Sanotaan, että kiuas on saunan sydän, jonka vaaliminen saa löylyt lämpiämään lempeiksi. Jotta kovassa käytössä olevat taloyhtiöiden saunat sihahtelisivat iloisesti ja toimisivat energiatehokkaasti, kannattaa kiukaan kunnosta kivineen pitää hyvää huolta.
Saunatilan ja kiukaan säännöllinen tarkastaminen lisää turvallisuutta vähentäen tulipalojen riskiä niin koti- kuin taloyhtiösaunoissakin. Jos kiuasasiat aiheuttavat tarpeettomia hikikarpaloita, tutustu vinkkeihimme alta tai kutsu Kotikadun ammattialaiset avuksesi taloyhtiöiden saunoja puunaamaan! Kiukaan vaihdon tarpeellisuuden usein näkee paljaalla silmällä – tai viimeistään tuntee iholla. Teknisesti kiuas on tullut tiensä päähän, jos sen vastukset ovat vääntyneet, pinnan väri on muuttunut tai lämmitysaika on selvästi pidentynyt. Kiukaan elinkaareen vaikuttaa paljon käytön määrä sekä se, kuinka hyvin kiuasta huolletaan. Ajan hampaan puremista mm. liitoskappaleisiin voi itsekin seurata, mutta korjaukset sekä erilaiset sähkökiukaan asennukseen liittyvät työt vaativat aina ammattilaisen asialle.
Kiuaskaupoilla yhdistyvät perinteet ja modernit ratkaisut
Kotikadun saunamaestroilla on kokemusta ja näkemystä, mikä malli sopii parhaiten taloyhtiön tarpeisiin kaikki tila- ja lauderatkaisut huomioiden. Kiukaan valintaan vaikuttaa mm. sijoituspaikka, kun taas tehossa tulee huomioida saunan koko. Esimerkiksi erilaiset eristämättömät pinnat, kuten lasi ja kaakeli, kasvattavat tehon tarvetta. Yleinen nyrkkisääntö on, että 6 kilowatin kiuas lämmittää 6–7 kuutiometrin kokoisen saunan, mutta taloyhtiöiden voimapesät ovat yleensä astetta väkevämpiä tilan suuruutta ja materiaaleja mukaillen.
Kiuaskaupoilla pärjää erinomaisesti perinteitä kunnioittaen, ja halutessaan voi antaa valintojen kuljettaa modernin teknologian maailmaan. Uusimmissa malleissa on tarjolla laadukkaiden materiaaleihin ja osien lisäksi erilaista tekniikka niin automaattisen kastelujärjestelmän kuin ajastuksen tai elektronisen ohjauksenkin osalta. Lisätoimintojen avulla mm. kiukaan lämpötila saadaan pysymään tasaisena jopa asteen tarkkuudella.
Primat kivet parantavat löylyn henkeä
Uutta voimaa kiukaalle kannattaa tarjota noin kerran vuodessa uusilla kivillä. Huoltojoukot on aika kutsua paikalle, jos kivet yhteen lyötäessä lohkeilevat helposti, kiukaan edustalle alkaa kertymään murskaa tai kiukaan pinnalla näkyvät kivet muuttuvat kalvakan harmaiksi. Liian pitkä vaihtoväli hidastaa saunan lämpiämistä sekä kuormittaa sähkönkulutusta.
Kiukaat syövät kiviä vaihtelevan määrän 20–200 kilon haitarilla, suositeltu määrä selviää käyttöohjeesta. Kiviä on myös erikokoisia sekä laatuisia: sähkökiukaissa käytetään yleensä pienintä kivikokoa 5–10 cm, mutta taloyhtiöiden isoissa saunoissa tavataan myös 10–15 cm järkäleitä. Markkinoiden peruskivet ovat suhteellisen huokeita, tyyriimpiä vaihtoehtoja edustavat vulkaaniset tai lämpökäsitellyt kivet sekä erikoisvalmisteiset keraamiset kivet. Hyvä kikka on latoa peruskiveä pohjalle ja käyttää ainoastaan kiukaan pinnalla vuolu- tai valkoista koristekiveä antamaan viimeistellyn saunasilauksen.
Oikeaoppinen ladonta on riittävän ilmava
Kivien vaihto alkaa antamalla uusille tulokkaille nopean huljautuksen vedessä, jotta pinnat saadaan pölystä puhtoisiksi. Tämän jälkeen on hyvä varustautua otsalampulla sekä suojakäsineillä, sillä kiukaissa voi piillä teräviä pellinkulmia tai lohkeilleissa kivissä viiltäviä rosoja. Riittää, kun mielessä pitää kirkkaana kaksi asiaa: ladonnassa ei saa kiilata vastuksia liian tiiviisti ja pitkulaiset kivet asetellaan pystyyn.
Optimaalisessa ladonnassa kiviä on riittävästi, mutta väleihin jää sopivasti ilmatilaa, jotta vastusten kuumentamalla ilmalla on esteetön pakoreitti ylöspäin. Näin ladontaa jatketaan tasaisesti kerros kerrokselta, kunnes vastukset jäävät piiloon. Pintakiviin suosittelemme maltillista kekoa, sillä mitä kauemmas vastuksista mennään, sitä heikommin kivet lämpiävät ja löylyt sihahtelevat.
Huuhdonnasta huolimatta luonnonkivistä saattaa irrota ensimmäisellä lämmityskerralla melkoinen käry. Silloin saunalukkarin kannattaa lämmittää kiuas hiukan etukäteen ja käydä heittämässä pari kauhallista hyvän tuuletuksen kera ennen kuin varsinaiset saunojat saapuvat.
Entä tiesitkö, että normaalit kiuaskivet eivät ole ongelmajätettä? Niillä voi halutessaan koristaa oman taloyhtiön pihan istutuspenkkejä ja kulkuväylien pientareita – tai antaa huollon hoitaa ne asianmukaiseen kierrätyspisteeseen.
Ja mikäs sen parempaa kuin saunominen putipuhtaassa saunassa – nappaa tästä vinkit saunanpesuun.
Kylmän ja kostean kaamoksen laskeuduttua alkavat saunavuorot houkutella vakkareiden lisäksi laajempaankin asukaskuntaa. Jos taloyhtiössäsi kaivataan parempia löylyjä ja paloturvallisuutta, säästöä lämmityslaskuun tai täydenpalvelun apua kiukaan uusimisesta kivien vaihtoon – ota yhteyttä paikalliseen huoltoyksikköösi!
Energiatehokas taloyhtiösauna syntyy yhteisvoimin
- Saunavuorojen käyttötarve on hyvä kartoittaa riittävän usein sekä kesä- että talvisesongit huomioiden.
- Energiatehokkuuden näkökulmasta on parempi käyttää saunaa pidempiä aikoja kerralla eikä lyhyitä pätkiä monena päivänä; yli puolet energiasta kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen.
- Saunavuorojen hyvä organisointi ja keskittäminen vähentävät myös saunan ilmanvaihdon tehostusjaksoja sekä siivoustarvetta.
- Sopiva saunomislämpötila kannattaa säätää 70–80 asteeseen; lämmittäminen sata-asteiseksi kasvattaa energiakulutusta jopa 20–30 %.
- Pukuhuoneiden sekä pesutilojen lämpötiloista on mahdollista nipistää saunan käyttöaikojen ulkopuolella.
Kurkkaa tästä muutkin energiansäästövinkkimme!