Palovaroitin on osa yhteistä turvallisuutta

30.01.2024 – Ajankohtaista

Palovaroitin on yksi kodin tärkeimmistä turvavarusteista. Se havaitsee alkavankin tulipalon ja hälyttää vaarasta asunnon sisällä olijoille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pelastuslaki uudistui ja siirsi vastuun asuntokohtaisten palovaroittimien ylläpidosta ja toimivuudesta taloyhtiön asukkailta rakennuksen omistajille. Me autamme huolehtimaan palovaroittimet kuntoon niin taloyhtiöiden yleisissä tiloissa kuin asunnoissakin.


Palon sytyttyä kiire on kova, sillä esimerkiksi huoneistopalossa lämpötila kohoaa muutamassa minuutissa jo 300–400 asteeseen ja savukaasut täyttävät huonetilan. Tehokas keino varautua tulipalon varalle on huolehtia, että asunnosta löytyy riittävästi toimivia palovaroittimia. Ne havaitsevat savukaasut jo pieninä pitoisuuksina ja hälyttävät voimakkaalla äänellä.

Joka kodin pakollinen varuste

Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa, vapaa-ajan asunnoissa, majoitustiloissa ja hoitolaitoksissa.  Jos asunnossasi on tulisija tai esimerkiksi kaasuhella, suositellaan käyttämään lisäksi häkä- ja kaasuvaroitinta.

Isoissa asunnoissa suositellaan käytettäväksi toisiinsa kytkettyjä palovaroittimia, jolloin yhden varoittimen hälytys aiheuttaa hälytyksen myös muissa ketjuun kytketyissä varoittimissa. Jos asunnossa on useampia kerroksia, jokaisessa pitäisi olla myös vähintään yksi toimiva varoitin.

Tarkista taloyhtiösi tilanne palovaroittimien osalta

Pelastuslakiin ja pelastusopistosta annettuun lakiin on tullut palovaroittimiin liittyviä muutoksia. Palovaroitinten hankinta- ja kunnossapitovastuu asunnoissa siirtyi asukkaalta rakennuksen omistajalle. Laki astui voimaan vuoden 2024 alusta kahden vuoden siirtymäajalla, jotta rakennuksen omistajat voivat suunnitella miten asia käytännössä järjestetään.

Tavoitteena on, että sääntely olisi selkeämpää ja että varoittimia löytyisi asunnoista yhä paremmin. Tämänhetkisten arvioiden mukaan noin 20 prosentissa asunnoista ei ole palovaroitinta, mikä on iso riski myös naapuriasuntojen paloturvallisuudelle varsinkin kerros- ja rivitaloissa.

Kysy meiltä apua palovaroittimien tarkastukseen ja uusimiseen taloyhtiöissä.

Hyvä tietää palovaroittimista

  • Noudata asennuksessa ja käytössä aina valmistajan ohjeita.
  • Paras paikka palovaroittimelle on katossa, vähintään 50 cm päässä nurkasta.
  • Palovaroittimen käyttöikä on 5–10 vuotta. Uusi varoittimet säännöllisesti.
  • Vaihda paristot, kun varoitin on ollut käyttämättömänä pitkään tai ilmoittaa, että paristot ovat vähissä.
  • Palovaroittimen toiminta pitää tarkistaa säännöllisin väliajoin.
  • Asunnossa pitää olla palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohti.
  • Palovaroitin sijoitetaan kaikkiin makuuhuoneisiin, poistumisreiteille sekä portaikkoihin ja muihin korkeisiin tiloihin.
  • Jos palovaroitin hälyttää turhaan, älä poista laitteesta paristoja tai irrota sitä, vaan tuuleta varoittimen ympäristö.
  • Kun varoitin hälyttää, toimi heti: alkusammutus & 112.

 

Lue lisää lakimuutoksesta täältä. 

Jaa artikkeli