Avainturvallisuus aina hallussa

14.04.2020 – Ajankohtaista

Digitaaliset ratkaisut valtaavat alaa myös lukituksissa. Sen ensimmäiset askeleet on jo otettu myös Kotikadun kohteissa: monien hoidettavien taloyhtiöiden putkilukoissa ja yhtiön omien toimipisteiden lukoissa hyödynnetään modernia Abloyn PROTEC2 CLIQ® -järjestelmää. Digitalisoituminen tuo lukituksiin ja avaintenhallintaan helppokäyttöisyyttä ja joustavuutta, mutta mitä se tarkoittaa avainturvallisuuden kannalta? Sitä pohtivat Teemu Saarikko ja Jukka Ruuska.


Kotikadun projektikoordinaattori Jukka Ruuska vastaa Kotikadun lukitusuudistushankkeista yhtiön kaikilla toimialueilla. Hän kertoo, että siirtyminen uuteen Abloyn järjestelmään on sujunut hienosti.

– Suurin osa pääkaupunkiseudun, Pirkanmaan sekä Jyväskylän asiakaskohteistamme on jo hyvässä hallinnassa uuden järjestelmän piirissä. Toki meille tulee lähes jatkuvasti myös uusia kohteita, eli työnsarkaa riittää koko ajan.

Uusi järjestelmä tarjoaa huoltoyhtiölle ja asiakkaille monia etuja. Eräs merkittävimmistä on se, että kiinteistönhoitajan jatkuvassa käytössä on ainoastaan yksi avain, joka sopii taloyhtiöiden ulkoseinissä oleviin putkilukkoihin. Tässä avainsäilössä on reittiavain, jolla pääsee esimerkiksi kiinteistön teknisiin tiloihin. Reittiavaimen asuntoihin sisältävä toinen putkilukko sijaitsee ”syvemmällä” kiinteistössä ja siihen on pääsy vain tietyillä Kotikadun henkilökunnan edustajilla.

– Vanhan ajan isot avainniput ovat uudistuksen myötä historiaa. Yhden avaimen taktiikka tuo kiinteistönhoitajan jokapäiväiseen tekemiseen varmuutta, nopeutta ja turvallisuutta. Lisäksi avainturvallisuus pysyy samalla tasolla henkilöstövaihdoksista huolimatta, jatkaa Jukka.

Abloyn projektimyyntipäällikkö Teemu Saarikko on ollut tiiviisti mukana Kotikadun uudistushankkeissa. Myös hänellä on vahva näkemys digitaalisen järjestelmän käytännön eduista.

– Sen avulla voidaan hallita avaimia etänä eli rajata tehokkaasti avainten toimintaa esimerkiksi tiettyihin kohteisiin, henkilöihin ja aikoihin. Katoamistapauksissa avainten mitätöiminen on helpompaa eikä kustannuksiltaan kallista uudelleensarjoittamista tarvitse tehdä. Lisäksi järjestelmän haltijalla on koko ajan tieto, missä ja milloin avaimia käytetään ja kuka niitä käyttää. Tämä ehkäisee tehokkaasti väärinkäytöksiä.

Yhden avaimen taktiikka on turvallisempi kuin kymmenien avaimien nippu

Jukka Ruuska kuitenkin kertoo, että osa isännöitsijätoimistoista vierastaa vielä uudenlaisia digitaalisia ominaisuuksia hyödyntävää järjestelmää.

– Muutos on nyt käynnissä ja uskon, että tällä hetkellä tilanteeseen vaikuttaa se, ettei vielä ihan täysin tunneta uutta järjestelmäkokonaisuutta ja sen ominaisuuksia käytännössä. Meidän näkemyksen mukaan Abloyn järjestelmä kuitenkin ihan yksiselitteisesti parantaa avainturvallisuutta vanhoihin toimintatapoihin nähden. Lisäksi sen hyödyntäminen pienentää merkittävästi vasteaikoja esimerkiksi vesivahinkotilanteissa, kun avaimia ei tarvitse lähteä erikseen hakemaan vaikkapa Kotikadun toimiston kassakaapista, Ruuska muotoilee.

Abloyn Teemu Saarikko nostaa esille myös Euroopan unionin tietosuoja-asetuksen, joka astui voimaan vuoden 2018 keväällä.

– Saattaa olla, että se on lisännyt varovaisuutta avainturvallisuusasioissa, mikä on tietysti yleisesti katsoen positiivinen asia. On kuitenkin huomattava, että PROTEC2 CLIQ on täysin yhteensopiva GDPR:n vaatimusten kanssa, kunhan sitä käytetään oikein. Sama järjestelmä on käytössä esimerkiksi Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitoksen käyttämissä putkilukoissa, Saarikko mainitsee.

Avainturvallisuus siis puhututtaa säännöllisesti isännöitsijöiden kahvipöydissä ja hallitusten kokouksissa – etenkin uusien innovaatioiden tullessa markkinoille. Viime kädessä avainturvallisuus on myös luottamuskysymys.

– Me ollaan jatkuvasti arjessa avainten kanssa tekemisissä. Kannamme ehdottomasti vastuumme turvallisuuteen liittyen, kuten olemme aina tehneet. Meidän tavoite on kehittää lukituksiin liittyviä käytäntöjä ja avainturvallisuutta koko ajan parempaan suuntaan. Putkilukot ovat myös hygieenisin tapa hoitaa avaintenhallintaa: avain ei kierrä kädestä toiseen eikä niitä tarvitse noutaa toimistolta tai varikolta.  Ruuska tiivistää lopuksi.

Jaa artikkeli