Puutarhurin vinkit vehreään nurmikkoon

09.07.2024 – Ajankohtaista

Sanonnan mukaan nurmikko on aina vihreämpää aidan toisella puolella – vai onko näin? Ottamalla puutarhurimme Minna Keskitalon vinkit haltuun, voit ihastella vihreän vehreää mattoa omalla pihallasi. Minna työskentelee Viherkehässä, joka on Kotikadun tapaan osa PHM Groupia.


Nurmikko menestyy hyvin, kun sen kasvualustana on 20–30 sentin kerros muhevaa multaa. Yksi tärkeimmistä hoitotöistä on lannoittaminen, jonka tehtävänä on ylläpitää kasvualustan kuntoa.

– Käyttötarkoitus ja leikkuutiheys vaikuttavat nurmikon lannoitustarpeeseen. Säännöllisesti hoidettavan nurmikon leikkuujäte on lyhyttä, joten se voidaan hyvin jättää paikoilleen palauttamaan ravinteet luonnollista hajotustoimintaa hyödyntäen. Myös kaupassa myytävät valmiit lannoitteet sisältävät nurmikon kasvua ja hyvinvointia tehostavia ravinteita sekä hivenaineita, Minna kertoo.

Ilmaaminen kuohkeuttaa

Mitä iäkkäämpi nurmikko on, sitä ahkerammin se kaipaa erilaisia hoitotoimenpiteitä. Vaikka pohjatyöt olisi aikoinaan tehty kunnolla, niin ajan saatossa nurmikot usein köyhtyvät ja kasvualustasta pitää huolehtia ennakoivalla otteella. Kun maan pinta on ehtinyt kunnolla kuivahtamaan, hyvä vaihtoehto nurmikon laadun parantamiseen on ilmaaminen.

– Nurmikon ilmastoinnissa kasvualustaan tehdään reikiä painelemalla talikolla tai nurmikon ilmaamislaitteella, ja tämän jälkeen reiät täytetään hienolla hiekalla. Näin tiivis kasvualusta pääsee hengittämään paremmin, maan kuohkeus palautuu ja nurmi saa uutta kasvuvoimaa.

Maan rei’ittämisestäkään ei kuitenkaan ole apua, jos nurmi on tehnyt tuttavuutta sammaleen kanssa.

– Suomessa maaperä on hapanta ja savista, joten kalkkia pitää lisätä heti ja mielellään jo ennakoivasti, jos nurmen tyvessä näkyy vähäänkään sammalta. Tarjolla on erilaisia poistoaineita, mutta jos alue on kokonaan sammaloitunut, ainut konsti on repiä vanha nurmi pois ja aloittaa alusta uuden mullan ja siementen kera, Minna sanoo.

Kastele kauniiksi, leikkaa tuuheaksi

Entä mistä tietää, että nurmikko voi hyvin?

– Väri kertoo paljon. Jos nurmikko alkaa kellastua tai haalistua, on takana liian pitkä kuiva kausi ja sadetin pitää kaivaa viipymättä esiin. Mitä uudempi nurmikko on, sitä enemmän se janoaa vettä: esimerkiksi uusi siirtonurmikko on ilo silmälle heti asennuksen jälkeen, mutta vaatii aktiivista kastelua kolmen ensimmäisen viikon ajan juurtuakseen kunnolla, Minna muistuttaa.

Toisin kuin usein uskotaan, on nurmikkoa turha leikata nopeamman kasvun toivossa. Mutta mitä enemmän leikkaa, sitä komeammaksi ja tuuheammaksi se tiivistyessään tulee.

– Hyvä kikka on ajaa ristiin, eli vaihtaa välillä omaa kulkusuuntaa, jolloin nurmikko pääsee leikkaantumaan eri puolilta, puutarhuri vinkkaa.

Nurmikon valtaajat

Taistelu voikukkien ja muiden rikkaruohojen kanssa on ikuisuuskysymys, jossa punnitaan pitkämielisenkin kestävyyttä. Jos voikukat ja rikkaruohot kokee ongelmaksi, niihin on olemassa torjunta-aineita sekä työkaluja, myös voikukkien nuppujen taitteleminen auttaa ainakin hetkellisesti.

– Mitäpä jos päätettäisiin, että voikukat eivät olekaan ongelma ja niiden kanssa voi elää yhteisymmärryksessä? Yhden rikka on toiselle kaunis ja hyötykäyttöönkin kelpaava kukka, Minna päättää hymyillen.


Minnan vinkit nurmikon huoltoon

1. Varmista kasvualustan kunto: lannoita ja poista liika happamuus kalkilla
2. Korjaa talven aiheuttamat vahingot uudella mullalla ja siemenillä
3. Saat maahan kasvuvoimaa ja kuohkeutta ilmaamalla
4. Leikkaaminen ei nopeuta kasvua, mutta lisää nurmikon tuuheutta – vaihda välillä leikkaussuuntaa
5. Mitä tuoreempi nurmialue on, sitä enemmän se vaatii kastelua
6. Älä tee nurmikosta taistelutannerta, testaa yhteiseloa voikukkien kanssa!

Jaa artikkeli