Ruohonleikkurin äänettömyys on ympäristöystävällisyyttä

05.06.2019 – Ajankohtaista

Helsingin Arabian huoltoyksikkö toimii Kotikadun edelläkävijänä ympäristövastuullisessa kiinteistönhuollossa. Toimiviksi ja kustannustehokkaiksi todetut ratkaisut otetaan vaiheittain käyttöön muuallakin.


Hiilidioksidipäästöjä on saatu pienennettyä merkittävästi uusimalla kiinteistönhoidossa tarvittavia koneita. Ruohonleikkureiden, trimmereiden ja lehtipuhaltimien voimanlähteenä eivät enää ole polttomoottorit vaan sähköllä ladattavat akut. Sähkönhankinnan kriteeriksi on asetettu ympäristöystävällinen tuotantotapa. Kadutkin pestään Arabianrannassa testikäytössä olevalla akkukäyttöisellä kiinteistönhoitokoneella. ”Hommat hoituvat yhtä tehokkaasti kuin ennenkin, ja osin sähkölaitteet ovat jopa tehokkaampia kuin polttoainekäyttöiset koneet. Kyyti on tasaisempaa, tärinä vähäisempää, eikä bensan kanssa tarvitse enää läträtä”, yksikönpäällikkö Raine Hoikka kehuu.

Hiilineutraalia kiinteistöhuoltoa

Sähköiset työlaitteet ovat mukavan hiljaisia niin käyttäjien kuin ympäristönkin kannalta. ”Työntekijät ovat ottaneet uudet laitteet vastaan erittäin positiivisesti. Samoin asukkaat ovat kiitelleet, että nyt pihalla pystyy juttelemaan vaikka kiinteistönhoitaja tekee töitä, eikä tarvitse juosta meteliä karkuun.”

Käsityökaluissa on jo niin pontevat akut, että niillä voi työskennellä koko päivän ilman välilatauksia. Isommissa työkoneissa ja pakettiautoissa akkukapasiteetit eivät vielä riitä täysimittaiseen kiinteistönhoitoon. ”Vaikka olemmekin jo hiilineutraaleja Arabiassa, menee varmaan viitisen vuotta, ennen kuin voimme sielläkään siirtyä koko kaluston osalta päästöttömään teknologiaan järkevällä hinnalla”, Kotikadun hankinta- ja kalustojohtaja Timo Turkkinen arvioi. Arabian yksikköön on hankittu yksi täyssähkö- ja yksi hybridiauto. Diesel- sekä bensiiniautot on vaihdettu vähäpäästöisempiin.

Eteenpäin yksikkö kerrallaan

Kotikadulla on yhteensä viitisenkymmentä huoltoyksikköä Helsingistä Ouluun. Ajettavia työkoneita on yli 300 ja autoja yli 800. Käsityökoneiden kappalemäärä lasketaan tuhansissa.
”Kenenkään resurssit eivät riitä siihen, että tuon kokoinen konekanta uusittaisiin kertaheitolla sähkökäyttöiseksi. Kokeilemme ensin Arabiassa, miten työt hoituvat sähköisesti, ja lisäämme hiilineutraalien yksiköiden määrää vähitellen; ensi vuonna niitä on toivottavasti jo useampia”, Turkkinen hahmottelee.

Sähkökäyttöisiä käsityökaluja löytyy toki muistakin yksiköistä. Tänä päivänä niitä on arviolta 20 – 30 prosenttia yhtiön kaikista käsityökaluista ja lähivuosina osuus noussee yli 50 prosenttiin. Isoissa työkoneissa sähköistymistä jarruttaa vielä riittämättömän akkukapasiteetin ohella selvästi korkeampi hankintahinta, mutta kumpaankin seikkaan on luvassa parannusta.
Dieselmoottoritkin kehittyvät jatkuvasti vähäpäästöisemmiksi, uusiutuvia ja biopohjaisia polttoaineita – sekä kaasua – unohtamatta. Polttoaineteknologia ja siihen liittyvät ratkaisut vievät kokonaisuutta ympäristöystävällisempään suuntaan. Asetelma ei siis ole mustavalkoinen, vaan erilaisista vaihtoehdoista voi syntyä kestävin kokonaisuus ympäristön ja talouden kannalta.

”Arabia on testausyksikkömme, jonka kautta pääsemme katsomaan, paljonko hiilineutraalius vaikuttaa kustannuksiin. Kun olemme todennetusti järkevällä hintatasolla, pystymme monistamaan uuden toimintamallin muihinkin yksiköihin.”

Lisätietoja

Timo Turkkinen

Timo Turkkinen
hankinta- ja kalustojohtaja
010 270 8021
timo.turkkinen@kotikatu.fi

Jaa artikkeli