Keväällä on aika kiinnittää huomiota hyvään sisäilmaan, ilmanvaihtokoneiden huoltotoimiin ja suodattimien vaihtoon. Asunnon tunkkainen tuoksu kielii usein ilmanvaihtoon liittyvästä ongelmatilanteesta, joista useimmat ovat ratkaistavissa suhteellisen pienin toimenpitein sekä kustannuksin – varsinkin, jos ilmanvaihtoon liittyvät asiat on jo ennakoivasti kirjattu ylös taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan.
Sisäilman laatua kannattaa tarkkailla, koska se vaikuttaa sekä asumisen viihtyisyyteen että kiinteistön kuntoon. Tämän lisäksi oikein toimiva ilmanvaihto on myös kustannuskysymys; esimerkiksi koneellisen poistoilmanvaihdon tehostusajat on hyvä tarkistaa aina vuodenaikojen vaihtuessa. Mutta, kenen vastuulle ilmanvaihtoon liittyvät työt kuuluvat – asukkaan vai taloyhtiön?
Tarkkaile, puhdista ja tarvittaessa raportoi
Ilmanvaihdon toimintaa ja sisäilman laatua kannattaa tarkkailla omassa kodissa, kun astuu ulkoa sisälle. Jos postiluukku tai ulko-ovi ”vinkuvat” ja ilma tuntuu raskaalta, on asian tiimoilta hyvä olla yhteydessä taloyhtiön vastuuhenkilöihin tai kiinteistönhoitajaan ongelman paikallistamiseksi. Huoneistoissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, perinteinen kikka on asettaa käsipyyhepaperi poistoilmanventtiiliin päälle ja katsoa, pysyykö paperi oletetusti paikoillaan.
Myös suihkussa käynnin jälkeen voi itse seurata, kestääkö kosteuden haihtuminen kylpyhuoneen peilistä pitkään. Jos peili on huurusta sumea vielä 10 minuutin jälkeen, on ilmanvaihdon toiminnassa parantamisen varaa.
Kodin korvaus- ja tuloilmaventtiilit sijaitsevat yleensä ikkunoiden yläpuolella, ja niiden kunnosta huolehtiminen puhdistamalla kuuluu asukkaan omalle vastuulle. Venttiileille kuitenkin riittää, että liat poistaa kerran vuodessa.
Jos taas on kyse rikki menneen venttiilin korjaamisesta tai vaihdosta kokonaan uuteen, on vastuu taloyhtiöllä. Myös venttiileihin kuuluvat suodattimet huolletaan taloyhtiön toimesta.
Toteutus vaihtelee, vastuu pysyy taloyhtiöllä
Iästä riippuen taloyhtiön sisäilmaa puhdistaa joko painovoimainen tai koneellinen ilmanvaihto. Vanhemmissa kiinteistöissä, ilmanvaihto toimii useasti painovoimalla, jolloin on tärkeää huolehtia riittävästä korvausilmasta esimerkiksi seinään asennettujen venttiilien kautta.
Ennen vuotta 2000 rakennetuissa taloissa on tavallisesti koneellinen poistoilmanvaihto perustuen oikein säädettyihin ilmamääriin. Tätä uudemmissa kiinteistöissä on puolestaan yleistä, että myös tuloilmanvaihto on koneellistettu.
Eli ilmanvaihto on osa kiinteistön talotekniikkaa, ja sen toteuttamiseen on erilaisia, vuosikymmenten saatossa kehittyneitä ratkaisuja. Kokonaisuuteen vaikuttaa monta tekijää – mutta vastuu ilmanvaihdon toiminnasta kuuluu pääsääntöisesti taloyhtiölle.
Ennakoinnilla hyvä ilma kiertämään
Kun ilmanvaihtoon liittyvät toimenpiteet kirjataan ylös kunnossapitosuunnitelmaan ja taloyhtiön huoltokirjaan, niin asiat hoituvat ajallaan – ja kustannustehokkaasti ennakoiden. Esimerkiksi, jos taloyhtiösi kanavistojen nuohouksesta on jo kymmenen vuotta, paras hetki tarvittaville puhdistus- ja ilmanvaihdon säätötöille olisi saman tien.
Ilmanvaihto-ongelmat ovat kerrostaloissa melko yleisiä, ja etenkin helteisten kesälämpötilojen lähestyessä asukkaiden tulee epähuomiossa säädettyä ilmanvaihtoventtiileitä väärin tai avattua ikkunoita viilennyksen toivossa, jolloin koneellinen ilmanvaihto menee sekaisin.
Kotikadun ammattilaiset hoitavat kaikki ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat kokemuksella; on kyse venttiilien korjauksesta tai uusimisesta, asuntoihin johtavien kanavien puhdistuksesta tai oikean paineistuksen tasapainosta erillisen ilmanmäärämittauksen avulla.
Myös ilmanvaihtokoneiden huoltotoimenpiteet ja suodattimien vaihdot asuntokohtaisissa ilmanvaihtokoneissa kuuluu huoltomme tavallisimpiin töihin. Samoin puhaltimien vaihdot uusiin hoituvat kanssamme vaivattomasti ja takuuripeällä aikataululla.
Ota yhteyttä – kokeneet ilmastointiosaajamme ovat palveluksessasi.