Kotikadun uusi Suomen maajohtaja Toni Mannila on palveluliiketoiminnan saralla kokenut tekijä: vaiheikkaan työuran varrella tutuiksi ovat tulleet niin teollisuuden aputoiminnot, konekauppa, pohjoismainen kierrätysbisnes kuin globaali kiinteistöpalvelualan suuryrityskin. Tonin ensituntuma Kotikadusta on positiivinen: erityisesti henkilöstön sitoutuneisuus ja yrittäjähenkisyys ovat tehneet monessa mukana olleeseen ammattilaiseen vaikutuksen.
Haastatteluhetkellä Tonin neljäs työviikko uudessa maajohtajan pestissä on juuri käynnistynyt. Vaikka Kotikadun pääkonttorin käytävillä ovat vastaantulijat olleet koronan vuoksi verrattain harvassa, on hän jo ehtinyt saada varmistuksen sille, että myönteinen ennakkomielikuva yrityksestä vastaa myös todellisuutta.
– Tunnelmat ovat olleet erittäin hyvät ja minut on otettu upeasti vastaan. Jo nyt käydyt keskustelut ja kohtaamiset ovat osoittaneet, että täällä puhalletaan yhteen hiileen. Porukka on sitoutunutta ja tietoa jaetaan tehokkaasti. Hommia tehdään yrittäjähenkisesti, suurella sydämellä ennen kaikkea asiakkaan etua ajatellen.
– Se että tekijäkenttämme koostuu paikallisista yksiköistä, joista monet ovat entisiä alueellisia kiinteistöhuoltoalan pienyrityksiä, on ehdottomasti yksi vahvuuksistamme. Mukana on paljon pitkän linjan tekijöitä, eli osaamista ja asiantuntijuutta on tarjolla runsaasti ja laajalla skaalalla. Tältä pohjalta on hyvä ponnistaa kohti entistä laadukkaampaa paikallista tekemistä asiakkaiden kanssa. Ja myös kasvun potentiaalia löytyy todellakin, Toni kuvailee tyytyväisenä.
Johtaja ihmisiä varten
Maajohtajan pesti on kansainvälistyvällä ja kasvavalla Kotikadulla kokonaan uusi. Toni kertoo, että yksi hänen työnsä tärkeimmistä päämääristä on luoda ja ylläpitää hyvää tekemisen kulttuuria koko henkilöstön parissa.
– Keskityn työssäni ennen kaikkea ihmisiin. He ovat tärkein resurssimme ja heidän osaaminen ja tekeminen ovat keskeisessä roolissa. Ja vaikka työni onkin suurelta osin niin sanottuja toimistohommia, odotan jo innolla, että pääsen tutustumaan sekä henkilöstöömme, asiakkaisiimme, että sidosryhmiimme eri puolilla Suomea ja osallistumaan myös käytännön kenttätyöhön. Yhtiöllemme on ominaista, että esimiehet eivät istu päivät pitkät pöydän takana, vaan ovat mukana ihan siellä ruohonjuuritasolla asti. Tämä sopii minulle hienosti, Toni kertoo.
Mikä luvataan, se pidetään
Asiakkaan kuunteleminen ja palvelun laatu nousevat Tonin puheessa haastattelun aikana monesti esille; kansainvälisestikin kokeneella ja palvelubisneksen lainalaisuudet hyvin ymmärtävällä uudella maajohtajalla tuntuu olevan kirkkaana mielessä, mikä on Kotikadunkin toiminnassa, ja myös sen menestyksekkäässä kasvussa, kaikkein tärkeintä.
– Suurin merkitys on sillä, että pidämme, minkä lupaamme. Käytännössä vastuullamme on asiakkaittemme arjen viihtyisyys ja turvallisuus sekä heidän kotitalonsa, eli elämän tärkeimmät paikat ja samalla myös merkittävimmät taloudelliset sijoitukset. Kotien merkitys on nyt vielä voimakkaassa kasvussakin. Meidän täytyy pystyä tarjoamaan asiakkaillemme konkreettista lisäarvoa asiantuntijuudellamme ja toiminnallamme, liittyipä se sitten ennakoivaan huoltoon ja kunnossapitoon tai vaikka fiksuun energianhallintaan.
– Paikallisuuteen pohjautuva organisaatiomme on avaintekijä näiden tavoitteiden toteuttamisessa. Sen avulla varmistamme riittävät palveluresurssit, ripeän reagoinnin, hyvän kohde- ja asiakastuntemuksen ja pidämme samalla kiinteistöjen väliset siirtymät lyhyinä ja tehokkaina. Viimeksi mainittu tukee samalla myös ympäristövastuullisia tavoitteitamme.
Kotikadulle Tonin toi halu päästä osaksi voimakkaasti kasvavan yhtiön kansainvälistymistarinaa.
– Olen seurannut Kotikadun toimintaa viime vuosina suurella mielenkiinnolla. Yhtiö on uudistanut perinteisenä ja osin jäykkänäkin tunnettua markkinaa ja toimialakenttää rohkeasti. Heillä on ollut kova kehitysdraivi päällä, mikä puhutteli minuakin. Kun maajohtajan paikka tuli auki, tartuin heti mahdollisuuteen ja tässä sitä nyt ollaan. Fiilikset ovat loistavat, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Toni kuvailee hymyillen.