Moikataan naapuria, viedään roskat, keinutaan kilpaa, kuivataan pyykit… Pihalle tullaan viihtymään, tekemään arkisia asioita ja sen odotetaan olevan hoidettu jokaisena vuodenaikana. Miten siitä pidetään huolta? Ja kuka sen tekee?
Työnjohtaja Tuomas Äärynen ja vihertyövastaava Lydia Palo pitävät huolta monien suomalaisten pihoista. He työskentelevät Kotikatu Espoon Viherpalveluissa, joka tarjoaa asiakkailleen apua viheralueiden hoidossa ja kunnostuksissa; kesäkukkaistutuksissa, vuosihoidossa sekä leikkikenttien turvallisuustarkastuksissa.
”Osana kiinteistöpalvelua toimiva puutarhureista koostuva viherpalveluiden tiimi alkaa olla yhä yleisempi. Kiinteistöhuollon ja puutarhureiden yhteistyö tuottaa tulosta, lisää asiantuntevuutta sekä kasvattaa paikallistuntemusta”, Äärynen kertoo.
Osana pihan elämää
Äärynen ja Palo viettävät suurimman osan työajastaan asunto-osakeyhtiöiden pihoilla.
”Ylläpidämme viheralueita; lannoitamme kasveja, hoidamme perennat, puut ja pensaat. Istutamme kausikasveja sekä huolehdimme kiveyksistä ja kalusteista”, Lydia Palo kuvailee työtään.
”Viheralueiden hoidon ja kunnossapidon lisäksi leikkipaikkojen tarkastus, huolto, kunnossapito ja peruskunnostus kuuluvat toimenkuvaamme, lisää Tuomas Äärynen.
”Talvella niin kasvit kuin osittain leikkialueetkin ovat talviunessa. Mutta meidän tiimi hyppää silloin auran rattiin ja hoitaa pihojen lumityöt. Näin kevään koittaessa pääsemme taas vihertöiden kimppuun,” Äärynen tiivistää.
Nurmikko on suomalaisten pihojen suosikki
Mikä tekee pihasta viihtyisän? Kotikadun asiantuntijoilta kysyttäessä viihtyisyys rakentuu esimerkiksi pihan toimivuudesta sekä turvallisuudesta.
”Ensin kartoitetaan pihan toiminnallisuutta ja mitä tarpeita pihalle on. Vasta sitten aletaan pohtia sitä, mikä tekee pihasta viihtyisän – kuitenkin siten, että olennaiset elementit säilyvät, kertoo Lydia Palo ajatuksiaan.
”Koko pihan uudistaminen voi tulla kalliiksi eikä se aina ole tarpeenmukaistakaan. Kasveilla saa tehtyä uudistuksia ilman, että laitetaan piha kokonaan uusiksi. On tärkeää huomioida budjetissa myös pihan hoidon kustannukset.”
”Nurmikko on asukkaiden suosiossa. Iso viheriöivä nurmikko on kaikkien haaveissa, vaikka sitä pitää lannoittaa, kastella ja leikata. Se on työläin hoidettava, mutta silti suosittu”, Palo tietää.
”Viihtyisyys on tärkeä ominaisuus pihalle, mutta turvallisuus on lasten leikkien näkökulmasta tärkeintä. Jo kaavoitus voi ohjata, että asunto-osakeyhtiön pihoilla tulee olla leikkitoimintoja. Viihtyisyys tulee sitä kautta, että laitteet ovat oikeanlaisia, houkuttelevat leikkiin ja tukevat lapsen motorista kehitystä”, Äärynen sanoo.
Tilatako ammattilainen vai tehdäkö itse?
Myös kaupungeissa asuvat suomalaiset ovat hyvin luonnonläheisiä ja arvostavat todella paljon pientäkin kosketusta luontoon. Monet ovat ehkä asuneet lapsuutensa omakotitalossa tai viettävät kesiään mökillä sen pihaa hoitaen. Kaupunkilaisella ei välttämättä aika riitä yhteisen pihan hoitamiseen, ja tällöin asiantuntija tulee apuun kera tiedon ja taidon.
”Alalla tieto on lisääntynyt, ja jo 15 viime vuoden aikana osittain muuttunutkin”, yli kymmenen vuotta puutarhurina toiminut Palo kertoo.
”Meillä on kiinteistöpihojen hoitoon ammattitaitoa ja kokemusta pitkältä ajalta. On hyvä muistaa, että hyvin hoidettu piha lisää myös kiinteistön arvoa”, Äärynen vinkkaa lopuksi.
Kaipaako taloyhtiösi piha kunnostusta tai päivitystä? Ota yhteyttä omaan huoltoyksikköösi, niin suunnitellaan yhdessä vehreän käytännöllinen kokonaisuus kevään kunniaksi!