Kesälomille ja -laitumille? Muista nämä, jos asuntosi jää tyhjilleen.

13.06.2024 – Ajankohtaista

Sen tuntee vauhtina varpaissa ja suupielissä saakka, kun lomakausi lähenee. Onpa suuntasi sitten pohjoinen tai etelä, mummon mökki tai saariston satamat, niin rauhallisemman lomafiiliksen saavutat huolehtimalla yksikseen jäävän kodin kesäkunnosta.

Maalaisjärki on oiva turva yllättävien vahinkojen tai kutsumattomien vieraiden välttämiseksi. Avuksi kannattaa valjastaa myös Kotikadun ammattilaisten laatima muistilista – siitä kiittävät kodin ja mielenrauhan lisäksi myös kukkaro sekä ympäristö.

1. Ota sähkölaitteet kokonaan pois päältä

Sammuta kaikki mahdolliset sähkölaitteet ja huomioithan myös virransäästötilan kuluttavan sähköä. Tästä syystä useimpien sähkölaitteiden kuten mikron, TV:n tai laturien pistokkeet kannattaa irrottaa kokonaan rasiasta. Poista myös pölyt päälle jäävistä laitteista ja katso, että ne toimivat moitteettomasti ja pistokkeet ovat ehjät.

2. Varmista pesukoneiden hanat kiinni

Jalkojen liplottelu vedessä on leppoisaa – kunhan se ei tapahdu yllärinä omassa keittiössä tai kylppärissä. Uusimmissa pesukonemalleissa on automaattisulut, jotka estävät veden valumisen. Muuten kannattaa varmistua, että pyykin- ja tiskikoneen hanat ovat aina off-asennossa, kun koneet eivät ole käytössä.

3. Huomioi lattiakaivojen ja pesualtaiden kastelu

Jos kesäseikkailu kutsuu pidemmäksi aikaa, on hyvä kilauttaa kaverille, ja pyytää häntä käymään valuttamassa vettä viemäripisteiden vesilukkoihin. Niiden toiminta nimittäin perustuu pieneen vesimäärään, joka estää pahanhajuisen viemärikaasun muodostumisen. Käyttämättömät vesilukot kuivuvat, mutta hajuhaitat saa helposti ehkäistyä valuttamalla tilkkasen vettä tasaisin väliajoin. Samalla oven avauksella ystäväsi voi toimia myös janoisten viherkasvien sankarina!

4. Jätä ilmanvaihto päälle pienemmillä tehoilla

Onko asunnossasi koneellinen ilmanvaihto? Lomienkaan ajaksi ei kannata kokonaan laittaa nollia tauluun, vaan säätää ilmanvaihtoa hieman pienemmälle. Monissa taloissa lämpötilojen optimointi tapahtuu automaattisesti. Jos vastaat termostaateista itse, niin peruslämpöä voit huoletta tiputtaa 4–5 astetta noin 17 asteeseen. Asuntoon kohdistuva pienempi energiatarve vaikuttaa positiivisesti myös hiilidioksidipäästöihin.

5. Tarkista ovet ja ikkunat säppiin

Loma-ajat saavat ikävä kyllä myös varkaat valpastumaan. Siksi on hyvä varmistaa, että tyhjilleen jäävän asunnon ikkunat ja ovet ovat kiinni – ja mieluiten taka- tai turvalukossa eikä avaimia loju missään houkuttimina. Mikäli hälytysjärjestelmä turvaa kotiasi, muista kytkeä se päälle ja testaile liiketunnistinten ym. toiminta. Jo hälytysjärjestelmästä kertovilla tarroilla voi olla kutsumattomia vieraita karkottava vaikutus, joten liimaa tarrat näkyviin paraatipaikalle. Näiden tsekkausten jälkeen luo vielä pikainen silmäys palovaroittimiin, ja niiden paristojen kuntoon.

6. Anna sekä kodin että somen olla ”asutun näköisiä”

Niin ihanaa kuin olisikin jakaa leppoisat matkapäivitykset koko maailmalle, oiva vinkki on loman ajaksi siirtää some-tilit yksityisiin asetuksiin, jolloin viestisi tavoittavat vain lähipiirisi. Kenties mukava naapurikin voisi käydä, vaikka mansikkarasiapalkalla, siivomassa postit pois luukusta tai lattialta – ja samalla vähän siirtää verhoja elämisen merkiksi.

7. Vältä muumiot jääkaapissa

Vaikka imurinvarsi tai roskiskeikka eivät välttämättä lähdönhetkellä houkuttele, niin pieni putsplank ilahduttaa kummasti, kun mieli lomakokemuksia rikkaampana palaat takaisin kotiin eikä tarvitse heti hosua siivoamaan. Kurkkaa ennen lähtöä jääkaappiin, ettei sinne jää mitään pilaantuvaa. Me kotikatulaiset pidämme kyllä huolen, että lomalta palatessasi pääset nauttimaan kesän kukkaloistosta ja leikatuista nurmista tutulla kotipihallasi.

 

Aurinkoa ja antoisia kesäelämyksiä kaikille!

Jaa artikkeli