Fiksulla valaistuksella turvallisempi piha

22.10.2022 – Ajankohtaista

Suunnitelmallisesti toteutettu ja hyvässä kunnossa oleva pihavalaistus lisää asumisen turvallisuutta ja luo miellyttävää tunnelmaa. Nykyaikaisilla LED-polttimoilla ja erilaisilla valaisinten ohjausratkaisuilla voidaan saada aikaan myös selvää säästöä sähkönkulutukseen. Kotikadun ammattilaiset ovat asukkaan ja taloyhtiön apuna kaikissa pihavalaisimiin liittyvissä kysymyksissä niin vanhojen huollossa kuin uusien asennuksessa.


Pihavalaistuksen tärkein asia on, että se on olemassa ja laitteet toimivat. Kotikatu pitää huoltokohteidensa valaistusten toiminnasta huolta säännönmukaisesti ja ammattimaisin ottein. Asiaan kiinnitetään erityistä huomiota syksyn korvalla, ennen pimeän sesongin koittamista.

Asumisviihtyisyyden, turvallisuuden ja energiatehokkuuden kehittämisen nimissä voidaan valaistusasioita puntaroida myös perusteellisemmin. Etenkin iäkkäämmissä kiinteistöissä on aiheellista keskustella, mitä etuja taloyhtiölle syntyisi, jos pelkän lamppujen vaihdon sijaan lähdetäänkin suunnittelemaan koko valaistuksen uusimista nykyaikaisemmaksi. Sisätiloista tutut LED-valaisimet ovat myös ulkovalaistuksessa nykypäivää, ja niitä käyttämällä voidaan nipistää sähkölaskusta tuntuvia summia. Lisäksi moderniin valaistukseen satsaamalla voidaan uudistaa kiinteistön ilmettä, mikä nostaa kiinteistön arvoa ja arvostusta.

Automatiikka avuksi

Paitsi valaisimet itsessään myös niiden ohjausmenetelmä vaikuttaa valaistuskokonaisuuden sähkönkulutukseen ja niillä aikaansaatavaan asumismukavuuteen merkittävästi. Valaistusten ohjaamiseen on olemassa useita erilaisia menetelmiä, ja ne ovat erityisen käteviä nimenomaan pihakohteissa. Kaikki automatiikkaan pohjautuvat ratkaisut ovat omanlaisiaan ekotekoja, joilla voidaan välttää turhaa sähkönkulutusta.

  • Liiketunnistimet ovat hyvä keino saada valot syttymään silloin, kun pihalla tai sen tietyissä osissa on liikettä. Niitä voi suositella esimerkiksi pimeisiin nurkkauksiin, joissa halutaan herättää huomiota valaistuksen keinoin ja torjua pitkäkyntisten vierailuja. Liiketunnistimet ovat toki hyvä valinta myös moniin muihin kohteisiin vaikkapa ulko-oven tai portaikon pieliin.
  • Ajastin on perinteinen keino ulkovalojen ohjaukseen. Ajastinta käyttämällä voidaan valot laittaa toimimaan kellon mukaan.
  • Hämäräkytkimellä voidaan puolestaan pistää pihan lamput syttymään ainoastaan silloin, kun valoa tarvitaan eli pimeällä.

Ammattilainen avuksi uuden suunnitteluun ja toteutukseen

Jos taloyhtiön pihan valaistuksen uusiminen päätyy ajatuksen tasolta toteutukseen asti, on asiassa hyvä pitää mielessä muutama nyrkkisääntö.

  • Jo suunnittelussa kannattaa huolehtia, että uusi valaistus ei häikäise tai muuten häiritse ketään, ei yhtiön omia asukkaita eikä muita naapureita.
  • Laitteita valitessa pitää aina varmistua siitä, että valaisimet ja polttimot ovat käyttötarkoitukseen soveltuvia, eli pihaoloissa pakkasen ja kosteuden kestäviä. Nämä asiat on ilmoitettu tavallisesti tuotepakkauksen kyljessä. Ne siis kannattaa syynätä tarkkaan ennen lopullisen valinnan tekemistä.

Kotikatu on taloyhtiöiden apuna kaikissa pihavalaistukseen liittyvissä asioissa: paikalliset ja kohteensa hyvin tuntevat tekijät voi tilata niin olemassa olevien valaistusratkaisujen päivittämiseen kuin kokonaisvaltaisempiin uudistusprojekteihin.

Valaisinhommat ovat sähköhommia, eli niiden kanssa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen jo ihan turvallisuussyistä. Lisäksi meidän tekijät osaavat antaa fiksut neuvot ja ohjeet esimerkiksi valaisinten oikeiden sijoittelujen ja lamppujen värilämpötilojen ja tehokkuuksien valintaan, jotta lopputulos on varmasti onnistunut.

Kysy meiltä lisää pihojen valaistusratkaisuista!

Jaa artikkeli