Pelkkää marraskuuta läpi talven?

12.11.2020 – Ajankohtaista
Kotikatu – Pelkkää marraskuuta läpi talven

Talvi voi yllättää – myös olemalla leuto sekä lumeton! Onneksi Catevan ja Kotikadun ammattilaisilla on valoa pimeyteen ja helpotusta märkään tuovat vinkit valmiina.


Räystäät ripottelee, sade- ja hulevesikaivoissa lotisee. Lämpötila sahaa nollan tuntumassa, ja otsalamppua tarvitsisi löytääkseen parkkipaikalta kotirappuun. Epätavallinen viime talvi antoi maistiaisia, miten pohjoisessa rikottiin lumiennätyksiä ja samaan aikaan Etelä-Suomessa kaikki tuli alas silkkana vetenä. Me Kotikadun paikallisyksiköissä olemme valmiudessa vastaanottamaan talven haasteet Lauttasaaresta Ouluun. Mutta, mitä kaikkea voi tehdä, jos pakkanen ei paukukaan ja lumi jää tulematta?

– Kyllä lumettomanakin talvena huoltohommia riittää. Esimerkiksi pihoilla voidaan teettää erilaisia kaivuita vaativia hommia tai jatkaa puutarhatöitä pidempään. Toisaalta nollan pinnassa sahaava lämpö on kiinteistöhuollon näkökulmasta haasteellista kuormittaen mm. sade- ja  hulevesijärjestelmiä sekä lämmitysverkostoa, pohtii Catevan toimitusjohtaja Markku Sevón.

Valaistus tuo turvaa, entä energiasäästöä?

Valaistuksen merkitys korostuu, kun hanget ja valkeat nietokset puuttuvat. Maan ollessa musta jo yhdenkin lampun palaminen aiheuttaa ison harmin.

– Onneksi kiinteistönhoitajat ovat tarkkoina ja asiakkaat osaavat ottaa herkästi yhteyttä asian korjaamiseksi, sillä valaistuksella on todella iso rooli niin viihtyisyyttä kuin turvallisuuttakin edistävänä tekijänä. Toimivat numerovalaisimet esimerkiksi varmistavat, että pelastushenkilöstö löytää tarvittaessa oikeaan osoitteeseen. Pihapiirin pimeät nurkat saattavat myös houkuttaa kutsumattomia vieraita, kun taas hyvällä valaistuksella on ilkivaltaa ehkäisevä vaikutus, pääkaupunkiseudun yksikönpäällikkö Jerker Sjöholm Catevalta kertoo.

Syksyn ja talven taite on oiva aika tarkistaa taloyhtiön valaisimien toimivuus, vaihtaa vialliset lamput sekä hankkia pari varoiksi varaston hyllylle. Ammattilaisemme huolehtivat myös palaneiden polttimoiden asianmukaisesta kierrätyksestä.

– Kannattaa puntaroida, mitä etuja taloyhtiölle syntyisi, jos lamppujen vaihdon sijaan lähdetäänkin suunnittelemaan koko valaistuksen uusimista nykyaikaisemmaksi. Moderni valaistus nimittäin tuo tiloihin turvallisuutta sekä laadukasta ilmettä, joka taas nostaa kiinteistön arvoa. Satsaus LED-valaisimiin on pitkän tähtäimen hankita näkyen taloyhtiölle myös energiasäästönä sekä pienempinä käyttökustannuksina, Markku jatkaa.

Apua automaatiosta

Automaatio toimii tarkkana apulaisena sääolosuhteiden muuttuessa: mm. sulatusjärjestelmät kytkeytyvät päälle, samoin lämmönjako. Pimeyteen reagoivat lamputkin ymmärtävät valaista pidempään.

– Plussan ja miinuksen molemmin puolin seilaavat lämpötilat asettavat kuitenkin omat haasteensa kaikille lämmitysjärjestelmille. Esimerkiksi räystäslämmitys toimii vain tietyissä lämpötiloissa estäen jääpuikkojen syntymisen, mutta viime vuonna sitä tarvittiin lähes päivittäin läpi talven. Leudoilla keleillä on siis entistäkin tärkeämpää, että automaatio on kunnossa, ja sen säädöt ovat kohdillaan, Jerker muistuttaa.

– Automaatioon ei yleensä kukaan kiinnitä huomiota, kunnes vikoja alkaa ilmetä tai laitteet eivät toimi. Yleensä se on juuri pyhä tai jouluaatto, kun parkkihallin ajoramppi on jäätynyt saattolämmityksen prakatessa tai auto ei starttaa, koska sähkötolppa on rikki. Eli talvi kuin talvi, niin valmistautuminen tarkoittaa varautumista, suunnittelua sekä laitteiden kuntotarkastuksia jo ennakoivasti, Markku komppaa.

Leudon talven kestävät sadevesijärjestelmät

Catevalaiset vinkkaavat asukkaita silmäilemään huoneistojen rakenteita sadetta tulvivina talvina. Tiiliseinää monta päivää yhtäjaksoisesti piiskaava vesi synnyttää enemmän kosteutta lumeen ja pakkaspäiviin verrattuna.

– Hule- ja sadevesijärjestelmät sekä toimivat salaojat pitävät huolen, ettei vesi jää talojen vierustoille makaamaan tai imeydy vahingollisesti sokkeleihin. Luonnollisesti kannattaa myös katsoa, että kaikki kaivot, kourut sekä rännit vetävät hyvin ja varautua ylimääräisiin tarkastuskierroksiin tukosten välttämiseksi. Pakkanen puree putkiinkin pahiten silloin, kun maan päältä puuttuu lumen suojaava vaippa.

Säänmukaista ja tehokasta toimintaa

Entä, kun koittaa se sadejakson jälkeinen, peilikirkas ja liukas pakkasaamu?

– Ei huolta! Seuraamme kyllä tarkoin säätilojen muutoksia ja teemme alueellisia valvontakierroksia varmistaaksemme oikean ja oikea-aikaisen toiminnan. Tarve liukkauden torjuntaan ei poistu, vaikka lunta ei olisikaan. Siksi suunnittelemme hiekkojen toimitusreitit, riittävyyden sekä säilytyksen aina hyvissä ajoin. Varaamme myös hiekkasiiloille paikat kiinteistöjen läheisyyteen, päättää operatiivinen johtaja Sakari Pietilä Kotikadulta.

 


Talvi – lumella tai ilman, niin varaudutaan yhdessä

  • Pistetään valaistus kuntoon: vaihdetaan vialliset lamput ja toimitetaan ne kierrätykseen.
  • Tarkastetaan sadevesi- sekä sulatusjärjestelmien moitteeton kunto.
  • Varmistetaan lämmityskauden sujuva startti.
  • Valmistaudutaan liukkaiden torjuntaan: huolehditaan hiekan ja sepelin toimitusreiteistä, säilytyksestä sekä poistosta.
  • Katsotaan yhdessä talviturvatuotteiden kunto ja riittävyys.
  • Pidetään ovet ja lukot hyvässä toimintavalmiudessa myös pakkasilla.
  • Jatketaan puutarhatöitä säiden salliessa: leikataan, karsitaan, kalkitaan.
  • Kunnostetaan leikkipaikat: paikan päällä tai leikkivälineet toimipisteisiimme siirrettyinä.
  • Seurataan sääoloja ja reagoidaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Jaa artikkeli