Kesä tulee parvekkeelle

14.06.2022 – Ajankohtaista

Ilmojen lämmetessä monet kodit saavat lisähuoneen: parvekkeilla voi nauttia auringosta, kokeilla kaupunkiviljelyä tai vaikkapa grillata. Nyt onkin paras aika päivittää kesähuoneen kunto. Nappaa tästä vinkit omannäköiseen parveke-elämään ja kätevä to do -lista huoltotoimiin!


Miltä parvekkeesi näyttää? Kaipaatko sille jotakin uutta tai haluaisitko tehdä muutoksia? Asunto-osakeyhtiölaki on varsin selkeä muutostöiden suhteen: kaikki mikä ei näy ulos, sähkötöitä ja suurempia muutoksia lukuun ottamatta, on sallittua. Parvekkeen sisäseinien maalaaminen, amppelin koukkujen asentaminen ja pyykinkuivaustelineet ovat siis kaikki sallittuja päivityksiä, mikäli taloyhtiön järjestyssäännöissä ei muuta sanota.

Suuremmista parvekkeen muutostöistä on ilmoitettava taloyhtiölle. Esimerkiksi parvekelasit voi asennuttaa joko taloyhtiö tai osakas itse. Niiden huolto on kuitenkin aina asennuttajan vastuulla.

Parvekkeen huollon vastuut jakautuvat muutenkin varsin selkeästi: Parvekkeella oleva valaisin, jos se on julkisivuseinässä tai katossa, on taloyhtiön vastuulla. Rakenteet ja julkisivupinnat ovat taloyhtiön vastuualuetta, mutta parvekkeen sisäpinnat ja puhtaanapito ovat osakkaan vastuulla.

Omannäköistä kotielämää

Kaupunkiviljely on sekä trendikästä että palkitsevaa. Parvekkeella voi kasvattaa vaikkapa tomaatteja, kurkkua ja salaattia, tai esimerkiksi panostaa yrtteihin. Rosmariini ja timjami pärjäävät paahteisemmallakin parvekkeella, minttu ja basilika sopivat moniin ruokiin. Kasvivalinnat kannattaa tehdä lasitus, ilmansuunnat ja valoisuus huomioon ottaen.

Erilaisia viljelytapoja riittää: parvekkeelle voi virittää säleikön, asetella amppeleita tai hyödyntää kasvatussäkkejä. Multa ja istutukset kannattaa muutenkin jakaa useampaan istutusalustaan. Märkä multa on yllättävän painavaa, joten on parempi jakaa paino laajemmalle alalle.

Parvekkeen sisustuksessa on hyvä huomioida turvallisuus: mikäli parvekkeella käy lapsia tai lemmikkejä, kannattaa sijoittaa kalusteet ja ruukut huoneiston puoleiselle seinälle. Pienet kipuavat yllättävän ketterästi tähyilemään vaarallisille paikoille.

Grillaajien iloksi sähkögrillit ovat parvekkeilla sallittuja ja turvallisia, avotuli ja hiiligrillit sen sijaan eivät. Sähkögrilliä varten ei kuitenkaan saa vetää jatkojohtoa sisältä, vaan parvekkeelle tulisi asentaa ulkokäyttöön suunniteltu pistorasia – ja sehän on aina ammattilaisen tehtävä!

Puunaa parveke siistiksi

  • Aloita nostamalla parvekkeen matto, puu- tai muovilaatat sivuun, ja lakaise ja imuroi niiden alta. Matot voi puhdistaa imurilla tai mattojen tuuletuspaikalla, laatat kannattaa puhdistaa pystysuunnassa.
  • Tarkasta parvekkeen aukot: Varmista, että vesien poistoaukkoon ei ole jäänyt talven jäljiltä lehtiä tai muuta roskaa. Tarkasta muutenkin vuotopaikat, ettet suihkuttele naapurin parvekkeille.
  • Sitten onkin aika harjailla: lattia, pinnat ja kalusteet puhdistuvat hyvin pesuharjalla ja mäntysuopaliuoksella. Kevyimmät kalusteet voi toki myös kantaa kylpyhuoneeseen pestäväksi. Mikäli niissä näkyy ruostetta, ei hätää! Pääset siitä eroon sitruunahapolla tai pesusoodaliuoksella. Lopuksi pyyhi pinnat puhtaalla vedellä ja kuivaa ne.
  • Siivotessa tarkasta samalla kaiteiden kunto – näkyykö ruostumisen merkkejä tai heiluuko kaide? Ilmoita mahdollisista ongelmista isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.
  • Entäs lasitukset, kaipaavatko niiden liikkuvat osat huoltoa? Parvekelasit voi pestä esimerkiksi etikan ja astianpesuaineen seoksella. Toki voit jättää lasit pesemättäkin: näin pienennät lintujen törmäämisriskiä. Voit myös kiinnittää lasiin teipillä tai sinitarralla haukan kuvan, jolloin pikkulinnut väistävät parvekettasi.
  • Nyt on hyvä heti tarkastaa kausivalot, että ne ovat yhä ehjät ja turvalliset käyttää.
  • Muista pyyhkiä myös muut tasot, kuten ikkunanpellit, kiinteät tasot, parvekkeen ovi ja sen puitteet.
  • Parveketekstiilit pestään niiden oman pesuohjeen mukaan.
  • Kun sekä parveke että kalusteet ovat kuivat, on aika nostella tavarat takaisin paikoilleen – ja nauttia!

 

Jos kaipaat apua parveekkeen lisäksi pihan uudistamiseen, ota meihin yhteyttä! Mietitään yhdessä, miten saadaan taloyhtiön pihasta asukkaiden tarpeita vastaava ja naapureitakin ihastuttava.

Jaa artikkeli