Vinkit turvallisiin syystalkoisiin

14.09.2020 – Ajankohtaista

Useissa taloyhtiöissä mietitään, voiko tai kannattaako syystalkoita pitää. Talkoista on paljonkin hyöytä: samassa paketissa yhteisöllisyyttä, ulkoilua ja hyödyllistä tekemistä. Etukäteen suunnittelemalla talkoista saa myös turvalliset.


– Tässä hetkessä talkoiden järjestäminen vaatii hieman enemmän viitseliäisyyttä ja etukäteissuunnittelua. Turvavälit ja hygienia ovat tärkeät jutut talkoissakin. Talkoiden ei tarvitse noudattaa perinteistä kaavaa vaan talkoot voidaan jaksottaa ja työt jakaa vaikka taloyhtiön Facebook ryhmässä, pohtii talkoo lavoja työkseen siirtelevä työnjohtaja Sami Lönnqvist Catevasta.

Talkoisiin osallistuminen on vapaaehtoista, mutta lopputuloksen kannata tietenkin toivottavaa. Jokainen osallistuu kykyjensä ja halujensa mukaan. No entä säästäkö talkoilla taloyhtiön ylläpidon kustannuksista?
– Riippuu tietenkin tilanteesta, mutta isoihin säästöihin en usko enkä asettaisi sitä tavoitteeksikaan. Talkoot voivat täydentää suunnitelmallisesti tehtyä kiinteistönhoitoa, muttei korvata sitä. Tärkeintä on yhteisten asioiden edistäminen ja sovittujen hommien kuntoon laittaminen. Talkoilla on syntynyt grillipaikkoja tai kasvimaita ja se on mielestäni hienoa, toteaa Sami.

Suunnittele hyvin

Turvalliset talkoot vaativat hieman etukäteissuunnittelua. Sami vinkkaa neljä ohjetta, joilla talkoot saa sujumaan:

1. Hygienia on ykkönen
Talkoissa käytetään samoja välineitä ja kuljetaan samoissa tiloissa, joten käsien pesu, käsidesin käyttö sekä hanskojen ja maskien käyttö on fiksua. Muutenkin käytössä olevat varotoimet toimivat talkoissakin. Jos on vähäisiäkin flunssan oireita, talkoisiin ei kannata osallistua.

2. Pienet porukat ja etukäteen jaetut tehtävät varmistavat turvavälit
Pienissä porukoissa suoritettavat tehtävät ja sitä kautta turvaväleistä huolehtiminen ovat lähtökohtana turvallisille talkoille. Tehtävät voidaan jakaa etukäteen jätekatokseen tai kerhotilaan pistettävällä listalla, josta jokainen sitten merkkaa itselleen sopivat tehtävät. Yhteinen Facebook tai WhatsApp toimii myös hyvin talkoolistana. Myös talkoojätteen poisvieminen kannattaa sopia etukäteen ja vastuuttaa esimerkiksi lavan tilaaminen isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle. Talkoiden ei tarvitse olla parin tunnin rypistys, jolloin kaikki sinkoilevat piha-alueella samaan aikaan vaan hyvin voidaan sopia, että hommat hoidetaan vaikka viikon aikana silloin kuin itselle parhaiten sopii. Yhdessäolo ei tietenkään ihan samalla tavalla tässä mallissa toteudu.

3. Talkooeväät syödään kotona
Usein talkoiden parhaimpia puolia on yhdessä syöminen ja jutustelu. Koska hauskanpidossa turvavälit unohtuvat helposti, voisi kokeilla, että tällä kertaa jokainen nauttii talkooeväät kotona. Eväistä kuva ja jakoon taloyhtiön tai talkoita varten perustettuun WhatsApp tai Facebook ryhmään. Kuvien lisäksi parhaat reseptit jakoon!

4. Muistetaan kiitos ja vapaaehtoisuus
Kaikki eivät pääse osallistumaan talkoisiin ja se on ihan ok. Huonoa omaatuntoa tai turhaa draamaa osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä ei kannata hankkia. Jokainen päättää itse, osallistuuko vai ei, eikä selityksiä tarvita. On hyvä muistaa, että kaunis kiitos talkoiden puuhaajille on paikallaan.

Kysy meiltä talkoolavoista!

Jaa artikkeli