Turvallisuus tärkein – myös kesähommissa!

27.04.2022 – Ajankohtaista

Aurinko paistaa ja ruohonleikkuri laulaa. Hymy on huulilla ja kuulosuojaimet korvilla. Kesäduuni Kotikadulla tarjoaa nuorelle mukavat tienestit sekä koko joukon mahdollisuuksia uuden oppimiselle – niin kiinteistöpalvelualan monipuolisista ulko- ja sisätöistä kuin turvallisuudesta niiden tekemisessäkin.


Kotikatu on kesätyöpaikka, jossa työuransa ensiaskelia ottavan nuoren on helppo viihtyä. Työpäivissä riittää vaihtelua, liikuntaa saa kuin itsestään, hyödyllistä kokemusta ja taitoja karttuu, palkka tipahtaa tilille ajallaan ja porukassa tuntee kuuluvansa tiimiin. Ja kuten luotettavalta työnantajalta odottaa saattaa, pidetään Kotikadulla jatkuvasti erityistä huolta myös tekemisen turvallisuudesta.

– Jokainen työntekijä ja hänen turvallisuutensa on meille yhtä tärkeä, mutta onhan se samalla niin, että nuoret ovat työntekijöinä monesti kokemattomia ja siksi heidän kanssaan täytyy erilaisiin turvallisuusseikkoihin ja toimintaohjeistuksiin kiinnittää erityishuomiota. Meillä Kotikadulla työturvallisuuden peruskivi on laadukas ja kattava perehdytys, yhtiön työturvallisuus- ja työsuojelupäällikkö Sampsa Soittila kertoo.

Käytännössä kesätyöntekijän arki taittuu Kotikadulla ensimmäisten päivien tai työtehtävästä riippuen viikkojen ajan vakihenkilöstöön kuuluvan ammattitekijän aisaparina. Kokenut työkaveri on läsnä ja neuvoo, miten kussakin työssä ja tilanteessa tulee toimia.

– ­Siinä voidaan käydä hyvinkin yksityiskohtaisesti työmallia läpi aina ergonomiasta lähtien.

Käytännön opettelun rinnalla Kotikadulla annettavan perehdytyksen tukena käytetään erilaisia kirjallisia perehdytysmateriaaleja, ja esimerkiksi työergonomia-asioiden perehdyttämiseen löytyy myös videomateriaalia.

– Oman näkemykseni mukaan nuoret pääsevät meillä nopeasti kuvioihin kiinni, ja aika pian tekemiseen saa sitten sen itsenäisemmänkin vaihteen päälle.

Aamut lähtevät usein käyntiin pävän töiden läpikäynnillä paikallisiin alueisiin jaetuilta taukotuvilta,  joka sijaitsee monesti kesätyöläisen omassa naapurustossa.

– Nämä ovat tilanteita, joissa voidaan aamukahvin hörppäämisen ohessa kerrata työohjeet ja turvallisuuskäytännöt. Pääasia on, että mitään epävarmuuden fiiliksiä ei tarvitse pyöritellä päässään. Me haluamme tarjota nuorille kaikin puolin positiivisia kesätyökokemuksia. Meillä saa aina, ja myös pitää, kysyä. Päivän aikana voi vaikka puhelimella rimpauttaa lähiesihenkilöltä jeesiä, jos siltä tuntuu, Soittila kuvailee.

Mukavan monipuolisia töitä – sisällä ja ulkona

Kesätyöläisten toimenkuviin kuuluu Kotikadulla paljon samoja tehtäviä, joita vakihenkilöstökin lämpimän sesongin aikana tekee. Päivät pitävät sisällään muun muassa nurmikonleikkuuta ja muita viheralueiden hoitotöitä sekä erilaisia puhtaanapitopuuhia sisällä ja ulkona. Yleishyödyllisiä taitoja siis, joiden osaamisesta on monelle iloa myös myöhemmin elämässä.

Perehdytyksen ohella eräs työnteon turvallisuutta varmistava seikka Kotikadulla on se, että työvälineet ja -varusteet ovat laadukkaita ja asianmukaisia.

– Meillä pidetään huolta, että koneet, työvälineet kuten myös henkilökohtaiset työ- ja suojavarusteet ovat ensiluokkaisella tolalla. Sen myötä työ on sujuvaa, tekijälleen mielekästä ja myös turvallista. Pitkät lahkeet jalkaan, hanskat käteen, kuulosuojaimet korville, suojalasit päähän ja niin edelleen, Soittila listaa.

Monessa Kotikadun kesätoimessa tärkeimpiä turvallisuuden ylläpitäjiä ovat lisäksi tekijän oma harkinta ja huolellisuus, keskittymiskyky ja maltti.

– Esimerkiksi ajettavan ruohonleikkurin puikkoihin hypätessä tulee alueeseen tutustua ennalta ja bongata pihapiiristä kaltevat paikat, joissa täytyy pitää kieli keskellä suuta tai joissa työ täytyy tehdä kokonaan työnnettävällä leikkurilla.

– Samalla tavalla siivouksen töissä voidaan liukastumisia ja horjahduksia välttää sillä, että ei lähdetä turhia hötkyilemään. Ja toisaalta että tiedetään sekin, mihin käyttökohteeseen mitäkin siivousainetta käytetään.

Soittila kertoo, että paikallisena huoltoyhtiönä Kotikadun vakituiset tekijät tuntevat niin kiinteistöt itsessään kuin niihin liittyvät työtkin erittäin perusteellisesti. He opastavat ja neuvovat mielellään, oli tilanne mikä tahansa.

– Kaikkein tärkeintä meille on se, että jokainen työntekijä pääsee päivän päätteeksi terveenä kotiin. Hellekeleillä työssä kuin työssä, sisällä ja ulkona, on tärkeää muistaa huolehtia riittävästä nesteytyksestä, jotta kroppa ja pääkoppa pysyy vireessä sinne vapaa-ajalle asti, Soittila summaa hymyillen.

 

Jaa artikkeli