Erilaisen kevään vinkit taloyhtiöille

21.04.2020 – Ajankohtaista
Kotikatu viherrakentaminen

Koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa tällä hetkellä ihan jokaisen arkeen. Meidän kotikatulaisten tehtävä on nyt pitää huolta hoitamiemme asuintalojen viihtyisyydestä ja siisteydestä entistäkin tarkemmalla silmällä ja huolellisella otteella.


Kevät tekee tuloaan kovaa vauhtia. Kysyimme Kotikadun pääkaupunkiseudun operatiiviselta johtajalta Vesa Koljoselta vinkkejä taloyhtiön kevättöihin poikkeusolojen aikana.

Pihat vehreiksi ja viihtyisiksi

Monen päivät kuluvat tällä hetkellä suurelta osin neljän seinän sisällä. Nyt luonnon herätessä uuteen loistoonsa ulkoilma houkuttelee jatkuvasti enemmän. Pihat toimivat monille olohuoneen jatkeina ja esimerkiksi etätyöpäivien happihyppelytaukojen kohteina.

– Vaikka liikkumista yleisillä paikoilla tulee nyt rajoittaa, saa taloyhtiön pihalla toki poikkeusolojen aikanakin liikkua. Jokaisen tulee kuitenkin huomioida muut pihalla liikkuvat ja muistaa riittävät turvavälit, Vesa Koljonen sanoo. Kun piha on kunnossa ja huolellisesti hoidettu, on siitä isompi ilo ihan jokaiselle.

– Monessa taloyhtiössä kevään työlistalla on varmasti pihakalusteiden huolto ja käyttökuntoon laitto, leikkipaikkojen tarkastukset, aitojen korjaukset ja hiekkalaatikon hiekkojenvaihdot sekä lipputankojen kuntotarkistus. Eikä sovi unohtaa pensaiden kausileikkuita ja viheralueiden korjauksia talven jäljiltä. Huoliteltu kokonaisuus viimeistellään värikkäillä kukkaistutuksilla, jotka piristävät asukkaiden arkea. Meiltä Kotikadulta löytyy osaavaa apua kaikkiin pihan kevättöihin, Koljonen jatkaa.

Toisenlaiset talkoot

Perinteistä asukkaiden yhteistä talkootapahtumaa ei tänä keväänä kannata järjestää. Sen sijaan jokainen halukas voi kaivaa viherpeukalonsa esiin ihan omin päin, eli tehdä taloyhtiön ulkoalueilla piha- ja puutarhatöitä silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

– Taloyhtiössä voidaan miettiä tarpeellisten kevättöiden lista, laittaa se ilmoitustaululle, Facebook tai WhatsApp -ryhmään. Jokainen voi sitten listalta poimia mieleisensä projektin, hoitaa sen ja kuitata tehdyksi. Me kotikatulaiset mietimme mielellämme isännöitsijöiden ja taloyhtiön päättäjien kanssa yhdessä, miten talkoot voi järjestää ja miten asiat kannattaa viestiä asukkaiden suuntaan, Koljonen sanoo.

Kotoilukeväänä ihmisillä on enemmän aikaa ja intoa myös henkilökohtaisiin tavaratalkoisiin, eli kaappien, kellareiden ja vinttikomeroiden siivoamiseen. Tämä tarkoittaa kasvanutta kuormitusta taloyhtiöiden jätepisteillä.

– Kiinnitämme erityistä huomiota roskakatosten siisteyteen ja ilmoitamme eteenpäin, jos jätepisteelle ilmestyy sinne kuulumatonta tavaraa kuten huonekaluja tai kodinkoneita. Lisäksi isännöitsijän ja hallituksen on nyt hyvä miettiä, olisiko syytä ottaa lava taloyhtiön pihalle vaikka pidemmäksikin aikaa.

Pienen pintaremontin paikka

Monissa taloyhtiöissä sauna- ja kerhotilat ovat tällä hetkellä suljettuina, kun ihmisten välisiä kontakteja halutaan karsia. Näiden tilojen ollessa käyttötauolla tarjoutuu hyvä tilaisuus niiden kunnostamiseen.

– Hiljaisena hetkenä voidaan tehdä esimerkiksi kerhotilojen tai sauna- ja pesutilojen remontti kätevästi ilman ylimääräisiä käyttökatkoja. Ja jos remonttiprojekti on vasta ajatuksen tasolla, nyt on oivallinen sauma tehdä esimerkiksi kosteusmittauksia suunnitelmien pohjaksi. Me Kotikatulaiset autamme mielellämme myös näissä projekteissa, Koljonen lupaa.

Jaa artikkeli