Liikenneturvallista viikkoa ja loistavaa syksyä

07.09.2020 – Ajankohtaista

Valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa vietetään tänä vuonna 7.–11. syyskuuta, ja teemana on ”Näe ja näy”.  Viikon tavoitteena on kannustaa opettajia, oppilaita ja opiskelijoita huoltajineen keskustelemaan liikenneturvallisuudesta. Aihe on meille kotikatulaisille ensiarvoisen tärkeä, sillä teemme töitä asiakkaidemme kotipihoilla, taajamissa ja keskikaupungin sykkeessä kellon ympäri kaikkina vuodenaikoina.


– Meidän työssämme ammattikäyttöön suunnitelluilla vaatteilla ja väreillä todella on väliä. Riippuen toki, ovatko tehtävät pääasiallisesti sisätiloissa vai ulkona, pukeudumme oransseihin huomiovärivaatteisiin. Näkyvyyden varmistamiseksi käytämme heijastinnauhoja housujen lahkeissa ja työtakkien hartioilla, rintamuksessa, vyötäröllä sekä käsivarsissa. Tummankin vaatteen saa tarvittaessa nopeasti näkyväksi sujauttamalla päälle varoitusliivin, kertoo Kotikadun turvallisuuspäällikkö Antti Mäkinen.

Tekniikka tarkkaavaisuuden apuna

Valaistus on vaatetuksen paras aisapari koskien niin Kotikadun omaa työkonekalustoa kuin huollettavia piha- ja ulkoalueitakin.

– Riittävästi valaistu piha lisää kaikkien viihtyvyyttä ja tuo samalla turvallisuutta helpottaen havainnointia ja toistemme huomaamista. Työmme on vaihtaa rikkoutuneet valaisimet viipymättä uusiin sekä huolehtia herkällä silmällä, jos valoa mielestämme kaivataan kiinteistön alueelle lisää.

Antti kertoo Kotikadun panostaneen uuteen ajoneuvokalustoon, johon on hankittu vielä erillisiä varoitus- ja lisävaloja näkyvyyden takaamiseksi.

– Uudet ajoneuvot ovat yleensä turvallisempia pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kannalta. Meillä kalustoa tarkastetaan ja huolletaan jatkuvasti sekä pidetään huolta renkaiden erinomaisesta kunnosta. Kuljettajan apuna toimivat myös uudet ajoneuvokamerat, joiden avulla havainnointi helpottuu tarjoten ohjaamosta parhaimmillaan 360 asteen näkymät. Tekniikka on kuitenkin vain erinomainen lisä, johon ei saa liikaa tuudittautua. Viimeinen vastuu ja terävin havainnointikyky löytyy aina ratin ja tuolin välistä, hän painottaa.

Turvallisuus on asenne

Maltillinen nopeus, riittävät turvavälit ja keskittyminen itse työhön sekä ajamiseen; näistä muistuttavat ohjaamon ohjetarratkin aina kun Kotikadulla hypätään puikkoihin.
– Kaikki syömiset, juomiset ja puhelinpulinat hoidetaan muualla ja muuna aikana kuin ajossa. Mielelläni myös korostan, että ei kannata olettaa muiden tuntevan Suomen tieliikennelain koukeroita ja jääräpäisesti puskea ”minä olen oikeassa” -ajattelumallilla. Meidän on parempi varoa ja väistää suhteuttaen oma tekemisemme kulloiseenkin tilanteeseen. Kevyen liikenteen kulkijat ovat aina altavastaajan asemassa. Erityisesti ne pienimmät, jotka varoitusvaloja herkemmin havainnoivat maan matosia tai kiinnostavia koppakuoriaisia, Antti toteaa.

Heijastimet heilumaan

Heijastimet, liivit, otsalamput, ledivalot, vilkkupohjaiset kumisaappaat – hyviä keinoja on monia meille, jotka mielellämme pukeudumme vain mustaan.
– Rehellisyyden nimissä sorrun itsekin siihen, että lapset ja lemmikit on varusteltu näkyviksi ja itse teen matkaa aivan liian tummanpuhuvana, turvallisuuspäällikkö naurahtaa.

Hän myös tietää, että pienten isosti ihailevat katseet ja koneille sykkivät sydämet sulattavat Kotikadun kuljettajat kiireenkin keskellä.
– Aikuisten olisi hyvä kuitenkin ohjeistaa, että turvallisinta on seurata koneen puuhia riittävän etäältä, esimerkiksi oman pihan leikkipaikalta. Kuljettajilla on usein myös kuulosuojaimet päässä, joten paras aika jutustelulle ja vaikka ohjaamoon kurkistamiselle on yhdessä oman aikuisen kanssa, kun työkone on varmasti pysähtyneenä ja parkissa, Antti muistuttaa lopuksi.

Liikenneturvallisuuden yhteinen muistilista
– Huomioidaan muu liikenne ja erityisesti kevyen liikenteen pienet kulkijat.
– Keskitytään ajamiseen ja muistetaan käyttää handsfree-laitteita.
– Noudatetaan liikennerajoituksia ja pidetään turvavälit riittävinä.
– Suhteutetaan ajoneuvon nopeus näkyvyyden ja keliolosuhteiden mukaisiksi.
– Kevyen liikenteen kulkijoiden on hyvä käyttää näkyvyyttä parantavia heijastimia tai valoja.
– Uuden tieliikennelain myötä etu- ja punainen takavalo ovat pakollisia myös polkupyörissä.

Lue lisää myös Liikenneturvan sivuilta.


Ota yhteyttä, jos tarvitset lisävaloa taloyhtiösi pihalle. Suunnitellaan yhdessä valoisa ja turvallinen piha!

Jaa artikkeli