Kitkemällä kaunista jälkeä

21.05.2021 – Ajankohtaista

Hyvin suunniteltu piha, oikean torjuntamenetelmän valinta, tehokas tiedottaminen sekä oikeaoppiset työtavat ovat avain onnistuneeseen rikkakasvien torjuntaan.


Kelien lämmetessä ja auringon helottaessa alkaa maan uumenista jälleen puskea pintaan jos jonkinlaista kasvia ja kukkaa. Monet niistä ovat odotettuja, mutta joukossa on aina myös ei-toivottuja tapauksia – tietyissä paikoissa jopa ihan riesaksi asti. Rikkakasvien torjunta kuuluu kiinteistönhoidon työlistalle erityisesti kevät- ja kesäkauden aikana.

– Rikkakasvien torjuntaa tehdään niin taloyhtiöiden kuin liikekiinteistöjenkin pihoilla tarpeen ja tilauksen mukaan. Tavallisimmin torjuntaa tehdään kosmeettisista syistä kivetetyillä tai kestopäällysteisillä alueilla sekä talon kivijalan lähettyvillä. Rikkakasveihin voi ottaa myös toisen näkökulman ja ajatella, että siellä missä ne miellyttävät silmää, torjunta on tuhraa. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on tärkeä lähtökohta, Kotikadun Espoon viherpalveluyksikön päällikkö Tuomas Äärynen kertoo.

Oikea ajoitus tärkeää

Kitkeminen on rikkakasvien torjunnassa se keinoista perinteisin ja usein myös toimivin. Kasvien kitkeminen pois juurineen tuntuu työläältä ja tuottaa kustannuksia, mutta loppujen lopuksi konsti on tehokas ja luonnonmukainen. Voi myös ajatella, että kotipuutarhassa kitkeminen käy hyötyliikunnasta. Paras hetki kitkemiselle on silloin, kun maa on hieman kostea. Tärkeintä on varmistaa, että kasvi poistetaan juurineen, sillä pienikin juurenpätkä on uuden kasvin alku.

Kasveja myös väsytetään eli niitetään kasvukauden aikana useamman kerran, jolloin pitkäjänteisyys palkitaan, kun kasvi väsyy eikä jatka enää kasvamista kyseisessä paikassa.

Kun torjuntaa tehdään kemiallisten aineiden avulla, torjuntakäsittelyn oikea ajoitus on tärkeää ja siinä ammattilaisen osaaminen kannattaa hyödyntää. Mikäli rikkakasveja torjutaan kemiallisin menetelmin, tiedotamme asukkaita ja kiinteistöjen käyttäjiä siitä hyvissä ajoin.

– Viheralan ammattilainen tuntee aineet ja niiden ominaisuudet ja torjunta tehdään aina aineiden valmistajien ohjeiden mukaisesti. Torjuntatyössä ei ole soveltamiselle sijaa. Pihoilla yleisimmin käytettävien torjuntavalmisteiden tehoaineet ovat pelargonihappo ja maleiinihydratsidi, Tuomas kertoo.

– Viimekädessä on hyvä muistaa, että rikkakasvien torjunta alkaa jo pihan suunnitteluvaiheessa. Oikein valitut kasvit, katteiden käyttö ja hyvä hoitosuunnitelma pitävät rikkakasvit tehokkaasti loitolla, Tuomas summaa.

Rikkaruohojen torjuntamenetelmiä

Konstit on monet myös rikkakasvien torjunnassa. Kokosimme tähän alle muutamia vinkkejä ja keinoja rikkakasvien torjuntaan.

Kitkeminen
Ennen kitkemistä on hyvä selvittää, onko kyseessä yksi- vai monivuotinen kasvilaji. Yksivuotiset kasvit kannattaa kitkeä mahdollisimman pieninä taimina ja jättää ne kuivumaan aurinkoon. Monivuotisten kasvien kohdalla on kitkemisessä oltava erityisen huolellinen: esimerkiksi voikukan juurakko katkeaa helposti, ja uusi kasvi kasvaa nopeasti tilalle pienestäkin maahan jääneestä juurenpalasta.

Haraaminen
Haraaminen on tehokas ja helppo keino pienten rikkaruohojen poistamiseen. Heiluriharalla rikkaruohot saavat kyytiä kasvimaalla ja käsihara soveltuu kukkapenkissä työskentelyyn.

Kattaminen
Maanpinnan kattaminen estää siemenrikkaruohojen taimettumisen. Havupuiden kuorikatteiden käyttö on suositeltavaa myös vesitalouden kannalta: kattaminen hidastaa veden haihtumista maan pinnalta ja kasveja joudutaan kastelemaan harvemmin. Kosteita katteita, kuten ruohosilppua ei kannata käyttää, jos puutarhassa on etanoita tai kotiloita.

Kuuma vesi
Kuumalla vedellä käsittely vaurioittaa kasvisolujen solukalvoa ja proteiineja, minkä seurauksena kasvi kuivuu. Maahan imeytyessään kuuma vesi vaurioittaa myös kasvin juuristoa. Kuumavesikäsittelyn saattaa joutua toistamaan useampaan kertaan.

Väsyttäminen
Kasvien jatkuva niittäminen hillitsee joidenkin rikkakasvilajien kasvua, mutta vaatii sinnikkyyttä ja viitseliäisyyttä.

Tukahduttaminen
Tehokas, mutta malttamattomalle puutarhurille hidas keino eikä miellytä silmää. Rikkakasvien päälle levitetään valoa läpäisemätön musta muovi tai vastaava 1-2 kasvukauden ajaksi.

Kysy meiltä lisää – paikalliset yksikkömme auttavat!

Jaa artikkeli