Koeajossa uuden sukupolven hybridiruohonleikkuri

20.07.2021 – Ajankohtaista

Hybriditeknologia avaa vihreitä kehitysmahdollisuuksia kiinteistöhuollon kesäsesonkiin. Uudenlaisen ruohonleikkurin avulla voidaan vähentää polttoaineen kulutusta jopa 30 prosenttia ja tehostaa samalla leikkuutyön tekemistä. Kuvassa hybridiruohonleikkurin äärellä kiinteistönhoitaja Jouko Soukola sekä RL-Traktorikone Oy:n Fredrik Holmqvist.


Hybridit ovat useimmille meistä tuttu juttu niin autoista kuin fillareistakin. Nyt poltto- ja sähkömoottoriteknologiaa yhdistävät uutuudet tekevät tuloaan myös suurempiin päältäajettaviin ruohonleikkureihin. Kotikatu koeajoi ensimmäisenä Suomessa Husqvarna P535HX -etuleikkurin, joka osoittautui ensituntumalta olevan varsin soiva peli. Hybridileikkuri oli koeajossa Kotikatu Jokilaaksossa.

Uudenlaisessa Hybrid rider -leikkurissa on päävoimanlähteenä 17,8 kW:n dieselmoottori, joka on höystetty sähköisellä ajovoimansiirrolla. Kun leikkurilla siirrytään nurmialueelta toiselle, toimii laite sähköllä. Fiksu koneisto kerää energiaa takaisin myös jarrutusvoimasta. Kuin leikkurilla leikataan ruohoa, voimanlähteeksi vaihtuu polttomoottori ja moottorin käydessä akut latautuvat. Jos leikkuri tarvitsee leikkuutyön aikana lisävoimia esimerkiksi leikattaessa ylämäkeä, sähkömoottori tulee avuksi ja laite suoriutuu tällä tavalla kuormituspiikistä paremmin ja sen tuottavuus kasvaa. Kun leikkurilla leikataan ruohoa, kone lataa akkujaan eli käytännössä suurimman osan koneen käyttöajasta. Tämä taas tarkoittaa, että akuissa on aina käyttövoimaa silloin kuin sitä tarvitaan – leikkuri on itselataava hybridi.

Ensikokemukset vakuuttavat

– Käytännössä uusi hybridi voi tehdä kaiken liikkumisen sähkömoottoreilla ilman hiilipäästöjä tai meluhaittoja. Akun kapasiteetti riittää noin 50 minuutin ajoon tai työhön lisälaitteiden kanssa, jotka eivät vaadi voiman ulosottoa lisälaiteakselilta. Hybridi mahdollistaa jopa 30 prosentin polttoaineen säästön, kun leikkuri ladataan käyttöjaksojen ulkopuolella, Kotikatu Jokilaakson työnjohtaja Samuli Palonen kertoo.

Uudenlaiseen teknologiaan pohjautuvan leikkurin tuomat hyödyt käytännön leikkuutyöhön ovat selvät: koska sähkömoottorit tekevät ajotyön, eikä polttomoottorin tehoja tarvitse jakaa ajomoottoreille, voidaan leikkurin lisälaiteakselille siirtää enemmän tehoja.

– Tämä mahdollistaa sen, että leikkuri voidaan varustaa suuremmalla, jopa 180 senttisellä leikkuulaitteella. Leikkuuala kasvaa samalla ajonopeudella työskenneltäessä ja isoissa pinta-aloissa jopa 16 prosenttia. Edestakaisia leikkuukertoja tulee vähemmän ja tekeminen tehostuu yhtä kaikki. Uusi leikkuri vastaa hyvin arvojamme koskien ympäristövastuullisuutta ja kestävää kehitystä. On ollut hienoa päästä testaamaan uutta leikkuria ensimmäisenä Suomessa, kerätä kokemuksia ja antaa palautetta valmistajalle, Samuli tiivistää.

Työkoneiden sähköistämistä koskevia kehityshankkeita toteutetaan Kotikadulla yhdessä tunnettujen laatutoimittajien, muun muassa Husqvarnan ja Stihlin kanssa. Pienet akkukäyttöiset koneet kuten lehtipuhaltimet ja pensasleikkurit ovat jo nyt järkevän hintaisia ja niiden käyttökapasiteetti on riittävää myös ammattikäyttöön.

– Meillä on paljon sähkökoneita käytössä ja lisää hankitaan kun vanhaa välineistöä uusitaan. Akkukäyttöiset ruohonleikkurit, pensasleikkurit, lehtipuhaltimet ja muut pienkoneet aiheuttavat vähemmän melua, pölyä ja käryä, mistä olemme saaneet kiitosta niin asukkailta kuin työntekijöiltäkin. Myös helppokäyttöisyydestä on tullut kehuja erityisesti kesätyöntekijöittemme suusta, kertoo kalusto- ja hankintajohtaja Mika Uusi-Simola.

Tutustu Kotikatu Jokilaaksoon tästä.

Tarvitsetko paikallista ja laadukasta kiinteistöhuoltopalvelua? Katso paikallisyksikkömme yhteystiedot tästä ja kysy meiltä lisää!

Jaa artikkeli