Kuka meidän rappuun pääsee?

03.06.2019 – Ajankohtaista

Melkein jokainen hukkaa joskus avaimensa. Entä jos se on kiinteistönhoitaja, jolla on kymmenen avainta nipussaan? Siitä ei tarvitse kantaa huolta. Kotikatu päivittää parhaillaan kiinteistöjen kulunhallintaa ympäri Suomen.


– Abloyn uuden PROTEC2 CLIQ® -järjestelmän ansiosta vain oikeat ihmiset, vaikkapa siivoojat, pääsevät sisälle vain tiettynä kellonaikana, mutta ulkopuoliset pysyvät ulkona, tiivistää Kotikadun projektikoordinaattori Jukka Ruuska.

Avainturvallisuus kerralla kuntoon

Avainturvallisuus on aihe, joka puhuttaa niin Suomessa kuin ulkomailla. Kun patentit raukeavat, tavallinen mekaaninen avain on kopioitavissa. Uusi järjestelmä yhdistää mekaanisen ja elektronisen teknologian parhaat puolet.

– Toki vastuu avaimesta lähtee henkilöstä itsestään, mutta järkevä järjestelmä helpottaa kaikkien arkea. Tiedämme kenellä avain on, mihin se toimii ja koska sitä on käytetty. Lisäksi yksittäisen avaimen käyttöaika on rajattavissa, vaikkapa neljäksi tunniksi, jonka jälkeen avain ei toimi, Ruuska kertoo.

– Voimme jakaa kulkuoikeuksia sen mukaan, onko kyseessä talotekniikan huolto, siivous vai esimerkiksi tilanne, jossa tarvitaan pääsyä asuntoon. Samaan järjestelmään luottaa esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, jonka toiminnalle avainsäilytyksen turvallisuus on erittäin tärkeää.

Katoamisesta ei tarvitse kantaa huolta

Avainten käyttöoikeuksia hallinnoidaan etänä. Henkilökunta päivittää oman avaimensa käyttöoikeudet toimistolla tai huoltotuvalla sijaitsevan seinäyksikön kautta, jonka jälkeen se toimii tietyn ajan. Sovituilla henkilöillä on myös Bluetoothsovellus, jolla avaimen saa päivitettyä matkapuhelimen kautta.

– Huoltohenkilökunnan ei tarvitse kantaa isoa avainnippua mukanaan. Vaikka avaimen käyttäjällä olisi useampi kohde, joissa hänen tarvitsee liikkua, yksi avain riittää.

Pääkaupunkiseudulla päivitys on jo pitkälti tehty, samoin Pirkanmaalla ja Jyväskylässä. Uudistusta tehdään kaikissa Kotikadun kohteissa ympäri maan. Ruuska huolehtii eri alueiden projektisuunnitelmista ja käyttöönotosta.

– Teknologia tuo turvallisuutta. Jos avain kuitenkin katoaa, lukko ohjelmoidaan niin ettei avaimella enää pääse sisälle ja avain kuoletetaan etänä. Mekaaniset lukot piti aina sarjoittaa uudestaan, mikä on sekä kallista että työlästä. Päivitetty järjestelmä on helppokäyttöinen, turvallinen ja kustannustehokas, kiittää Ruuska.

Jaa artikkeli