Taloyhtiöt täysillä mukaan energiansäästötalkoisiin

29.08.2022 – Ajankohtaista

Taloyhtiön näkökulmasta keskeisimmät energian säästön mahdollisuudet liittyvät ilmanvaihtoon ja lämmitykseen. Näiden järjestelmien toimintakunto on hyvä tarkistaa sekä mahdollinen säätö ja huolto suorittaa jo ennen varsinaisen lämmityskauden alkua syksyllä. Talotekniikan parhaan mahdollisen toiminnan voi varmistaa myös jatkuvalla vuosisopimuksella.


Energian säästäminen on juuri nyt tapetilla ihan kaikkialla. Eri medioissa kehotetaan harva se päivä ihmisiä säästämään sähköä ja hillitsemään lämpimän veden kulutusta. Myös taloyhtiö voi ottaa osaa energiansäästötalkoisiin, vaikutukseltaan pienin ja suuremmin erilaisin tavoin. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan jopa yli 10 prosenttia talojen energiansäästöpotentiaalista voidaan saavuttaa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä.

Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt kohdalleen

Lämmitys ja ilmanvaihto ­– laajemmin tai toisin sanottuna kiinteistö- tai taloautomatiikka ­– ovat taloyhtiön energiankulutuksen kokonaisuudessa erittäin keskeisessä roolissa.

– ­Jos ison asuinkiinteistön ilmanvaihto ei toimi oikein, lentää rahaa taivaan tuuliin lämpöhukan muodossa. Ja jos esimerkiksi lämmitysjärjestelmän venttiili vuotaa, valuu energiaa ja euroja yhtä lailla harakoille – joskus suuriakin määriä, kiinteistökorjausyhtiö Catevan toimitusjohtaja, Markku Sevón muistuttaa.

Lämmitysjärjestelmän säätö tulee tehdä, jos asuntojen lämpötila on liian korkea tai matala, tai huoneistojen välillä on merkittäviä lämpötilaeroja. Myös lämmitysenergian kulutuksen ”selittämätön” kasvu antaa aiheen asian tutkimiselle.

– Kiinteistöautomaation ja monen muun teknisen järjestelmän tekninen käyttöikä on tyypillisesti noin 20 vuotta, eli iäkkäämmissä kiinteistöissä järjestelmän toiminnasta kannattaa varmistua, vaikkei mitään havaintoihin perustuvia ongelmia olisi ilmennytkään. Järjestelmien toimintakunnosta ja oikeista säädöistä varmistuminen kannattaa tehdä säännöllisesti. Fiksuinta on tehdä tarkastus aina ennen lämmityskauden alkua, jotta asumismukavuuden jatkuvuus on turvattu viileiden kelien koittaessa, Sevón kertoo.

Jatkuva talotekniikan vuosihuoltosopimus kannattaa

Kiinteistönhoitajien työnkuvaan kuuluu erilaisten ilmanvaihto- ja lämmityslaitteiden toiminnasta huolehtiminen monin eri tavoin: muun muassa suodattimien ja hihnojen vaihdot sekä laitteiden lämpökäyrien tarkkailut ovat heidän työssään arkipäivää. Lähtökohtaisesti lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien perusteellisempi säätö ja huolto eivät kuitenkaan kuulu kiinteistönhoitosopimuksen piiriin.

Energiaa säästävät, talotekniikan erityisammattilaisen tekemät säätö- ja huoltotoimet voi tilata oman kiinteistönhuoltoyhtiön kautta erillistyönä tai jatkuvana vuosihuoltosopimuksena.

– ­Jatkuvan sopimuksen kautta saavutetut taloudelliset hyödyt korostuvat etenkin näin energian hinnan hipoessa pilviä ja asiaan liittyvän epävarmuuden pitkittyessä. Jatkuvan sopimuksen etu on myös se, että korjaustarpeet eivät tule yllätyksenä, eli niiden kustannuksiin voidaan varautua taloyhtiössä. Suunnitelmallisuuden kautta myös korjausten kustannukset saadaan monesti pidettyä paremmin kurissa, Sevón vinkkaa lopuksi.

Kysy lisää talotekniikan säädöistä ja huolloista sekä jatkuvista huoltosopimuksista omasta huoltoyhtiöstäsi.

 

Muita energian- ja sähkönsäästökeinoja taloyhtiöille

  • ­Yleisten tilojen ikkunoiden ja ovien tiivistysten tarkistaminen ja korjaus
  • Vedenkulutuksen hillintä vakiopaineventtiilin avulla
  • Rikkinäisten vesikalusteiden korjaus tai vaihto uusiin
  • Autojen lämmitystolppien toiminnan tarkistaminen
  • Yleisten tilojen ja pihavalaistuksen päivitys LED-tekniikkaan
  • Automatiikan tai ajastuksen hyödyntäminen siellä missä se tuottaa energiansäästöä, esim. valaistus
  • Saunan todellisen käyttöasteen selvittäminen ja lämmitysaikojen optimointi sen perusteella
  • Erilaisten sulatusjärjestelmien, kuten räystäskourusulatuksen, toiminnan tarkistus
  • Yleisen kylmäkellarin käyttöasteen selvittäminen ja käytöstä poistaminen tarpeen mukaan

 

Jaa artikkeli