jännitys on paras ilo

TL-Maintilla juotiin ensimmäiset mitalikahvit jo semifinaalien jälkeen, ja finaaleista haluttiin tuoreita väliaikatietoja siivoustiimin työpuhelimiin. Kotikatsomosta sateli peukkuja, tsemppejä sekä kisavinkkejä.

– Olemme otettuja, että menestyksestä on TL-Maintilla oltu aidosti ylpeitä – ja siitä on myös päästy iloitsemaan koko porukan voimalla, Tanja ja Henna päättävät.

– On todella mahtavaa, että henkilöstömme haluaa lähteä kisoihin mukaan. Tämä kertoo, että meillä halutaan näyttää ammattiosaamista ja sitä myös arvostetaan. Olen erittäin ylpeä TL-Maintin tiimistä, me olemme yhdessä ja yhteistyöllä huippuporukka! sanoo TL-Maintin siivouksen toimialajohtaja Riikka Koukkumäki.

Jaa artikkeli