Lunta sopivasti ja juuri oikeissa paikoissa – pihassa leikitään posket punaisina, siellä on hyvin tilaa autoille ja kulkuväylätkin ovat mukavan leveät ja helpot kulkea. Kun ulkoalueiden talvikunnossapitoon panostetaan, on kaikilla hyvä olla omalla pihalla pakkasten paukkuessa.
Talvihan se perinteisesti yllättää, joskaan ei kotikatulaisia. Kiinteistöjen ulkoalueiden talvikunnossapitoon on valmistauduttu hyvissä ajoin. Urakka on alkanut kesäkalusteiden suojaan siirtämisellä ja syksyn lehtitöiden viimeistelyllä. Pääpaino talveen varautumisessa on turvallisuudessa.
– Esimerkiksi aurausalueet määritellään etukäteen. Kiinteistönhuolto varmistaa, että kalusto pääsee tekemään työnsä. Se tarkoittaa pensaiden leikkuuta kulkuväyliltä, kansitasojen kantavuuksien varmistamista sekä aurausmerkkien hankintaa ja asennuksia, operatiivinen johtaja Sakari Pietilä Kotikadulta luettelee.
– Lumenkasauspaikat sovitaan etukäteen siten, että ne eivät häiritse näkyvyyttä julkiselle kulkuväylälle tai estä pelastusteiden käytettävyyttä, hän lisää.
Suunnittelemalla siitä selviää
Auraus- ja liukkaudentorjuntasuunnitelmat tehdään Kotikadulla paikallisesti jo kuukausia ennen ensilunta. Yhdessä sovitaan, mitkä alueet aurataan työkoneilla ja mitkä ovat kiinteistönhoitajien lapioiden ja kolien vastuulla. Jotta kaikki sujuu mallikkaasti, työvälineet ja -koneet uusitaan tai huolletaan. Kotikatulaiset varmistavat oikea-aikaisen toiminnan seuraamalla säätilan kehittymistä ja tekemällä alueellisia valvontakierroksia.
– Liukkauden torjunta onnistuu meiltä näppärästi, sillä olemme varmistaneet jäänsulan ja hiekoitushiekan riittävyyden, säilytyksen ja kuljetuksen. Hiekoitussiiloja on kattavasti hoitamiemme kiinteistöjen läheisyydessä ja käsihiekoitusastiatkin olemme täyttäneet jo ennen talvea, Pietilä kertoo.
Tavoitteena ehkäistä vaaratilanteet
Kiinteistöliitto korostaa kattolumitilanteen aktiivisen seuraamisen tärkeyttä. Johdon, hallituksen ja isännöitsijän vastuulla on varmistaa, että taloyhtiö on sopinut talvikunnossapidosta ja kattolumista huolehtimisesta huoltoyrityksen kanssa.
– Nykyiset sääolosuhteet aiheuttavat haasteita. Huoltoyrityksen tulee sovitusti valvoa kattolumitilannetta ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin. Jos lunta tai jäätä pääsee tippumaan katolta, se aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen. Yksikin onnettomuus on liikaa, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.
Taloyhtiöllä tulee olla voimassa oleva kiinteistövakuutus esimerkiksi esinevahinkoja varten. Järjestyslaki edellyttää, että rakennuksen tai rakennelman omistaja, haltija tai hänen edustajansa varmistavat, ettei putoava lumi aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Kaikille turvallisen talven mahdollistaa yhteistyö ammattitaitoisen huoltoyhtiön kanssa.
Talviturvatuotteiden riittävyys sekä tarvittavat hankinnat on tärkeää hoitaa kuntoon ennen talvea. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan kiinteistöllä tulee olla kattolumiriskiä ja eristystä varten riittävä määrä kiinteistöpuomeja, varoituslippuja, lippusiimaa sekä sulkupylväitä.
– Kotikatu on varautunut hoitamaan kaikkien hoidossa olevien kiinteistöjensä kattolumiin liittyvät asiat lumilippojen varoituksesta ohikulkijoille, kattolumenpudopudotukseen, lumen siirtoon ja poisvientiin alueelta. Tilanteiden kehittymistä seurataan erityisesti runsaan lumentulon ja pikaisen lauhtumisen yhteydessä. Toimiin vaaratilanteiden ehkäisemiseksi ryhdytään tarvittaessa myös päivystysaikana, Pietilä kiteyttää.
Yhteinen talvikunnossapidon muistilista
- Tehdään yhdessä suunnitelma talvikauden kunnossapidosta ja kerrataan vastuualueet
- Huolto määrittää aurausalueet ja varmistaa aurauskaluston pääsyn alueille
- Sovitaan yhdessä lumenkasauspaikat ja varmistetaan, etteivät ne haittaa näkyvyyttä tai pelastusteitä
- Huolto valmistautuu liukkauden torjuntaan: mm. hiekoitushiekan riittävyys, säilytys ja kuljetus
- Varmistetaan yhdessä talviturvatuotteiden riittävyys ja toimintavalmius
- Tarkkaillaan kattolumia!