Kotikadun kesätyöntekijät kertovat

05.03.2020 – Ajankohtaista

Kesät tulevat ja menevät, mutta muistot jäävät. Niinhän siinä vuodesta toiseen aina käy – viettipä kesänsä töissä tai ihan vaan lomaillen. Kesällä 2019 meillä Kotikadulla oli töissä, ja mukavia kesätyömuistoja kerryttämässä lähes 200 toimeliasta ja innokkaasti uutta oppivaa kesätyöntekijää. Tällä sivulla kolme heistä kertoo kokemuksistaan osana Espoon viherpalveluiden Kotikatu-tiimiä.

Kysyimme kesän 2019 kesätyöntekijöiltämme Tarulta, Pihlalta ja Anjalta seuraavat kysymykset:

Millaista oli olla kesätöissä Kotikadulla?
Mikä kesätyökokemuksessa oli kaikkein parasta?
Mitä uutta opit kesätyön aikana?
Mitä muuta haluaisit kertoa?

Taru Niemenperä

”Nautin kahdesta kuukaudestani kesätöissä Kotikadulla. Työaika, joka jätti illat vapaaksi, oli vahvasti minun mieleeni. Työnkuva ei vaihtelevien kohteiden ja muuttuvien työtehtävien vuoksi käynyt missään kohtaa pitkäveteiseksi – ja ulkotyö nyt on tietysti kesällä aina mahtavaa!

Työympäristön henki oli mielestäni kaikkein parasta. Vaikka olin vain kesätyöntekijä, koin pitkäaikaistenkin työntekijöiden kohtelevan minua samanarvoisena työtoverina ja työnteko oli sen vuoksi mukavaa.

Kasvien jatkuvan hoidon vaatimukset ja eri kasvien suhtautuminen ympäristöönsä oli arvokas oppi, jota ei saa mistään yhtä hyvin kuin kiinteistöhuollon tapaisesta lähityöstä. Opin lisäksi useiden itselleni uusien laitteiden käyttöä sekä eri kunnostustöiden työstöprosessin alusta loppuun.  

Kiinteistöhuolto on hyvin palkitsevaa työtä, koska sen tietää aina auttavan yhteiskunnallista hyvinvointia. Tämän huomasin sekä omasta työmotivaatiostani että vanhemmista työntekijöistä, joilla tuntui pitkienkin työurien jälkeen olevan edelleen kunnioitusta ja intoa urakoita kohtaan.”

Pihla Jokinen

”Kotikadulla oli kivaa olla kesätöissä. Viihdyin erityisesti ihanan positiivisen työilmapiirin ja monipuolisten työtehtävien takia.

Parasta oli työkaverit, joiden kanssa työnteko oli hauskaa ja joista osaan pidän edelleen yhteyttä. Olen erityisen iloinen siitä, että kaikkiin työtehtäviin oli hyvä perehdytys ja aina sai apua tarvittaessa.

Sain kesän aikana paremmat tiimityötaidot, joista on ollut hyötyä vielä kesätöiden jälkeenkin. Olen kokenut hyödylliseksi myös kaiken, jonka opin kiinteistöjen viheralueiden, kasvien, pensaiden ja puiden hoidosta. Lisäksi sain kesän aikana kokemusta erilaisilla autoilla ajamisesta, eikä millään autolla ajaminen tunnu enää pelottavalta.

Vaikka työ oli välillä fyysisesti raskasta, se ei kuormittanut liikaa, sillä taukoja oli tarpeeksi päivän aikana. Työaika 7–15 oli mielestäni todella hyvä, sillä iltapäivät ja viikonloput jäivät vapaiksi.”

Anja Tamminen

”Kotikadulla kesä meni nopeasti mukavien kesätyökavereiden kanssa.  

Parasta oli positiivinen palaute asukkailta, eli se että työstä sai kiitosta.

Opin kesätyöni aikana uusia käytännön taitoja. Lisäksi opin ymmärtämään paremmin, miten kiinteistöjen viherhoitoa tehdään.

Kotikadulla kesätyöntekijöihin luotetaan. Tukea ja opastusta oli aina saatavilla, mutta vastuutakin annettin sopivissa määrin. Kaikkea sai tehdä ja kokeilla.”

Jaa artikkeli