Tehdään ennakoivia turvallisuustekoja yksissä tuumin

07.02.2024 – Ajankohtaista

Valtakunnallista 112-päivää ja Hätänumeroviikkoa vietetään jälleen helmikuun puolivälissä. Tänä vuonna kampanjan teema on hätänumeron oikea käyttö. Hätänumeroviikolla ihmisiä opastetaan hätätilanteiden tunnistamiseen, ja erityisenä kohderyhmänä on lapset ja nuoret.


Taloyhtiöissä erilaisiin vaaroihin ja niihin varautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota yhdessä ja yksissä tuumin, asukkaiden, hallituksen, isännöitsijän ja paikallisesti palvelevan huoltoyhtiön henkilökunnan kesken. Viihtyisyyden ja turvallisuuden varmistamisessa tarvitaan kaikkien osapuolten havainnointia, keskustelua ja osallistumista.

Kokosimme alla olevaan muistilistaan muutamia konkreettisia asioita ja vinkkejä, joita taloyhtiössä kannattaa käydä läpi Hätänumeroviikon koittaessa:

1. Auton lämmitysjohdot pois roikkumasta

Parkkipaikan lämmitystolppaan ei kannata jättää johtoa paikalleen pistorasialaatikon ulkopuolelle, vaan johto tulee irrottaa aina auton lämmityksen päätteeksi. Irrallaan retkottava johto saattaa aiheuttaa sähköiskuriskin ohikulkijoille, kun lumi suojasään koittaessa sulaa lätäköiksi. Roikkumaan jätetty lämmityskaapeli voi myös pudota ja hautautua lumihankeen, minkä seurauksena lumenauraaja ei huomaa sitä parkkipaikkoja puhdistaessaan. Pahimmassa tapauksessa johto saattaa napata kiinni työkoneen kauhaan vaarallisin seurauksin.

2. Palovaroittimet aina toimintakunnossa

Palovaroitin on henkivakuutuksista edullisin, mutta se on voimassa vain silloin, kun laite toimii kuten pitääkin. Ennakoinnin nimissä palovaroittimien toimintakunto kannattaa koestaa laitteen etupaneelista löytyvää nappia painamalla kerran kuukaudessa.

Palovaroitinten hankinta- ja kunnossapitovastuu asunnoissa siirtyy asukkaalta rakennuksen omistajalle. Laki astuu voimaan vuoden 2024 alusta kahden vuoden siirtymäajalla, jotta rakennuksen omistajat voivat suunnitella miten asia käytännössä järjestetään. Onko asia huomioitu jo sinun taloyhtiössäsi? Ota yhteyttä, me autamme!

3. Paloturvallisuus tsekkiin

Yleinen paloturvallisuus kannattaa pitää taloyhtiössä mielen päällä jatkuvasti, ja asiaan liittyviä osatekijöitä kannattaa kerrata myös yhtiökokouksessa säännöllisesti. Tsekata kannattaa muun muassa pelastussuunnitelma, sammuttimet ja niiden tarkastaminen, palopostit, savunpoistojärjestelmät ja poistumisvalot sekä yleisten tilojen palovaroittimet. Myös yleisten tilojen siisteys ja tavaroiden säilytyspaikat kannattaa tsekata, ettei kulkuväylillä säilytetä palokuormaa lisääviä tavaroita ja materiaaleja. Erilaisista paloriskeistä ja niihin varautumisesta kannattaa tiedottaa yhtiössä tasaisin väliajoin, esimerkiksi kerran vuodessa.

4. Silmät auki vesivahinkojen varalta

Vesivahinkojakin voidaan välttää tehokkaasti fiksulla ennakoinnilla. Eikä tämä arjen turvallisuustoimi edellytä kuin pientä vaivannäköä arjessa: asuntojen allaskaappien letkuja on hyvä kurkata silloin tällöin, ja jos jossain tuntuu vettä tippuvan, on asia aiheellista ottaa viipymättä puheeksi oman huoltoyhtiön kanssa. Myös altaiden hajulukkojen ja märkätilojen viemärikaivojen puhdistuksesta kannattaa pitää huolta tasaisin väliajoin, jotta mahdollisia tukoksia tai muita ongelmia ei pääse syntymään. Veden säästämisen nimissä kannattaa katse kohdistaa aika ajoin myös WC-istuimien ja hanojen kuntoon: jos vuotoja löytyy, löytyy osaava korjausapu paikallisesta huoltoyhtiöstä. Kurkkaa vastuunjakotaulukosta tästä, mitkä huoltotoimet kuuluvat asukkaan vastuulle.

5. Polttopuut paloturvalliseen paikkaan

Kodin lämmittäminen puilla on ollut kuluneen talven poikkeuksellisen energiakriisin aikana aiempaa suuremmassa suosiossa. Halkojen varastointi ja puupinojen sijoittelu tulee kuitenkin toteuttaa aina paloturvallisuus huomioiden. Pelastuslain mukaan helposti syttyvää materiaalia, kuten polttopuita, ei saa säilyttää siten, että niistä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu. Kiellettyjä säilytyspaikkoja ovat mm. ullakot, kellarit, autokatokset ja -tallit sekä kiinteistön seinustat ja niiden alapuolella olevat tilat. Sopiva turvaetäisyys halkopinon perustamiselle on noin 8 metriä talon räystäslinjasta. Fiksut sijoittelupaikat voidaan sopia ja määritellä taloyhtiössä esimerkiksi yhtiökokouksen yhteydessä.

6. Nuohouksesta huolehdittava säännöllisesti

Kuluvan lämmityskauden aikana myös nuohous on noussut aiempaa voimakkaammin taloyhtiöissä puheisiin, kun monessa kodissa takka tai muu tulisija on saatettu ottaa pitkästä aikaa uudelleen käyttöön. Lain mukaan nuohous on tehtävä vakituisessa käytössä olevissa asunnoissa vuosittain ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Säännöllinen nuohous on täsmälleen Hätänumeroviikon teeman mukaista ennakoivaa turvallisuustyötä, jolla voidaan välttää tehokkaasti hormeista alkavia nokipaloja. Taloyhtiöissä on hyvä muistaa pitää huolta myös katolle johtavien tikkaiden kunnosta, jotta nokikolari pääsee nousemaan työn touhuunsa turvallisesti.

 

Kun huomaat korjattavia asioita kotitalosi pihapiirissä tai sisätiloissa, me autamme!  Tee vikailmoitus tästä tai katso huoltoyhtiösi yhteystiedot täältä.

Kurkkaa energiansäästövinkkimme täältä sekä muutamia huomioita mahdollisen sähkökatkon varalle.

Lue myös miten lakimuutos vaikuttaa asuntokohtaisiin palovaroittimiin.

 

 

Jaa artikkeli