Sieltä se joulu taas saapuu ja tuo tullessaan paitsi rentoa tunnelmaa ja iloista mieltä myös kymmenen kiirettä ja sata hoidettavaa asiaa. Kaiken järjestely- ja viettotohinan keskellä on hyvä pitää mielessä se olennaisin, joulun syvin ja tärkein merkitys: yhdessäolo läheisten ja rakkaimpien kanssa. Älä siis keskity liikaa suorittamiseen, huhkimiseen ja kaappien siivoamiseen, sitä ehtii sitten pyhien jälkeen ihan riittävästi.
Kasasimme alle koko joukon ohjeita ja neuvoja viihtyisämpään, vastuullisempaan ja turvallisempaan joulun odotukseen ja viettoon. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ajattelemme me!
Kurkkaa alta Kotikadun jouluvinkkikimara. Hyvää ja rauhallista joulua!
-
Miten siivoan saunan?
Sauna on suomalaisen joulun tärkeimpiä perinteitä, ja puhtaassa saunassa löylyt maistuvat aina makoisammalta. Kotikadun vinkit saunan pesuun löydät tästä linkistä.
-
Mitä antaisin lahjaksi?
Lapsille joulupukki on on tärkeä salaisuus, mutta aikuisten kesken voi hyvin sopia vain tarpeellisten lahjojen hankkimisesta.Tänä vuonna lahja voi olla yhteistä aikaa konsertissa, lenkkipolulla tai jalkapallopelissä. Voit myös antaa osaamistasi lahjaksi ja tarjota maalausapua, sisustusideoita tai vaikka kolmen ruokalajin illallisen.
-
Miten voin säästää energiaa jouluna?
Joulu on kaikenlaisen kyläilyn kulta-aikaa. Porukan kasvaessa juhlatilan lämpötila nousee usein kuin itsestään. Tällöin on hyvä laittaa tilan yleistä lämmitystä pienemmälle ja säästää samalla energiaa.
Moni joulun herkuista paitsi kypsytetään myös lämmitetään uudelleen uunissa. Muista hyödyntää jälkilämpö: uuni pysyy pitkään lämpimänä myös virran katkaisemisen jälkeen.
Jääkaapin energiatehokkuutta ja viilennystehoa voi parantaa varmistamalla, ettei se ole liian täyteen ja tiiviisti pakattu.
Vaihda kiukaan kivet joulusaunaa varten. Huonokuntoiset kivet varaavat heikommin lämpöä ja kuluttavat siksi enemmän energiaa. Rapistuvat kivet myös roskaavat saunaa ikävästi.
Muista jo saunaa lämmittäessäsi, että saunomisen ajoitus on parasta energiansäästöä. Älä pidä kiuasta turhaan päällä tai polta turhia pesällisiä puita.
Käytä jouluvaloina Led-valoja, ne säästävät energiaa!
-
Miten hävitän kinkusta irronneet paistorasvat?
Tärkein ensin: älä kaada rasvoja viemäriin tai vessanpyttyyn. Eräs hyvä konsti paistorasvojen hävittämiseen on jäähdyttää rasva ja pakata se esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin: Leikkaa tölkki auki ja pakkaa rasva tölkkiin. Teippaa tölkki huolellisesti kiinni ja vie se sekajätteeseen. Hyytyneen paistorasvan voi sellaisenaan laittaa myös biojätteisiin.
Tiesitkö, että monilla paikkakunnilla järjestetään joulun tienoilla myös erityisiä keräyksiä kinkkurasvoille? Asiasta löytyy lisätietoa internetistä haulla ”kinkkurasvojen keräys”.
Älä heitä pois kinkun paistossa irronnutta paistolientä. Siitä syntyy maukas kastike!
-
Miten saan ruoat säilymään parhaiten?
Joulupöydän kuuluu totta kai notkua, mutta ei välttämättä ihan ylenpalttisen syvälle. Ota siis huoneenlämpöön vain kohtuudella ruokaa kerrallaan.
Hyödynnä jääkaapin ohella myös parvekkeita ja muita viileitä tiloja ruokien viilentämisessä ja säilyttämisessä. Jos laitat ruokia ulos, muista suojata ne kunnolla.
Jos ruokaa jää runsaasti yli, on pakastaminen hyvä ajatus. Kinkun tähteistä syntyy perinteisesti se kaikkein maukkain hernekeitto laskiaisena. Laita siis pakastimesi parhaaseen käyttökuntoon jo hyvissä ajoin ennen joulua: sulata se pakkassäällä ja ”syö sinne tilaa” jouluherkkujen säilöntää ennakoiden.
-
Miten huolehdin turvallisuudesta, kun poltan kynttilöitä?
Kynttilät tuovat joulun pimeisiin iltoihin ainutlaatuisen lämmintä tunnelmaa. Muista silti käsitellä tulta aina varovasti ja vastuullisesti: varmista kynttilöille palamaton alusta ja tarkista, ettei lähellä ole mitään herkästi syttyvää materiaalia (esim. verhot). Älä jätä tulta koskaan yksin ja huolehdi, ettei palavat kynttilät ole perheen pienimpien ulottuvilla.
Led-kynttilät ovat turvallinen ja helppo ratkaisu.
Olethan muistanut tarkastaa palovaroittimen toiminnan?
-
Miten voin hillitä roskan määrää jouluna?
Muista oikeaoppinen kierrättäminen myös joulun aikana.
Tee ruokaa maltilla – vatsat ovat täynnä vähemmästäkin. Lisäksi vähennät biojätteen määrää kun teet tähteistä ruokaa pyhien jälkeen ja pakastat ylimmäräistä ruokaa. Pilaantuneen ruuan oikea paikka on biojätekeräys tai komposti.
Paketoi lahjat useamman käyttökerran kestäviin lahjakasseihin tai käytä paketoimiseen sanomalehteä ja kaunista nauhaa. Usein tuotteet itsessään kera nauhan tai ruusukkeen ovat jo riittävän kauniita paketteja! Siististi avattuja kääreitä voi hyvin hyödyntää ensi vuoden paketoinneissa. Aattoillan lahjakarkeloissa syntyy kuitenkin jonkin verran roskaa. Koska lahjapapereissa on paljon painoväriä, ne kuuluvat energiajakeeseen tai sekajätteeseen.
-
Miten kuusi hävitetään?
Halki, poikki ja pinoon? Ehkei sittenkään. Suurimman hankaluuden joulukuusen hävittämisessä aiheuttavat varisevat neulaset. Liian innokkaasti ja suunnittelematta tehty kuusen poisto jättää nimittäin jälkensä, jotka saattavat näkyä vielä vuosien päästä.
Toimi siis näin: Kaada kuusi ison lakanan tai pressun päälle. Sulje kangas kulmista niin, että kuusi jää pussiin. Pussitettu puu ei kuljetettaessa varista neulasiaan asuntoon eikä talon yleisiin tiloihin.
Kiikuta puu pussissa pihalle. Useissa kunnissa ja taloyhtiöissä joulukuusen voi jättää odottamaan poisvientiä roskakatokseen tai sen läheisyyteen. Jos talossa ei ole tiedotettu asiasta sen tarkemmin, voi ohjeita kuusen hävittämiseen kysyä myös isännöitsijältä.