Hyvinvointia joustavista työajoista ja fyysisestä työstä

31.08.2023 – Ajankohtaista

Noormarkkulainen Jonna Mansikka-Nurmi vietti kesän Kotikadun siivoojana Porissa.

Sosionomiksi kolmatta vuotta opiskeleva Jonna Mansikka-Nurmi kaipasi kesän lähestyessä työtä, mutta myös mahdollisuutta panostaa omaan hyvinvointiinsa. Loman lähestyessä Jonna alkoi miettiä, miten järjestää työt. Aiempina vuosina lähihoitajataustainen Jonna oli tehnyt paljon hoitotöitä, jotka painottuvat iltoihin ja viikonloppuihin. Nuorempana hän oli kuitenkin työskennellyt myös siivoojana, ja siltä ajalta saadut hyvät kokemukset tukivat Kotikadun valitsemista kesätyöpaikaksi.

– Tällä kertaa tuntui, että kaipasin ilta- ja viikonlopputyön sijaan muuta. Löysin MOL:n sivuilta ilmoituksen, soitin ja tykästyin saman tien esihenkilöön ja hänen ihmisläheiseen tyyliinsä. Niinpä valitsin kesätyöpaikakseni Kotikadun. Joustava työ sopi myös tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni täydellisesti, kertaa Jonna.

Siivousalassa Jonnaa viehätti nyt erityisesti se, että työaika oli joustava, ja päivän aikana tuli liikuttua paljon.

– Liukuva työajan aloitus sopi elämäntilanteeseeni nyt täydellisesti. Oli myös kiva päästä tekemään fyysistä työtä, jossa oman työn jäljen pääsee näkemään heti. Kun työssä tuli liikuttua, ei työpäivän jälkeen harmittanut, jos ei huvittanutkaan lähteä pelailemaan tai salille, kun askeleita kertyi jo työpäivän aikana, kertoo koripalloa ja käsitöitä harrastava Jonna.

Työn suolana asiakaskohtaamiset

Jonnan töihin kuului kesän aikana pääsääntöisesti rappukäytävien siivousta ja puhtaanapitoa: kerrossiivouksia, jotka pitivät sisällään yleisten tilojen, kuten rappukäytävien, pesuhuoneiden ja saunojen siivousta.

– Työni oli lähinnä lattioiden ja erilaisten pintojen puhtaanapitoa. Lisäksi työtehtäviini kuuluivat urheiluhallin ja autokuljetusliikkeen siivoukset, joissa oli ohjelmassa toimistosiivouksia, kertoo Jonna.

Mukavinta siivoustyössä ovat Jonnan mielestä olleet asiakaskohtaamiset.

– On kivaa, että työn jäljen näkee heti. Hyvät palautteet lämmittävät tietysti aina mieltä, mutta myös pienet sananvaihdot, hymyilyt ja moikkailut ovat olleet työn suola, pohtii ihmisläheiseksi henkilöksi itseään luonnehtiva Jonna.

– Asiakaspalveluhenkisyydestä on alalla kuin alalla etua. Tänä kesänä on entisestään vahvistunut ajatus, että olemalla ystävällinen muille saa myös itse ystävällisyyttä osakseen, hän jatkaa.

Itsenäistä työtä joustavin työajoin

Työaikojen joustavuus on tuonut hyvinvoinnista ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneen Jonnan kesään uudenlaista vapautta.

– Aamuherätykset ovat toki olleet aikaisia. Jollekin ne voivat olla haaste, mutta minulle selkeä etu. On kiva, kun päivä on ollut jo aikaisin pulkassa, ja on jäänyt aikaa tehdä vielä muitakin juttuja, pohtii kahden teinin äiti.

Jonna suositteleekin siivoustyötä lämpimästi varsinkin, jos pitää fyysisestä työstä ja haluaa nähdä nopeasti työnsä jäljen.

– Kannattaa olla ennakkoluuloton ja harkita rohkeasti siivousalaa. Vaikka työ on ajoittain rankkaa, siinä on paljon hyviä puolia, joita monella alalla ei välttämättä ole: työajat ovat monesti sovittavissa, työ on joustavaa ja itsenäistä. Paikkaa hakiessa kannattaa myös rohkeasti soittaa ja kysellä. Olen huomannut, että parhaiten työllistyy, kun ottaa itse kontaktia. Asiat etenevät nopeammin, hän vinkkaa.

Onnistuneen kokemuksen taustalla hyvä perehdytys

Ennen varsinaisen kesätyöjakson alkua Jonna sai hyvän perehdytyksen tehtävään sitä vakituisesti hoitavalta henkilöltä.

– Kuljin kolme päivää hänen mukanaan. Se oli mielestäni riittävä aika. Kävimme yhdessä kohteita läpi, ja sitten sain ruveta itse hommiin, Jonna kuvailee.

Jonna on viihtynyt työssään hyvin.

– Henki Kotikadulla on ollut hyvä. Toimistolle on aina kiva mennä. Ihmiset moikkaavat toisilleen ja siellä on hyvä olla. Sekä siivous- että kiinteistöpuolella vedetään yhtä köyttä. Aina voi kysyä ja tarvittaessa saa apua. Esihenkilölläni on hyvä, ihmisläheinen ote, viestintä on ollut sujuvaa ja nopeaa, perustelee Jonna.

Jaa artikkeli