Oppisopimuksesta uutta potkua uralle

21.09.2023 – Ajankohtaista

Nea Sihvola innostui oppisopimusopiskelusta ja valmistuu pian toimitilahuoltajaksi.

Keväällä 2014 Nea Sihvola oli valmistunut rakennusalan perustutkinnolta ja etsi alan töitä. Lopulta hän päätyi rakennussiivouksen keikkatöihin, jotka toimivat ponnahduslautana ensin laitoshuoltajan työhön ja myöhemmin vakituiseksi siivoojaksi Kotikadulle, missä hän on työskennellyt vuodesta 2016 asti.

Nyt tilanne on muuttumassa. Äitiyslomalla ollessaan Nea sai vihiä ammattitutkinnon opiskelusta oppisopimuksella.

– Kotikadulla voi kouluttautua oppisopimuksella uuteen ammattiin. Kuulin, että ensimmäinen ryhmä oli käynnissä ja toinen alkamassa, innostuin ja halusin päästä mukaan. Lopulta päädyin sitten suoraan äitiyslomalta opiskelemaan, Nea kertaa.

Uusi työnkuva odottaa

Opiskelut ovat edenneet mukavasti, vaikka välillä mutkiakin on ollut matkassa. Nyt Nea on opintojensa loppusuoralla. Sen myötä työssä odottavat uudet haasteet.

– Valmistumisen ohella olen siirtymässä palveluohjaajan työhön ja opettelemassa sitä roolia. Tällä hetkellä teen tosi vaihtelevia päiviä. Nyt olen perehdyttänyt uusia työntekijöitä eri kohteisiin. Välillä käyn myös tuuraamassa, jos on vaikkapa sattunut yllättäviä poissaoloja, Nea kertoo.

Arvostusta asiakkailta

Päivät alkavat aikaisin. Kuudelta Nea saapuu hallille, nappaa työauton alleen ja ajaa päivän ensimmäiseen kohteeseen, jossa tarkistetaan päivän työt ja sitten ruvetaan tekemään.

– Aiemmin tein vain yhtä aluetta, niin en nähnyt juurikaan muita. Äitiysloman jälkeen minulla on ollut useampia eri alueita, niin näen työkavereita paljon enemmän. Meillä on hyvä yhteishenki porukassa ja muutenkin tykkään yhdessä tekemisestä, kun on myös juttuseuraa, pohtii Nea.

Monesti ajatellaan, että siivoustyötä ei arvosteta. Nealla on asiaan kuitenkin kokemukseen perustuva, täysin päinvastainen mielipide.

– Minäkin ajattelin ennen, että tämä työ on aliarvostettua. Arjessa tulee kuitenkin tosi paljon kiitosta ja ihmiset oikeasti arvostavat hyvin tehtyä työtä. Asukkaat ovat ihania, kun jäävät jututtamaan ja hyvää palautetta tulee niin paljon, että se on melkeinpä yllättänyt minut, mietti Nea.

Jokapäiväisiin positiivisiin kohtaamisiin liittyvät myös Nean parhaat muistot uran varrelta.

Silmää siivoukselle

Nea kuvailee itseään tarkaksi työntekijäksi, jolla on silmää siivoukselle:

– Välillä olen ollut vähän liiankin tarkka. Siksi olen joutunut opettelemaan ajanhallintaa ja sitä, miten kauan voin mihinkin kohteeseen käyttää aikaa. Nyt kun kokemustakin alkaa olla, osaan jaksottaa töitä oikein ja esimerkiksi kiirepäivänä priorisoida ne työt, jotka on tärkeintä saada tehtyä.

– Tässä työssä pitää kuitenkin olla suhteellisen tarkka ja huomata pieniäkin asioita. Myös hyvästä fyysisestä kunnosta on etua, että jaksaa työskennellä. Tosin tarpeen mukaan me tietysti katsomme jokaiselle sopivat kohteet, Nea muistuttaa.

Nean mukaan työssä oppii myös muuten kuin oppisopimusopiskellen, jos vain halua on. Viime aikoina hän on oppinut varsinkin perehdyttämisen taitoja.

Nea on viihtynyt Kotikadulla jo seitsemän vuotta. Työnantajan parhaina puolina hän pitää joustavaa yhteyttä työntekijän ja työnantajan välillä. Tärkeää on ollut myös mahdollisuus kehittyä ja edetä uralla.

– Täällä kaikkien toiveita kuunnellaan. Jokaisella on halutessaan mahdollisuus kehittyä, opiskella ja mennä uralla eteenpäin. Ennen äitiyslomaa pohdin jo alanvaihtoa, mutta oppisopimusopiskelu toi työhön monipuolisuutta ja uutta motivaatiota, kiittelee Nea.

Jaa artikkeli