10 vinkkiä hygieniaan jokaiseen kotiin

26.03.2020 – Ajankohtaista

Käsihygienian ja siivouksen kanssa ei voi olla turhan tarkkana. Kokosimme alla olevaan listaan muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla jokainen voi huolehtia paremmasta hygieniasta ja siisteydestä arjessaan. Älä stressaa siivouksesta, vaan tee siitä hauskaa: tahtia voi hakea vaikka lempimusiikista tai laittaa käyntiin perheenjäsenten kesken siivouskisan! Poimi listasta sinulle sopivimmat ja ota ne käyttöön!


 1. Kun tulet kotiin, pese kädet huolellisesti. Tämä on listan tärkein vinkki, josta erityisesti kannattaa ottaa vaari. Huolellinen käsienpesu ei ole pikainen hutaisu, vaan se pitää sisällään huolellisen vaahdotuksen käsien pienimpiinkin sopukoihin. Muista myös perusteellinen kuivaus. Käsienpesuaine kannattaa pitää wc-tiloissa aina helposti saatavilla. Ja muista, että käsihuuhteen käyttäminen ei korvaa kunnollista käsienpesua!
 2.  Jos olet tuonut ulkoa mukanasi kantamuksia, vaikkapa kauppakasseja, pese kätesi myös niiden purkamisen jälkeen. Pyyhi myös jääkaapin ja ruoka-ainekaappien kahvat puhtaiksi. Vältä keittiötä käsienpesupaikkana, kun tulet ulkoa.
 3. On hyvä huolehtia myös kännyköiden puhtaudesta. Etenkin lasten puhelimet saattavat olla pöpöpesiä ja ne kannattaa pyyhkiä puhtaiksi desinfioivalla puhdistuspyyhkeellä.
 4. Pyyhi ovien (myös ulko-oven ulkopuolinen) kahvat, valokatkasijat, pöytien etureunat sekä tuolien selkänojat, käsinojat ja etureunat.  Tähän käyttöön sopii hyvin yleispuhdistusaine tai tiskiaine sekä puhdas mikrokuituinen siivouspyyhe. Jos haluat noudattaa erityistä huolellisuutta, kannattaa pyyhkiä myös muut kodin pinnat, nappulat ja näppäimet, joita kosketellaan usein (kaukosäädin, kahvinkeitin, hella/uuni, valokatkaisijat jne.). Huomaathan, että useimpia valokatkaisijoita voi käyttää myös kyynärpäällä.
 5. Pyykkiä ja astioita pestessä on hyvä pyyhkiä pesukoneen luukun kahva sekä hallintapainikkeet puhtaiksi. Muista pestä myös kädet koneen käynnistämisen jälkeen. Kun kone on valmis, pese kädet ennen puhtaan pyykin/astioiden käsittelyä.
 6. Kun viet roskat ulos, laita hanskat käteen. Myös postilaatikolla käydessä voi käyttää hanskoja.
 7. Vie mennessäs ja tuo tullessas niin tavarat siirtyvät paikoilleen kuin itsestään.
 8. Jos käytät rollaattoria, lastenvaunuja tai muuta kulkupeliä, pyyhi niiden kahvat ja kädensijat aina ulkokäytön jälkeen.
 9. Wc-tilan käsienpesuallas kannattaa huuhtaista päivittäin. Wc-istuimen kansi ja vetopainike kannattaa pyyhkiä samalla. Muista huolehtia myös, että käsien kuivauspyyhkeet ovat puhtaita ja ne ovat erillään muista pyyhkeistä. Jokaisella perheenjäsenellä voi olla oma käsipyyhe.
 10. Huolehdi kotisi yleisestä perussiisteydestä säännöllisesti. Näin myös korkeamman hygieniatason ylläpitäminen on helpompaa.
 11. Säilytä autossa pientä käsidesipulloa tai puhdistusliinoja. Näin voit näppärästi pyyhkiä kädet aina ajoneuvoon noustessa. Myös auton kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, ratti ja muut hallintalaitteet kannattaa pyyhkiä puhtaiksi viikoittain. Pidä auto muutenkin siistinä ja vie roskat pois aina kun poistut ajoneuvosta.

 

Jaa artikkeli