Monipuoliset työtehtävät ovat kiinteistönhoitaja Jere Frimanin arjen iloja. Se myös näkyy: ”Jere hymyilee koko ajan. Työ kuin työ ratkeaa ripeästi ja parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteistyömme sujuu valtavan hyvin”, nyökkää Kotikadun tyytyväinen asiakas, kehitysvammaisten asumisyksikkö Poijun vastaava ohjaaja Laura Ketola.
Kiinteistönhoitaja Jere Friman voi vastata puheluun melkeinpä missä ja minkä ääreltä tahansa. Tällä kertaa hän on juuri ryhtymässä selvittämään, miksi porilaisen tuetun asumisen yksikön WC-istuin vuotaa. Jere on tykätty ja osaava – nytkin ongelma luultavasti hoituu vikkelästi. Vaikka päivän työlistalla on mukavasti mittaa, Jerellä on aikaa jutella. Se on yksi tämän vahvasti Porin murretta puhuvan, helposti lähestyttävän huoltomiehen vahvuuksista. Vaikka Jerellä olisi kiire, se ei näy ulospäin. Työt tehdään asiallisesti, hyvin ja vauhdilla, silti tippaakaan hoppuilematta.
– Avoin keskustelu ja tiivis yhteistyö auttavat paljon. Ja koska palvelemme paikallisesti, tunnemme kohteemme hyvin. Samoin myös yksiköiden asukkaat ovat tulleet tutuiksi ja osaamme toimia heillekin parhaalla mahdollisella tavalla. Liikaa häiritsemättä, toiveet ja tarpeet huomioiden, Jere kuvailee.
– Me kaikki pidämme kovasti Jerestä. Hän tulee todella nopeasti auttamaan ja on vieläpä erittäin positiivinen. Lisäksi arvostamme Jeren pelisilmää – hän on hienotunteinen ja osaa hyvin katsoa tilanteet, milloin huoneisiin voi mennä, vastaava ohjaaja Laura Ketola kiittelee.
”Kun kiinteistöistä pidetään hyvää huolta, pystytään ehkäisemään ongelmia”
Jere huolehtii päivittäin useiden kohteiden viihtyisyydestä ja toimivuudesta Porissa. Niistä kaksi on tuetun asumisen yksikköjä Veturitallinkadulla: 12-paikkainen tilapäisyksikkö Poiju ja 20-paikkainen kehitysvammaisten autettu asuntola Tyrni.
– Tyrni on vakituisen asumisen yksikkö, joka palvelee pääsääntöisesti autismikirjon asiakkaita. Heillä on yhteiset tilat sekä jokaisella oma huone. Poijussa puolestaan tarjoamme tilapäishoitoa kaikenikäisille erityisen tuen tarpeessa oleville, pääsääntöisesti kehitysvammaisille, Laura avaa Porin vammaispalvelujen toimintaa.
– Tehtävämme on antaa kodinomaista hoitoa ja tukea perheiden jaksamista, hän lisää.
Jere on tuttu näky sekä Poijussa että Tyrnissä, sillä hän piipahtaa paikalle joka päivä. Työtehtäviä yksiköissä on laidasta laitaan. Tyypillisimpiä ovat esimerkiksi vesikalusteiden asennustyöt, ilmastointilaitteiden suodatinvaihdot, hyllyjen kiinnitykset ja kalustetarkastukset sekä lampunvaihdot. Tehtävää on sekä ulkona että sisällä.
– Enemmistö töistä on ylläpitotöitä. Kun kiinteistöistä pidetään hyvää huolta, pystytään ehkäisemään tulevia ongelmia. Teimme esimerkiksi hiljattain ison vesikalustetarkastuksen kaikissa huoneissa ja keittiöissä. Tarkistimme tiivisteiden kunnon ja vaihdoimme niistä osan, Jere luettelee.
Pikaista reagointia ja moderni tapa toimia
Paitsi Jeren osaamista ja iloisesti palvelevaa asennetta, Porin vammaispalveluissa arvostetaan kovasti myös Kotikadun nykyaikaisia toimintamalleja.
– On kätevää, että vikailmoitukset saa tehtyä netissä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Kuvailemme ongelman ja Kotikadulta tullaan katsomaan, mitä asialle voidaan tehdä. En muista, että olisimme koskaan joutuneet odottamaan huoltoa vaan meitä on aina palveltu ripeästi, Laura iloitsee.
Vastuu huoltopyyntöjen kirjaamisesta on annettu koko Poijun ja Tyrnin henkilökunnalle.
– Se kirjaa, kuka on vuorossa ja huomaa tilanteen. Mahdollisimman pian, etteivät jää asiat roikkumaan tai rempalleen. Ja mikä mukavinta, voimme luottaa siihen, että huolto tulee jo saman päivän aikana, Laura hymyilee.