Jo joutui armas aika suvipihojen!

31.05.2019 – Ajankohtaista

Pihan ja parvekkeen piristäminen onnistuu jo varsin pienellä vaivalla ja budjetilla. Esimerkiksi taloyhtiön ulko-oven pieleen asetettu kukkaistutus ilahduttaa asukkaita mennen tullen. Lue alta Kotikadun viisi vinkkiä kesäpihan ja -parvekkeen laittoon eli asumisviihtyisyyden parantamiseen.


1. Talkoissa tutustutaan ja touhutaan

Taloyhtiön pihan kausihoidossa on yksi vanha konsti parempi kuin pussillinen uusia. Perinteisissä talkoissa on voimaa – ne on helppo tapa hoitaa piha kuntoon niin keväällä kuin syksyllä. Osallistuminen kannattaa pitää vapaaehtoisena: jokainen kantaa kortensa kekoon siinä määrin kuin haluaa ja pystyy.

Talkoot on lisäksi mainio tilaisuus tutustua naapureihin ja suunnitella yhdessä pihan käyttöä. Toimiva taloyhtiöpiha on helppohoitoinen ja se tarjoaa tekemisen virikkeitä ja rentoutumisen mahdollisuuksia mahdollisimman monelle asukasryhmälle.

2. Palsta menee boksiin

Popsi popsi porkkanaa, kaupunkiviljely on mukavaa, ja myös ekologista. Oman laatikkopalstan perustaminen ei vaadi ihmeitä: vain lavankaulukset tai viljelylaatikon, pari säkkiä multaa sekä siemeniä oman maun mukaan. Tyypillisimpiä viljelylaatikkokasveja ovat mm. salaatit, yrtit, kesäkurpitsat ja porkkanat.

Viljelyn pelisäännöistä on hyvä sopia taloyhtiön hallituksen johdolla ennen laatikoiden hankintaa ja siementen kylvöä. Laatikot kannattaa sijoittaa mieluummin hiukan varjoisaan paikkaan. Lisäksi kannattaa huomioida mm. nurmikonleikkuun tilantarpeet. Muista myös ämpäriperunat – eli viljelylaatikon pikkuserkku, joka mahtuu mainiosti myös parvekkeelle.

3. Kesäsisusta parvekkeesi

Parvekkeen viihtyisyyteen kannattaa kesällä panostaa. Onhan se etenkin hyvillä keleillä yksi huone muiden joukossa. Parvekkeen sisustamisessa voi hyödyntää vaikka vanhoja ja ylimääräisiä kalusteita, siinä säästää samalla pitkän pennin.

Kasvivalinnat tulee aina tehdä parvekkeen ominaisuuksien (tyyppi, ilmansuunnat, lasitus) mukaan. Kannattaa kokeilla perinteisten kaidelaatikoiden ohella rohkeasti myös muita istutus- ja asettelutapoja: säleiköt tuovat särmää, amppelit ovat pop! Tiesitkö, että myös sisäkasvit tulevat mielellään haukkaamaan happea kesäksi parvekkeelle. Suoraan auringon paahteeseen niitä ei silti kannata jättää. Muista kastella kaikkia kasveja säännöllisesti.

4. Yrttitarha pienoiskoossa

Tuoreet yrtit, vieläpä omin käsin viljellyt, ovat kesäkokin valttikortti. Monet yrtit viihtyvät mainiosti paitsi pihan viljelylaatikossa myös parvekeolosuhteissa. Yrtit kannattaa istuttaa puolivarjoiseen paikkaan. Ruukkupakkauksen tai siemenpussin kyljessä on tavallisesti käyttö- ja hoito-ohjeet, joita noudattamalla pääsee jo pitkälle.

Kun yrttejä on istutettuna runsaasti erilaisia, ne ovat ilo myös silmälle ja nenälle! Ikisuosikkien basilikan, timjamin ja ruohosipulin ohella kannattaa kokeilla kasvattaa myös vieraampia lajeja. Ties vaikka löytäisi uuden vihreän suosikkinsa.

5. Ulkokivaa junioreille

Pädit piiloon ja pihapelit tilalle! Niinhän se on, että kesällä nyt vaan kuuluu viettää aikaa ulkona raittiissa ilmassa. Taloyhtiö voi edesauttaa pienempien asukkaittensa pihaviihtyvyyttä järjestämällä kisailuun ja liikuntaan kannustavia virikkeitä.

Perinteisten kiipeilytelineiden ja keinujen sekä ruutuhyppelyratojen ja palloilunurmien ohella esimerkiksi frisbeegolf-kori saa naperot innostumaan liikunnallisesta touhusta. Aikuisempaankin makuun osuu puolestaan tikkataulu, joka ripustetaan jätekatoksen takaseinälle.

Jaa artikkeli