Nautitaan talvesta turvallisesti

01.12.2023 – Ajankohtaista
Turvallisesti talvella hiekoitus ja lumityöt

Lunta sopivasti ja juuri oikeissa paikoissa – pihassa leikitään posket punaisina, siellä on hyvin tilaa autoille ja kulkuväylätkin ovat mukavan leveät ja helpot kulkea. Kun ulkoalueiden talvikunnossapitoon panostetaan, on kaikilla hyvä olla omalla pihalla pakkasten paukkuessa.


Talvihan se perinteisesti yllättää, joskaan ei kotikatulaisia. Kiinteistöjen ulkoalueiden talvikunnossapitoon on valmistauduttu hyvissä ajoin. Urakka on alkanut kesäkalusteiden suojaan siirtämisellä ja syksyn lehtitöiden viimeistelyllä.

Pääpaino talveen varautumisessa on turvallisuudessa. Aurausalueet määritellään etukäteen ja kiinteistönhuolto varmistaa, että kalusto mahtuu tekemään työnsä. Pensaat leikataan kulkuväyliltä ja
varmistetaan, että kansitasot kantavat. Lisäksi on hankittu ja asennettu aurausmerkkejä.Lumenaurauspaikat suunnitellaan ja sovitaan etukäteen, jotta kohoavat kinokset eivät häiritse kulkuväylien näkyvyyttä tai pelastusteiden käytettävyyttä.

Fiksu suunnittelee ajoissa

Auraus- ja liukkaudentorjuntasuunnitelmat tehdään Kotikadulla paikallisesti jo kuukausia ennen ensilunta. Yhdessä sovitaan, mitkä alueet aurataan työkoneilla ja mitkä ovat kiinteistönhoitajien lapioiden ja kolien vastuulla. Jotta kaikki sujuu mallikkaasti, työvälineet ja -koneet uusitaan tai huolletaan. Kotikatulaiset varmistavat oikea-aikaisen toiminnan seuraamalla säätilan kehittymistä ja tekemällä alueellisia valvontakierroksia.

Kotikadun kiinteistönhoitajat varmistavat, että jäänsula ja hiekoitushiekka riittävät, niille on sopivat säilytyspaikat ja että ne ovat paikoillaan valmiina, kun käyttötarvetta tulee. Hiekoitussiiloja on riittävästi Kotikadun hoitamien kiinteistöjen läheisyydessä ja käsihiekoitusastiat on myös täytetty jo ennen lumentuloa.

Tavoitteena ehkäistä vaaratilanteet

Kattolumitilanteen aktiivinen seuraaminen on erittäin tärkeää. Johdon, hallituksen ja isännöitsijän vastuulla on varmistaa, että taloyhtiö on sopinut talvikunnossapidosta ja kattolumista huolehtimisesta huoltoyrityksen kanssa. Kotikadulla valvotaan tilanteita jatkuvasti ja lumenpoistoon ryhdytään heti, kun tilanne niin vaatii.

Huolehdimme kaikista kattolumiin liittyvistä asioista, kuten lumilippavaroituksista ohikulkijoille, kattolumenpudotuksista, lumen siirroista sekä poisviennistä. Erityisen tärkeää valvonta on, kun lunta sataa paljon tai sää lauhtuu nopeasti. Meillä Kotikadulla on näitä tilanteita varten myös päivystysvalmius.

Taloyhtiöllä tulee olla voimassa oleva kiinteistövakuutus esimerkiksi esinevahinkoja varten. Järjestyslaki edellyttää, että rakennuksen tai rakennelman omistaja, haltija tai hänen edustajansa varmistavat, ettei putoava lumi aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Kaikille turvallisen talven mahdollistaa yhteistyö ammattitaitoisen huoltoyhtiön kanssa.

Hankinnat ja toimintatavat kuntoon hyvissä ajoin

Talviturvatuotteiden riittävyys sekä tarvittavat hankinnat on tärkeää hoitaa kuntoon ennen talvea. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan kiinteistöllä tulee olla kattolumiriskiä ja eristystä varten riittävä määrä kiinteistöpuomeja, varoituslippuja, lippusiimaa sekä sulkupylväitä.

Kovalla lumipyryllä kaikkien yhteinen turvallisuus on etusijalla. Mikäli aurauskalusto on täydessä käytössä, on taloyhtiössä oltava sovittuna toimintatavat näiden tilanteiden varalle. Näin vältytään turhilta vaaratilanteilta ja kaikki voivat nauttia talvesta turvallisesti.

Yhteinen talvikunnossapidon muistilista

  • Tehdään yhdessä suunnitelma talvikauden kunnossapidosta ja kerrataan vastuualueet.
  • Huolto määrittää aurausalueet ja varmistaa aurauskaluston pääsyn alueille.
  • Sovitaan yhdessä lumenkasauspaikat ja varmistetaan, etteivät ne haittaa näkyvyyttä tai
    pelastusteitä.
  • Huolto valmistautuu liukkauden torjuntaan: mm. hiekoitushiekan riittävyys, säilytys ja kuljetus.
  • Varmistetaan yhdessä talviturvatuotteiden riittävyys ja toimintavalmius.
  • Tarkkaillaan kattolumia!

Jaa artikkeli