Kotikadun muistilista muuttajalle
Kotikadun muistilista muuttajalle

Kotikadun muistilista muuttajalle

Asunnon vaihdon yhteydessä on pää monesti täynnä yhtä sun toista muistettavaa asiaa: muuttofirman varaaminen, muuttolaatikoiden vuokraaminen, ilmoitukset eri tahoille, muuttosiivous, kantoavun hankinta ja niin edelleen. Jossain kohtaa pitäisi ehtiä myös pakata ja poiketa kierrätyskeskuksessa viemässä tarpeettomat tavarat hyödyllisempään käyttöön.

Me kotikatulaiset tuemme viihtyisää ja turvallista asumistasi heti muuttopäivästä lähtien. Löydät tältä sivulta hyödyllisiä ohjeita, joiden avulla asuminen uudessa osoitteessa lähtee mutkattomammin ja mukavammin käyntiin. Onnea uuteen kotiin!


1. Muuttoilmoitus

Muutosta on hyvä ilmoitetaan Digi- ja väestötietovirastoon (entinen Väestörekisterikeskus ja maistraatit). Viranomaisille tehtävän ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa, ja lain mukaan muutosta on ilmoitettava viimeistään viikon kuluessa vakituisesta muutosta. Jos muutto on tilapäinen, pitää ilmoitus tehdä, mikäli asuminen väliaikaisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.

Tee muuttoilmoitus  Kotikadun verkkosivuilla. Muuttoilmoitus-lomakkeellamme kysytään kaikki tarvittavat tiedot talonkirjan päivittämistä varten. Myös nimenmuutokset oveen ja asukastauluun hoituvat siinä samalla.

2. Avainten nouto

Kysy uuden taloyhtiösi isännöitsijältä, kuka huolehtii avainten hallinnasta. Jos tehtävä on Kotikadun vastuulla, saat kotisi avaimet paikallisesta asiakaspalvelustamme. Löydät oman alueesi Kotikadun yhteystiedot kätevästi täältä.

3. Autopaikka ja saunavuoro

Jos sinulla on auto, kannattaa autopaikan varaaminen laittaa vireille mahdollisimman pian – vaikka heti muuttoauton lähdettyä. Joissain taloyhtiöissä on autopaikkoja rajoitetusti ja omaa ruutua saattaa joutua jonottamaan. Lisää tietoa autopaikkojen ja saunavuorojen varaamisesta saat Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivulta sekä paikallisesta asiakaspalvelustamme.

4. Sähkö, laajakaista ja vakuutukset 

Jos vanhan asunnon sähkösopimus on sinun nimissäsi, ilmoita muutosta sähköyhtiöön hyvissä ajoin. Tee samalla uusi sopimus uuteen osoitteeseen ja varmista, että sähköt on kytkettynä heti ensimmäisestä asumispäivästä lähtien. Ota yhteyttä myös verkkoyhteyden/laajakaistan toimittajaan ja ilmoita muutostasi.

Muista päivittää myös kotivakuutuksesi vastaamaan uuden asunnon tarpeita. Muuttoilmoituksen voi tehdä tavallisesti vakuutusyhtiön verkkosivuilla.

5. Huomioi naapurit hymyillen

Asettaudu kodiksi avoimin mielin: viritä naamallesi pieni tai hiukan suurempi hymy, kun kuljet uuden kotitalosi yleisissä tiloissa. Se ensimmäinen moikkaus saattaa olla uuden ystävyyssuhteen alku!

Jos suunnitelmissasi on pitää tuparit, niistä on fiksua kertoa naapureille hyvissä ajoin – ja kutsua tietysti samalla kaikki kynnelle kykenevät mukaan pirskeisiin!