Töissä Kotikadulla: Kaksi konkaria Lahdesta

30.10.2020 – Ajankohtaista

Kotikatu Lahden työnjohtajina toimivilla Petri Pitkäsellä ja Jani Niemellä on yhteensä miltei viitisenkymmentä vuotta kokemusta kiinteistönhuollosta sekä esimiestehtävistä. Vahva osaaminen näkyy tinkimättömänä asenteena: oikoa ei saa, vaan aina pitää tehdä parhaansa.


Petri Pitkänen, työnjohtaja

27 vuotta. Niin pitkään Petri Pitkänen ehti toimia yrittäjänä ennen siirtymistään Kotikadulle. Vuodet olivat opettavaisia ja merkityksellisiä: aluksi Petri ahersi yrityksessään itsekseen tehden kaikkia kiinteistönhuoltoon kuuluvia töitä. Vuosien kuluessa ja maineen kiiriessä asiakkaita ja työntekijöitä tuli lisää. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2020 Petristä työntekijöineen tuli kotikatulaisia.

– Olen koko yrittäjäikäni tehnyt päätökset yksin. Nyt sain lisää taustavoimaa – muskeleita – sekä erimerkiksi resursseja konehankintoihin. Vaikka olemme nyt osa isompaa kokonaisuutta, säilyi palvelu lämminhenkisenä ja paikallisena. Enää ei vain tarvitse päättää kaikkea yksin, Petri tuumii.

Petri on aina tykännyt ammatistaan. Siksi hän osallistuu jokapäiväisiin kenttätöihin.

– Teen samoja hommia kuin muutkin työntekijät. Käymme työt aamulla läpi ja ryhdymme toimeen. Lisäksi tehtäväni on varmistaa, että kaikilla on hyvät työskentelyolosuhteet.

Tunnollinen ja pitkäjänteinen alan konkari tekee aina parhaansa. Hän uskoo, että asiakasta kuuntelemalla syntyy laadukkain tulos.

– Olipa työtehtävä mikä tahansa, se tehdään loppuun saakka huolella. Missään ei saa oikoa. Hyvä työjälki varmistaa jatkumon, sillä maine kiirii nopeasti. Toimelias Petri nauttii eniten kone- ja ulkotöistä, koska niissä näkee käden jälkensä heti. Työnjohtajana olemisestakin Petri pitää kovasti – erityisesti siksi, koska Kotikatu tarjoaa hyvät työkalut esimiestehtäviin.

– Jos tarvitsee neuvoa tai apua, sitä saa aina kun on yhteydessä. Yksin ei tarvitse jäädä pohtimaan, sen kuin soittaa vaan, hän kiittelee.

Vapaa-ajalla Petri rentoutuu muun muassa kuntosalilla sekä moottoripyörän selässä. Hän on myös tuttu näky Lahden uimahallissa, jossa 12-vuotias tytär harrastaa kilpauintia kuusi kertaa viikossa.

– Yrittäjän elämässä ei jäänyt paljoa vapaa-aikaa. Nyt yritän opetella sitäkin puolta, Petri  naurahtaa.

Jani Niemi, työnjohtaja

Jani Niemen kirkkain tavoite arjessa on tehdä työt sovitulla tavalla: rehellisesti, laadukkaasti ja hyvässä hengessä. Temppu onnistuu tuntemalla asiakkaiden tarpeet sekä suunnittelemalla työskentelymenetelmät ja aikataulut. Suunnitelmallisuus on Janille luonteenomaista. Hän kuvaa itseään ajattelevaksi persoonaksi, joka ei hötkyile.

– Luonteeltani olen rauhallinen. Harrastin nuorempana shakkia kilpatasolla ja ehkä siksi laskeskelen aina muutaman siirron eteenpäin kaikessa tekemässäni. En ole porukan äänekkäin vaan hoidan asioita kiireettä, suunnitellen ja toisia kuunnellen, Jani kertoo.

Jani on työskennellyt kiinteistöhuollon parissa pitkään. Kipinä alalle syttyi jo teininä, jolloin Jani aloitti kesätyöt isänsä yrityksessä. Hän leikkasi nurmikoita, siivosi rappuja ja pesi saunoja, teki lumitöitä sekä toimi IT-tukena. Samat, 25 vuotta sitten tutuiksi tulleet kiinteistöt ovat yhä Janin ja hänen kollegoidensa huollettavina.

– Siirryin vuonna 2016 isäni rinnalle yrittäjäksi sukupolvenvaihdoksen myötä. Sitä ennen opiskelin insinööriksi sekä toimin kymmenisen vuotta sahateollisuudessa tuotanto- ja esimiestehtävissä. Kotikatulaisia meistä tuli yrityskaupan kautta tammikuussa 2020. Työskentely yhdessä jatkui saman vuoden kevääseen saakka, jolloin isäni jäi eläkkeelle.

Työnjohtajana Jani vastaa tiimistään ja alueestaan sekä avustaa muun muassa konetöissä. Hän on linkki isännöitsijöiden, kiinteistöjen avainhenkilöiden ja työntekijöiden välillä. Tavoitteena on myös saavuttaa asetetut tulostavoitteet.

– Nautin toimintatapojen kehittämisestä. Kyseenalaistan ja haluan perusteluja, miksi asioita tehdään jollain tavalla. Tarjoan vaihtoehtoja toimintamallien uudistamiseksi ja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi, Jani kuvailee.

– Viihdyn esimiehenä Kotikadulla, sillä meidän annetaan hoitaa vastuualueemme omalla tavallamme. Kukaan ei ole hengittämässä niskaan toisten tekemisistä, hän lisää.

Työssä tärkeitä arvoja Janille ovat rehellisyys, avoimuus, hyvä yhteishenki ja laadukas työnjälki. Hän kertoo tiimin pelaavan hienosti yhteen sekä auttavan toisiaan aina tarvittaessa.

– Minulla on hyviä työkavereita, jotka ymmärtävät ajoittain heittämääni mustaa huumoria. Yksi päivän parhaista hetkistä on aamuyhdeksän kahvipaussi, jolloin vaihdamme kuulumiset niin töistä kuin töiden vierestä. Kun on aika lyödä hanskat naulaan työpäivän päätteeksi, Jani suuntaa ulkoilemaan 7- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa. Lisäksi hän kuntoilee autotallissaan ja veneilee kesäisin.

– Uusin intohimoni on syvän lumen moottorikelkkailu talvisin – kunhan vain on tarpeeksi lunta, Jani virnistää.

Jani Petristä:

”Vaikka yhteistyömme alkoi vasta hiljattain, olemme jo ehtineet tutustua niin töissä kuin vapaa-ajalla. Huomasin heti, että olemme samalla aaltopituudella ja arvostamme toisiamme sekä samoja asioita elämässä. Siitäkin pidän kovasti, että Petri on sanojensa mittainen mies.”

Petri Janista:

”Janissa parasta on tarmokkuus ja avoimuus. Lisäksi hän on aina luottamuksen arvoinen. Se, mitä sovitaan, tehdään ja sitä ei tarvitse varmistaa jälkikäteen. Janin kanssa on todella helppo tulla toimeen. Olemmekin säännöllisesti yhteydessä ja tuemme toisiamme arjen haasteissa.”

Jaa artikkeli