Kotikatu kouluttaa uusille urille

08.10.2020 – Ajankohtaista

Rekrytoiva koulutus on uuden urapolun alku. Virosta muuttaneelle Veigo Lainlalle se merkitsi myös uuden kielen, vieraan toimialan sekä suomalaisen työkulttuurin opiskelua. Aikaa meni vain pari viikkoa, kun oma-aloitteisesta asenteestaan ja kiitettävästä työnjäljestään tutuksi tullut ulkoaluemies oli vakuuttanut myös Kotikadun kollegansa.


– Veigo on esimerkillään osoittanut, että alun kielimuuri tai kokemattomuus ei haittaa, jos asenne on kohdillaan. Hän on ihan ensimmäisistä päivistä lähtien tarttunut ahkerasti ja avoimesti erilaisiin hommiin, ollut tunnollinen, täsmällinen sekä tarkka – jopa niin, että muut ulkoaluemiehet tulivat erikseen kehumaan minulle Veigon hyvää työnjälkeä plus positiivista asennetta, kertoo Kauniaisten yksikönpäällikkö Heidi Lahtinen.

Työn ja talon tavat tekemällä tutuksi

Lainla kertoo viime syksynä bonganneensa TTS Työtehoseuran ilmoituksen ulkoalueiden rekrytoivasta koulutuksesta TE-toimiston kautta. Noin kolme kuukautta kestävä paketti sisälsi teoriaopiskelua, salityöskentelyä sekä 10 viikon työssäoppimisjakson.

– En aikaisemmin edes tiennyt, että tällaista kiinteistönhuoltopalvelua tarjotaan! Minulla on jonkin verran kokemusta siivouspuolelta, mutta suurin osa nyt käytössä olevista työkaluista, -koneista sekä ammattitermeistä tulivat minulle upouutena. Olenkin kiitollinen siitä, miten kotikatulaiset ottivat minut vastaan ja opastivat alkuun. Ainakin itse koen oppivani ja sisäistäväni uusia asioita paremmin tekemällä kuin teoriassa.

Erityiskiitokset Lainla lähettää mekaanikko Sami Sillanpäälle, joka on opettanut hänelle koneiden huoltoa ja toiminnan saloja.

– Liekö innostus periytynyt aikoinaan traktoreita työkseen ajaneelta isoisältäni, mutta juuri koneet kiinnostavat eniten. Odotin lumista talveakin, jotta olisin päässyt opettelemaan auraushommia, Lainla hymyilee.

Piilevän potentiaalin näytönpaikka

Rekrykoulutuksen päätteeksi työllistyneille tarjottiin mahdollisuutta jatkaa oppisopimuksella kiinteistönhoitajaksi.

– Itsestäni tuntuu, että tällä hetkellä haluan keskittyä nykyisen toimenkuvani oppimiseen mahdollisimman monipuolisesti ja kokea eri vuodenaikojen vaikutukset tehtävien hoitoon. Luonto on minulle muutenkin tärkeä, joten toivottavasti tulevaisuudessa löydän itseni syventymässä puutarha-alaan tai arboristin työhön.

Esimiehen näkökulmasta rekrykoulutus sopii kiinteistöpalvelualalle hyvin. Koneita ei ajeta eikä trimmeri pysy kädessä pelkästään kirjaa lukemalla, pitää päästä myös itse kokeilemaan ja ottamaan konkareiden vinkeistä vaari.

– Monille harjoittelu on myös näytönpaikka oman kädenjäljen sekä potentiaalin esiintuomiseen. Ja toisaalta jaksot esittelevät, mitä kaikkea tuleva työ pitää sisällään A:sta Ö:hön. Hyvien kokemusten kautta sanoisin, että malli palvelee monipuolisesti niin työnantajan kuin -hakijankin intressejä.

Kauniaisten siistein käyntikortti

Lainlan hoitamiin kohteisiin kuuluu asuinkiinteistöjen lisäksi kaksi ostoskeskusta. Alueet ovat hänen käyntikorttinsa, viimeisen päälle siistissä kunnossa.

– Hyvin pärjää, kun ulkona vallitsevasta säästä tai tehtävistä riippumatta suhtautuu asioihin tarttumalla töihin. Jokainen homma on huomion arvoinen, ja ajattelen aina, että hoidan kaikkia alueitani aivan kuin ne olisivat minun omiani.

Alueen asukkaat myös tietävät, mitä heidän huoltosopimuksiinsa kuuluu ja ovat tarkkoja tehdyn työn laadusta.

– Viime kierroksella oli hienoa huomata, miten Veigo on ottanut alueensa haltuun. Oma-aloitteisuutta kuvastaa, että hän tulee kysymään, mitä voisi tehdä lisää, jos suunnitellut työt on saatettu valmiiksi. Tyhjät hetket kun voi käyttää monella tavalla, Lahtinen kehuu.

Osaksi omaa dreamteamia

Monta asiaa ja muutosta on käynnissä Lainlan elämässä tällä hetkellä, mutta hän on tyytyväinen onnistuneeseen uranvaihtoon ja vallitsevaan positiiviseen vireeseen.

– Kotikadulla on hyvä olla. Arvostan sitä, että yritys kehittyy ja toteuttaa uusia ideoita. Meillä on hieno tiimi, ja saan olla osa ammattitaitoista porukkaa, jossa ihmiset ovat kovia tekemään töitä. Sekä kertomaan sisäpiirivitsejä!, Lainla päättää nauraen.

Jaa artikkeli