Vastuullinen siivous säästää sekä kuluja että ympäristöä

17.02.2021 – Siivous

Vastuullisemmat toimintatavat ovat olleet Kotikatuun kuuluvan TL-Maintin toiminnan ytimessä alusta asti eikä loppua näy.
– Tämä on päättymätön tarina. Arjen valintamme pohjautuvat pitkälti ympäristöystävällisempiin valintoihin. Ympäristövastuu on kokonaisvaltaista, kertoo siivouksen toimialajohtaja Riikka Koukkumäki.


Alalla 27 vuotta ollut Riikka on nähnyt läheltä, miten ympäristöasiat ovat tulleet aina vain tärkeämmiksi taloyhtiöissä ja muiden asiakkaiden parissa.

– Asiakkaat osaavat vaatia tänä päivänä omille arvoilleen sopivia palveluita. Taloyhtiöt ja yritykset ovat kiinnostuneita siitä, minkälainen toimija heillä on. Ympäristöosaamista halutaan siivousalan yrityksiltä syystäkin. Omaan arvomaailmaan sopivuuden lisäksi se tuo selvää säästöä toimintaan ja ennaltaehkäisee taloyhtiössä tapahtuvia vahinkoja.

Autot vaihtuivat sähköpyöriin

Kotikadun vastuullisuus- ja ympäristöteot ovat syvällä yrityksen strategiassa. Toiminta pohjautuu paikallisuuteen: Varikot ja toimistot sijaitsevat lähellä asiakaskohteita, siirtymät on suunniteltu huolella ja päästöjä vähennetään.

– Teemme asioita paikallisuus edellä. Esimerkiksi Jyväskylän keskustassa on paljon yksisuuntaisia teitä, minkä vuoksi siivoojat joutuivat kiertämään autolla korttelin päästäkseen naapuritaloon. Nykyisin meillä on 5 sähköpyörää, jolla työntekijät liikkuvat keskusta-alueella. Kuljetukset ja siirtymät on suunniteltu ympäristöä säästäviksi.

– Mahdollisuuksien mukaan käyttämämme siivousaineet ovat ympäristöystävällisiä ja kiinnitämme huomiota niiden annosteluun. Kohteissa jätteet lajitellaan asiakkaan kierrätystavoitteiden mukaisesti. Lisäksi kaikissa hankinnoissa mennään kestävyys ja kierrätettävyys edellä.

Havaitsemme, hoidamme, huolehdimme

Työturvallisuus on tärkeä osa vastuullisuutta. Ympäristöosaaminen ja työturvallisuus alkaa huolellisesta perehdytyksestä ja jatkuu erilaisilla koulutusmahdollisuuksilla.

– Työntekijöidemme ammattiosaaminen ja heille alan koulutuksen tarjoaminen on meille todella tärkeää. Tarjoamme työntekijöillemme mahdollisuuden suorittaa puhtausalan tutkinto oppisopimuksella ja jopa 80 prosentilla työntekijöistämme onkin alan tutkinto. Vuonna 2020 valmistui yksi joukko ja taas toinen ryhmä kouluttaa itseään työn ohessa.

Työntekijät ovat avainasemassa arjen valinnoissa. Ammattitaitoinen siivooja tekee kestäviä ratkaisuja koko työpäivän ajan. Hän tietää, mitä ja miten tehdään, millainen lika vaatii minkälaisen siivousaineen ja työtavan. Joskus vahvempi aine on kokonaisuutta ajatellen parempi kuin ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Nämä tilanteet pitää osata arvioida tilannekohtaisesti ja sen voi tehdä ainoastaan paikan päällä oleva siivooja.

Kun siivooja huomaa jonkin epäkohdan kohteessaan, ilmoittaa hän siitä eteenpäin ja asia saadaan hoidettua nopeasti.

– Säästytään isoilta vahingoilta, kun siivooja havaitsee vaikka katon ja seinän välistä tihkuttavan veden ja saa asian vietyä välittömästi eteenpäin. Tai huomaa saunan ikkunan jääneen auki 30 asteen pakkasilla ja sulkee sen.

Kotikatuun kuuluvan TL-Maintin työntekijät ovat suorittaneet Ympäristöosaava-diplomin muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä diplomeja suoritetaan uudestaan. Ympäristölainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, joten diplomi on voimassa vain 2 vuotta. Tämän jälkeen kurssi käydään uudelleen uusimman tiedon saamiseksi.

– Ympäristöosaava-diplomin suoritettuaan työntekijät alkoivat tehdä ilmoituksia kohteista merkittävästi aiempaa enemmän. Siivoajien silmät ovat selkeästi harjaantuneet ja kehittyneet.

Jaa artikkeli