Annetaan kurtturuusuille kyytiä

02.05.2022 – Ajankohtaista

Vuosikymmeniä erittäin yleisesti käytetty kurtturuusu on kansallisesti haitallinen vieraslaji, joka tulee hävittää Suomesta. Kurtturuusun hävittämisessä tulee kiire, sillä se pitää saada poistettua pihoilta, puistoista ja katujen varsilta 1.6.2022 mennessä. Vastuu hävitystyöstä on tontin, pihan tai maa-alan omistajalla.


Joka puolelle levinnyt terhakka, niittämistä ja talvea hyvin kestävä pensas on luokiteltu valtioneuvoston asetuksella haitalliseksi vieraslajiksi, jota ei saa kasvattaa yksityispihoissakaan kesäkuusta 2022 alkaen. Ulkomailta hyvien ominaisuuksiensa vuoksi tuotu laji on menestynyt Suomessa liian hanakasti vieden tilaa ja tukahduttaen alkuperäisiä kasvejamme sekä luonnon monimuotoisuutta.

Tunnista ja hävitä

Tavallisesti ongelmana on kurtturuusun sekoittuminen sen yhä sallittuihin hybridi- ja alalajikkeisiin tai orjanruusuihin. Tunnistusvinkkejä on tarjolla netin täydeltä, yksi niistä on kukka: kurtturuusulla kukat ovat isoja ja yksikerroksisia, väriltään fuksian- ja vaaleanpunaisia tai valkoisia. Jos taas kukka on monikerroksinen ja lehtiä paljon, on kyse mitä ilmeisimmin muusta ruusulajikkeesta. Poistettavan kasvin tunnistaminen on tärkeää, koska Suomessa kasvaa monia ruusulajeja, jotka eivät aiheuta hankaluuksia alkuperäiselle kasvistolle eikä niitä näin ollen ole syytä hävittää. Jos epäröit kurtturuusun tunnistamista, kysy meiltä.

Suunnitellaan uutta

Kurtturuusun poistamisessa ei ole oikotietä onneen, vaan se ottaa sekä aikaa että sitkeyttä. Kasvi on hävitettävä juurineen mekaanisesti kaivamalla joko lapiolla tai kaivinkoneella alueen koosta riippuen. Jos maahan jää pienikin pätkä juurta, puskee ruusu vesaa aina uudestaan. Pihan pahiksella ei myöskään ole mitään asiaa kotikompostiin tai taloyhtiön biojätteeseen. Kasvi kaikkine osineen tulee pakata säkkeihin ja toimittaa jätteenkäsittelyasemalle, jossa se hävitetään asianmukaisesti. Urakan arvioinnissa kannattaa käyttää ammattilaisen apua etenkin, jos käsiteltävää pinta-alaa on paljon.

Entä mitä tilalle? Kurtturuusu on saattanut kattaa isojakin alueita pihapiiristä ja sen poistaminen voi jättää jälkeensä avaran tilan. Kurtturuusun poisto saattaa olla hyvä sysäys koko pihan uudelleen suunnitteluun ja tilan käyttötarkoituksen miettimiseen. Kotikadun puutarhureilla ja pihasuunnittelijoilla on useita vaihtoehtoja vapautuvan tilan täyttämiseksi, joten kysy meiltä lisää.

Kaipaatko ammattiviherpeukaloa apuun kurtturuusun kanssa, ajankohtaisia istutusvinkkejä tai helpotusta taloyhtiön pihan syystöihin? Ole yhteydessä omaan huoltoyksikköösi tai jätä meille tarjouspyyntö – me käärimme hihat! Muistathan, että syksyllä ennakoidaan jo ensi kesän kukinta sillä kukkasipuleiden ja kunnostustöiden aika alkaa nyt.

Jaa artikkeli