Varaudu mahdolliseen sähkökatkoon hyvissä ajoin

20.12.2022 – Ajankohtaista
Kotikatu sähkökatkoon varautuminen

Mahdollisten pitkien pakkasjaksojen odotetaan pistävän koko Suomen energiahuollon kantokyvyn koetukselle. Saattaa olla, että kovimpien kulutushuippujen (aamulla klo 7–10 ja illalla klo 16–20) aikana on tiedossa myös hetkellisiä sähkökatkoja eri puolilla maata. Poikkeustilanteeseen on hyvä varautua kodeissa etukäteen.


Sähkökatkot vaikuttavat asumiseen ja meidän kaikkien arkeen monella tavalla, mutta onneksi niiden on luvattu olevan vain alueellisia ja lyhytaikaisia ja mahdollisuuksien mukaan niistä tiedotetaan etukäteen. Odottamattomien sähkökatkojen mahdollisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä jo nyt ja varautua niihin omalta osaltaan mahdollisimman hyvin. Huomioi sähkökatkoon varautumisessa ja katkon aikana ainakin nämä:

Pidä taskulamppu käsillä

Huolehdi, että taloudestasi löytyy taskulamppu tai muutama sekä niihin sopivat paristot. Laita taskulamppu sellaiseen paikkaan, josta löydät sen helposti myös pimeässä. Moni modernimpi taskulamppu toimii ladattavalla akulla. Varmistu siis säännöllisesti, että taskulampun akku on ladattuna. Jos omistat erillisen pienelektroniikan varavirtalähteen, pidä myös sen varaustasosta huolta säännöllisesti.

Perusta tai päivitä ruokahuollon kotivara

Hyvä yleissääntö on, että ruokatarpeita on huushollissa varattuna noin 3 vuorokauden tarpeisiin. Rakenna kotivara ruoka-aineksista, joita taloudessasi käytetään muutenkin ja pidä pääpaino ruuissa, jotka säilyvät huoneenlämmössä. Sähkökatkon sattuessa jääkaappi ja pakastin lämpenevät ja jotkin ruoka-aineet pilaantuvat yllättävän nopeasti. Käytä helpoimmin pilaantuvat järjestyksessä ensimmäisenä.  Älä avaa turhaan jääkaappia tai pakastinta, jotta viileys säilyy niissä mahdollisimman pitkään.

Muista radio ja siihen paristot

Pidä huolta, että taloudessasi on paristokäyttöinen radio ja siihen paristot. Sähkökatkojen aikana radio toimii mm. viranomaisten tiedotuskanavana.

Varaudu asuintilojen viilenemiseen

Etenkin jos koti on yksinomaan suoran sähkölämmityksen varassa, saattavat asuintilat viilentyä sähkökatkon aikana yllättävänkin nopeasti. Makuupussit, huovat ja täkit kuten myös villakerrastot ja muut pakkaskelin vaatetukset tulevat näissä tilanteissa tarpeeseen. Lisäksi sähkökatkon aikana kannattaa viettää aikaa yhdessä tilassa isommalla porukalla ja taklata näin huonelämpötilan viilenemistä. Sulje väliovet tiloista, joissa ei oleskella.

Älä käytä hissiä

Jos tiedät, että sähkökatkon mahdollisuus on lähiaikoina ilmeinen, älä käytä hissiä, vaan valitse suosiolla portaat. Sähkökatko saattaa pysäyttää myös kiinteistön hissin.

Käytä kännykkää fiksusti

Älä tuhlaile sähkökatkon aikana puhelimen akkua turhaan nettiselailuun. Huomaa, että myös matkapuhelinverkot ovat sähkökatkon aikana riskialttiita häiriöille: älä kuormita niitä suoratoistopalveluilla, vaan säästä verkon kapasiteettia esim. hätäpuheluille. Älä soita hätänumeroon kysyäksesi esimerkiksi sähkökatkon kestosta. Turhat puhelut voivat tukkia hätänumeron. Silloin kiireellistä apua tarvitsevat eivät saa yhteyttä hätäkeskukseen. Myös meillä kiinteistöhuollossa on sähkökatkon aikaan kädet täynnä poikkeustilanteen töitä, joten olethan yhteydessä meihin vain juuri siihen hetkeen liittyvissä välttämättömissä asoissa. Kiireettömät asiat ehdimme selvittämään yhdessä myöhemminkin.

Älä käytä vettä sähkökatkon aikana

Veden käyttöä tulee välttää, sitä kannattaa käyttää ainoastaan välttämättömissä tilanteissa. (hanat ja vessanpönttö). Vessan vetämistä, suihkussa käyntiä, kylpyä sekä astian- ja pyykinpesua käyttöä on syytä välttää sähkökatkon aikaan. Vettä ei tulisi laskea viemäriin, vaan sen voit valuttaa hanan alla olevaan ämpäriin. 

Varaudu poikkeustilanteeseen hankkimalla kannellinen astia veden noutoa varten jakelupisteiltä sekä pullovettä. WC-istuimeen voit viritellä esimerkiksi muovikassin ja käyttää pussissa kuivikkeena reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia. Tarpeiden jälkeen muovipussin voi viedä jätekatoksen sekajäteastiaan.  

Huomioi myös, että sähkökatko itsessään saattaa rikkoa putkistoja, jolloin sähkökatkon jälkeenkin tulee noudattaa erityistä varovaisuutta vedenkäytön osalta. Hanasta saattaa myös tulla sähkökatkon jälkeen tulikuumaa vettä, joten erityistä varovaisuutta tulee noudattaa poikkeustilanteen jälkeenkin.  

Sammuta sähkölaitteet

Huolehdi, että sammutat mahdollisesti päällä olleet sähkölaitteet, liedet, uunit ja esimerkiksi sauna, jotta niistä ei sähköjen palauduttua aiheudu palovaaraa.

Pidä mielessä sähkölukkojen häiriöt

Kiinteistön ovissa ja porteissa olevat sähkötoimiset lukitukset ovat katkon aikana alttiita häiriöille. Ne saattavat jäädä omin päin pidemmäksi aikaa auki tai kiinni ja aiheuttaa siten turvallisuusriskejä tai kylmän ulkoilman pääsyä sisätiloihin. Keskustelkaa taloyhtiössä yhdessä, miten vikatilanteissa toimitaan.

Hädässä ystävä tunnetaan, ja sähkökatkon sattuessa naapuriapu!

Jos naapurissasi asuu seniori tai joku muu apua mahdollisesti tarvitseva, pidä huolta että hänelläkin on katkon aikana kaikki hyvin. Sähköttömyys saattaa aiheuttaa yllättävän isoja hankaluuksia arjen välttämättömiin perustoimintoihin mm. liikkumiseen, ruokailuun ja lämpimänä pysymiseen liittyen. Sopikaa taloyhtiössä naapureiden kesken, miten apu saadaan löytämään perille poikkeustilan aikana.

Jaa artikkeli