Väestönsuojia ylläpidetään poikkeusoloja varten

15.03.2022 – Ajankohtaista

Turvallisuusasiat ovat viime aikoina mietityttäneet monia. Taloyhtiömaailmassa huolia voi lievittää sekä hyvällä tiedotuksella että suojatilojen huolellisella ylläpidolla. Taloyhtiöiden kannattaa kevätkokouksiensa yhteydessä tarkastaa pelastussuunnitelmansa ja varmistaa, että vastuualueet ovat selvät. Väestönsuojien ja niiden varustelujen kunnon tarkastaminen rauhoittaa mieltä.


Taloyhtiön kellareiden väestönsuojatiloja käytetään usein kerhohuoneina, kuntosaleina tai yleisinä varastoina. Poikkeusoloja varten varatut tilat on kuitenkin saatava käyttökuntoon 72 tunnin kuluessa viranomaisten käskystä. Poikkeustilanteiden ripeitä liikkeitä helpottaa ennakoiva huolto, ja siihen kuuluvat väestönsuojien tarkastukset.

Lain säätämä 72 tuntia sisältää sekä tilan tyhjentämisen että kaikkien tilan tekniikkaan liittyvien laitteiden ja varusteiden käyttöönottamisen. Väestönsuojan on tarjottava mahdollisuudet 3–4 vuorokauden yhtäjaksoiseen ”asumiseen”, eli suojaan on näiden kolmen vuorokauden aikana järjestettävä myös esimerkiksi käymälä, vesiasioita ja sulkuteltta.

Väestönsuojalle on hyvä nimetä hoitaja

Pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Taloyhtiöiden hallitusten vastuulla on lisäksi päivittää suunnitelmaa säännöllisesti ja huolehtia siihen liittyvästä tiedottamisesta. Ajantasainen tieto ja avoin tiedottaminen lisäävät sekä viihtyvyyttä että turvallisuuden tunnetta, joten nyt kevätkokousten yhteydessä voi olla hyvä hetki tarkastaa suunnitelma ja viestiä siitä asukkaille.

Väestönsuojalle suositellaan nimettäväksi erikseen sen hoitaja. Hoitaja tarvittaessa huolehtii tilan käyttöönotosta. Taloyhtiön muut asukkaat toimivat hänen apunaan. Väestönsuojan hoitaja ja hänen varahenkilönsä voidaan taloyhtiössä valita esimerkiksi yhtiökokouksessa.

Väestönsuojan hoitaja varahenkilöineen tutustuvat suojan laitteisiin ja niiden käyttöön, sekä huolehtivat tarvikkeiden ylläpidosta. Hoitajan kannattaa tutustua aiheeseen tarkemminkin: pelastuslaitosten verkkosivuilta löytyy kaikkea tarpeellista tietoa, palotarkastavat neuvovat asiassa ja pelastusliitot järjestävät erityisiä väestönsuojan hoitajan kursseja.

Hoitaja lisäksi tiedottaa suojasta taloyhtiön asukkaille. Kaikkien asukkaiden on hyvä osallistua suunnitteluun, mihin väestönsuojasta poistettavat tavarat tarvittaessa voidaan siirtää. Lähtökohtaisesti kätevä käytäntö on sopia, että kukin asukas vie omat tavarat omaan huoneistoonsa. Yleisesti hyvä tapa olisi sekin, että puolet väestönsuojan lattia-alasta olisi aina vapaana kiireellisiä tilanteita varten.

Ylläpitoa tiivisteistä lähtien

Taloyhtiöissä ollaan yleensä hyvin perillä väestönsuojia koskevista säädöksistä ja ohjeista. Säännöllisistä huoltotoimista ja siivouksista ei kannata lipsua. Esimerkiksi vanhat maalit tai öljyt unohtuvat varastotiloihin helposti, ja saattavat vuotaa ja imeytyä betoniin aiheuttaen vaikeammin siivottavan tilanteen.

Vähintään kymmenen vuoden välein väestönsuojissa tulisi tehdä tiiveyskoe. Siinä tarkistetaan ilmavaihtokoneiden toiminta sekä ovien tiivisteet, muun muassa. Mikäli suojissa on mitään korjattavaa, se useimmiten liittyy ilmanvaihtoon, joten tästä harvemmin tehtävästä tarkastuksesta olisi hyvä pitää huolta. Tyypillisin korjattava asia väestönsuojissa on nimittäin tiivisteet: niiden kumiset osat haurastuvat ajan saatossa.

Muuta huollettavaa väestönsuojassa ovat sen pakolliset varusteet, kuten joditabletit ja paristot. Ne pitää uusia säännöllisesti, etteivät ne pääse vanhenemaan.

Ota yhteyttä paikalliseen huoltoyksikköömme niin mietitään yhdessä, miten voimme auttaa taloyhtiösi turvallisuuden parantamisessa.

Jaa artikkeli