Ilo irti syksyn pihatöistä ja kurtturuusuille kyytiä

21.09.2020 – Ajankohtaista

Syksy kukkii kohta kauneimmillaan värittäen pihat sekä viheralueet loistavilla sävyillä. Puuhastelu kuulaassa kelissä punastuttaa posket ja pohjustaa tulevan vuoden vehreyttä.


Puutarhureiden syksyyn kuuluu paitsi valmistautumista talven tuloon myös seuraavan kevään vehreyden ja väriloiston varmistelua. Kotikadun puutarhuri Tuomas Äärynen toteaa, että pihan istutuksista huolehtiminen lisää asumisen viihtyvyyttä. Lisäksi Tuomas muistuttaa, että haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun kurtturuusun asianmukaisen hävittämisen voisi ottaa tämän syksyn ohjelmaan.

– Loppukesä ja syksy ovat maanparannustöiden ja muokkausten kulta-aikaa, sillä ilmassa on kosteutta enemmän kuin haihduntaa ja muhevaa maata siten helpompi käsitellä. Tällä hetkellä tiimimme ahertavat esimerkiksi lannoittamisen, leikkuiden, sipulikukkien istutuksien sekä perennapenkkien kunnostuksien parissa, Espoon Viherpalvelu-tiimin vetäjä Tuomas listaa.

Pihatöitä yhteistyössä

Vuodenajat ovat puutarhurin näkökulmasta vaihtelua tuova rikkaus, ja kelien kylmetessä kasvit kaipaavat lepotilaan.

– Tehtävämme on edesauttaa ja vahvistaa kasvien lepotilaan pääsemistä. Talvea vastaan kasvukausi päättyy, kasvien kuolleet maanpäälliset osat poistetaan sekä huolehditaan suojauksesta kuivattavaa kevätpaahdetta vastaan. On myös hyvä varmistaa puiden kunto ja tehdä tarvittavat rungonsuojat estämään peurojen tai jänöjen talvisia tihutöitä, kertoo Tuomas.

Kotikadun Viherpalvelun käsissä syksy paketoidaan pihoilla huolellisesti ennakoiden ja ammattimaisella otteella. Mukavaa puhdetta kuitenkin riittää kaikille, ja yhteisöllinen talkoohenki kokoaa useissa taloissa viherpeukalot haravan varteen tai lehtien siivoushommiin.

– Pienelläkin panostuksella, vaikka vain kuorikatteen lisäämisellä, on koko taloyhtiön viihtyisyyden kannalta suuri merkitys. Jos itse haluaa kokeilla esimerkiksi leikkuita, kannattaa etukäteen selvittää ohjeet tai kysyä meiltä neuvoa. Kun tietää, mitä tekee ei vahingossa saksi liikaa. Talkoiden järjestäminen vaatii aina vähän vaivaa, mutta on usein sen arvoista. Lue meidän vinkit turvallisten talkoiden järjestämiseen, Tuomas kannustaa.

Tarkkaile pahiksia, ihastele kaunottaria

Pitkälle syksyyn kukkivat kasvit, puut sekä pensaat lisäävät taloyhtiön piha- ja viheralueiden monimuotoista värikylläisyyttä. Esimerkiksi pihlajat, koristeomenapuut, kirsikat ja kanervat, krysanteemit sekä asterit ovat kaikkien tuntemia klassikoita.

– Kevään puhkeamista aina hehkutetaan, mutta syksyn tunnelmalliset sävyt ovat aivan mielettömän hienoja, ihastelemisen sekä pysähtymisen arvoisia. Syksyyn sopivien kausikasvien tarjonta myös kasvaa koko ajan ja uusia tuttavuuksia löytyy runsaasti perinteisten vaihtoehtojen, kanervien ja krysanteemien rinnalle, Tuomas kertoo.

Istuttamisen sijaan joutuu todellisiin poisto- ja torjuntatöihin, jos pihassa komeilee aikaisempina vuosikymmeninä erittäin yleisesti käytettyä kurtturuusua. Joka puolelle levinnyt terhakka, niittämistä sekä talvea ja suolaa hyvin kestävä pensas on luokiteltu valtioneuvoston asetuksella haitalliseksi vieraslajiksi, jota ei saa kasvattaa yksityispihoissakaan kesäkuusta 2022 alkaen.

– Tässä tapauksessa on käynyt niin, että ulkomailta hyvien ominaisuuksiensa vuoksi tuotu laji on menestynyt Suomessa liian hanakasti vieden tilaa ja tukahduttaen alkuperäisiä kasvejamme sekä luonnon monimuotoisuutta, sanoo Tuomas.

Lapiolla ja sisulla siitä selviää

Kurtturuusun poistamisessa ei ole oikotietä onneen, vaan se ottaa sekä aikaa että sitkeyttä. Kasvi on hävitettävä juurineen mekaanisesti kaivamalla joko lapiolla tai kaivinkoneella alueen koosta riippuen. Jos maahan jää pienikin pätkä juurta, puskee ruusu vesaa aina uudestaan. Pihan pahiksella ei myöskään ole mitään asiaa kotikompostiin tai taloyhtiön biojätteeseen. Kasvi kaikkine osineen tulee pakata säkkeihin ja toimittaa jätteenkäsittelyasemalle, jossa se hävitetään asianmukaisesti.

– Tavallisesti ongelmana on kurtturuusun sekoittuminen sen yhä sallittuihin hybridi- ja alalajikkeisiin tai orjanruusuihin. Tunnistusvinkkejä on tarjolla netin täydeltä, itse katson tarkoin mm. kukkia: kurtturuusulla ne ovat isoja ja yksikerroksisia, väriltään fuksian- ja vaaleanpunaisia tai valkoisia. Jos taas kukka on monikerroksinen ja lehtiä paljon, voi hyvin todennäköisesti huokaista helpotuksesta, Tuomas vinkkaa lopuksi.

Kaipaatko ammattiviherpeukaloa apuun kurtturuusun kanssa, ajankohtaisia istutusvinkkejä tai helpotusta taloyhtiön pihan syystöihin? Ole yhteydessä omaan huoltoyksikköösi – me käärimme hihat! Muistathan, että syksyllä  ennakoidaan jo ensi kesän kukinta sillä kukkasipuleiden ja kunnostustöiden aika on nyt!

Jaa artikkeli