Kohta vihertää – onko taloyhtiösi valmis?

27.04.2020 – Ajankohtaista

Kesään valmistautuminen on jo täydessä vauhdissa, jotta kaikki on valmista piha- ja viheralueilla Suomen kesän puhjetessa kukkaan. Hyvät pohjatyöt sekä Kotikadun Viherpalvelun ammattilaisten vahva osaaminen mahdollistavat onnistuneen lopputuloksen: turvalliset ja toimivat pihat, kauniit istutukset sekä puhtaat ikkunat, joista voi ihailla näitä kaikkia.


Viheralueiden ylläpito ja kunnostus sekä leikkikenttien tarkastus- ja huoltopalvelut ovat kaikki Kotikadun Viherpalvelu-tiimin ydinosaamista. Hyvin tehty työ näkyy suoraan asiakaspalautteissa.

– Saamme paljon positiivista palautetta. Asiakaspalvelu onkin keskeinen osa puutarhurin työtä: on tunnettava kasvit, sillä viherhoitoa tilaavat asiakkaat ovat usein hyvin tietoisia viherasioista, toteaa puutarhuri Tuomas Äärynen Kotikadulta.

Äärynen tietää, mistä puhuu – hän on valmistunut puutarhuriksi vuonna 1998 ja työskennellyt pitkään Viherpalvelu-tiimin vetäjänä Kotikadun Espoon yksikössä.

Hyvin hoidettu piha lisää viihtyisyyttä

Viheralueiden viihtyisyyttä Äärynen kuvaa subjektiiviseksi kokemukseksi.

– Jokainen kokee viihtyisyyden omalla tavallaan ja tarpeita pihan käytön suhteen on useita. Kun kokonaisuus on selkeä, monipuolinen ja hoidettu hyvin, ovat asiat usein mallillaan, hän linjaa.

Kevääseen ja kesään valmistautuminen aloitetaan jo hyvissä ajoin syksyllä.

– Esimerkiksi puiden suojaamiseen ja vahinkojen välttämiseen on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota. Talvi voi tehdä niille peruuttamatonta – ja kallista – hallaa, Äärynen korostaa.

Asfalttityöt tarpeen mukaan – Vihertiimin ja Catevan yhteistyönä

Ennakointi on olennaista myös asfaltin hoidossa, sillä reagointi ajoissa esimerkiksi talven aiheuttamiin vaurioihin minimoi vahingot ja kustannukset. Vihertiimi tekee pieniä korjauksia routavaurioihin ja rikkoumiin, isoimmista vastaa puolestaan Kotikatuun kuuluva Cateva. Lähtökohtaisesti asfalttipiha on tyylikäs, helppohoitoinen ja -käyttöinen – kunhan asfalttityyppi on valittu oikein ja pohjatöistä sekä kallistuksista huolehdittu. Myös se kaikki kuuluu Catevan monipuoliseen palvelupalettiin.

Erityisesti toukokuusta lokakuuhun eletään asfaltin levitys- ja kunnossapitotöiden kulta-aikaa. Cateva hoitaa luotettavasti pienten reikien paikkaukset ja isommat katualueiden, pihojen tai liikekiinteistöjen asfaltoinnit. Yrityksellä on käytössään asfalttilajikkeita eri tarkoituksiin: esimerkiksi piha-alueilla ja kevyen liikenteen väylillä riittää noin 11 millimetrin raekoko, kun taas rekkojen alle tarvitaan 16 millistä. Cateva tuntee asfalttimassat ja valitsee parhaan ratkaisun pihaan kuin pihaan. Kokonaisuutta on helppo elävöittää esimerkiksi puilla, istutuksilla sekä liima- ja reunakivillä.

 


Muistilista: taloyhtiön tärkeimmät kevätpuuhat

Suomen suvi ja sitä ennakoiva kevät rakentuvat osaavien ammattilaisten käsissä pala kerrallaan. Tehtävät ja suunnitelmat tulevan varalle käydään läpi kevätkierroksilla yhtiöiden hallitusten tai isännöitsijöiden kanssa paikan päällä.

 • Sadevesilinjojen ja -kaivojen toiminnan varmistaminen
 • Hiekan nostaminen ja aurausvahinkojen korjaukset
 • Pihan, ulkoportaiden ja jäteasemien pesut sekä kunnostustyöt
 • Pihakalusteiden huolto (hionta, maalaukset, puuosien vaihdot) ja käyttökuntoon laitto
 • Leikkipaikkojen tarkastukset ja korjaukset, hiekkojen vaihdot sekä täydennykset
 • Lipputankojen kuntotarkistus, tarvittavat pesut ja vaihdot
 • Kevätlannoitukset ja kesäkukkien istutukset
 • Kiintopäällystealueiden kunnon tarkastukset
 • Parkkiviivojen ja kanttikivien maalaukset
 • Pensaiden ja istutusten kevätleikkaukset
 • Leikkuukaluston huollot
 • Rappukäytävien puhdistukset ja vahaukset
 • Ikkunoiden pesut
 • IV-suodattimien vaihdot

Jaa artikkeli